fbpx
Ethan Hawke: «Μια λαμπερή αχτίδα από σκοτάδι»

Ethan Hawke: «Μια λαμπερή αχτίδα από σκοτάδι»

Ευθύς στα βαθιά απόνερα της τέχνης, και δη της υποκριτικής, βουτάει ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας Ίθαν Χοκ με το μυθιστόρημά του που φέρει τον αντιφατικό τίτλο Μια λαμπερή αχτίδα από σκοτάδι. Διότι δεν γίνεται, φυσικά, μια λαμπερή αχτίδα να αποτελείται από σκοτάδι. Φαίνεται όμως πως στη ζωή ενός ηθοποιού έτσι συμβαίνει συνήθως, και ιδίως στους ηθοποιούς αυτούς που αγωνίζονται, ξεπερνώντας τα όποια προσωπικά τους προβλήματα, να ανακαλύψουν τον πραγματικό εαυτό τους και να φτάσουν την τέχνη τους –αλλά και τον εαυτό τους– στην ύψιστη κορύφωση και τελείωση.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος του Χοκ, ένας νέος άντρας γύρω στα τριάντα, ο Γουίλιαμ Χάρντινγκ, φτασμένος ηθοποιός του κινηματογράφου, που αποπειράται να κάνει το ντεμπούτο του στο θέατρο με ένα δύσκολο σαιξπηρικό έργο, το Βασιλιάς Ερρίκος Δ’. Ο Γουίλιαμ, παντρεμένος με μια εξίσου διάσημη τραγουδίστρια και πατέρας δύο μικρών παιδιών, αντιμετωπίζει προβλήματα στον γάμο του και φαίνεται πως έχει φτάσει πλέον κοντά στο διαζύγιο. Αυτό μοιάζει αναπόφευκτο, αφού ο Γουίλιαμ έχει ήδη περάσει το κατώφλι της συζυγικής απιστίας, έχοντας επιπλέον και τους παπαράτσι να του θυμίζουν τη μοιραία στιγμή της αδυναμίας του μέσα από ένα σωρό πηχυαίους τίτλους εφημερίδων, που το έχουν βάλει σκοπό να μην τον αφήσουν σε ησυχία.

Κι ενώ η κοινή γνώμη είναι, όπως είναι φυσικό, με το μέρος της διάσημης και πανέμορφης απατημένης συζύγου, ο Γουίλιαμ φαίνεται να επιλέγει μία δυνατή και πολλά υποσχόμενη θεατρική παράσταση που πρόκειται να ανέβει στο Μπρόντγουεϊ προκειμένου να καταφέρει να ξεπεράσει τα τραύματα του παρελθόντος και να ανακαλύψει τον αληθινό του εαυτό. Κανένα έργο πέρα από εκείνα του Σαίξπηρ, και ιδίως ο Βασιλιάς Ερρίκος Δ’, δεν θα ήταν καταλληλότερο για αυτόν τον σκοπό, όπως επίσης και ο εξίσου απαιτητικός σκηνοθέτης του έργου, μαζί με το δυνατό χαρτί που αποτελεί το πολυδιαφημισμένο όνομα του Μπρόντγουεϊ. Γιατί, τελικά, όταν ένας ηθοποιός αποφασίσει να ερμηνεύσει Σαίξπηρ στο θέατρο, αυτό μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή του.

Μια διαπεραστική ματιά στα όσα κρύβονται στα παρασκήνια μιας θεατρικής παράστασης, αλλά και μιας ζωής μέσα στα φώτα της δημοσιότητας, φαινομενικά ευτυχισμένης και λαμπερής, αλλά, συχνά, χωρίς ουσία και νόημα.

Προφανώς ο Χοκ συνθέτει τη μυθιστορία του βασισμένος και στις δικές του εμπειρίες, τόσο ως πατέρας, όσο και ως έμπειρος επαγγελματίας στον χώρο του θεάματος. Η διάθεση του συγγραφέα είναι ξεκάθαρα φιλοσοφική σε όλο το μήκος του έργου, με έμφαση στον πρωταγωνιστή και την ψυχολογία του, που γνωρίζει διάφορα σκαμπανεβάσματα. Οι συμβουλές που δίνουν στον τριαντάχρονο άνδρα οι φίλοι και οι συνεργάτες του λογίζονται ξεκάθαρα ως συμβουλές ζωής που απευθύνονται σε όλους μας. Δεν λείπουν όμως και πιο ανάλαφρες σκηνές με ποτά, ξενύχτια, σεξ, ακόμη και ελαφριά ναρκωτικά, πράγματα που δεν λείπουν από τον κόσμο του θεάματος.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο Χοκ προχωρά και σε μία βαθιά ανατομή του συγκεκριμένου θεατρικού έργου του Σαίξπηρ, του Βασιλιά Ερρίκου Δ’. Μάλιστα το ξεκίνημα των προβών, η πρεμιέρα και οι παραστάσεις ακολουθούν βήμα βήμα την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά και την πορεία του ίδιου του Γουίλιαμ προς τη γιατρειά της ψυχής του μέσα από το σαιξπηρικό δράμα και τον ρόλο που ερμηνεύει. Με τον ρόλο αυτόν πολλές φορές ταυτίζεται απόλυτα, ενώ είναι ολοφάνερες οι αναλογίες μεταξύ της ζωής του πρωταγωνιστή και του σαιξπηρικού ήρωα Χένρι Πέρσι, του αποκαλούμενου Χότσπερ.

et hawke22Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Χοκ δεν διστάζει να απογυμνώσει και να απομυθοποιήσει για τα καλά τον κόσμο του θεάματος μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, δίνοντας στον αναγνώστη την ευκαιρία να ρίξει μια διαπεραστική ματιά στα όσα κρύβονται στα παρασκήνια μιας θεατρικής παράστασης, αλλά και μιας ζωής μέσα στα φώτα της δημοσιότητας, φαινομενικά ευτυχισμένης και λαμπερής, αλλά, συχνά, χωρίς ουσία και νόημα.

 

Μια λαμπερή αχτίδα από σκοτάδι
Ethan Hawke
μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης
Ελληνικά Γράμματα
σ. 304
ISBN: 978-960-19-0877-9
Τιμή: 14,90€
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.