fbpx
Guy de Maupassant: «Ιστορίες της μέρας και της νύχτας»

Guy de Maupassant: «Ιστορίες της μέρας και της νύχτας»

Μία συλλογή διηγημάτων γραμμένων από έναν κορυφαίο εκπρόσωπο του γαλλικού νατουραλισμού προσφέρουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό οι Εκδόσεις Gema στην έξοχη μετάφραση της Βασιλικής Τσίγκανου, η οποία καταφέρνει να μεταφέρει σχεδόν αυτούσιο στην ελληνική τον ρυθμό και την ατμόσφαιρα της γαλλικής γλώσσας.

Οι Ιστορίες της μέρας και της νύχτας αδιαμφισβήτητα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα έργα του Γκυ ντε Μωπασάν (1850-1893), ο οποίος μέσα από το έργο του επαναστατεί για τα πάθη των απλών ανθρώπων. Έτσι, παρουσιάζει στους αναγνώστες του ρεαλιστικότατα και πολύ παραστατικά τους κάθε λογής ανθρώπινους χαρακτήρες –και όχι μόνο– μέσα από τα διηγήματά του. Η παρακμή και το κλίμα πεσιμισμού που καθιέρωσε την ίδια εποχή ο Γερμανός φιλόσοφος Άρτουρ Σοπενάουερ είναι ολοφάνερα σε κάθε σελίδα, σχεδόν, του βιβλίου. Σε αυτές τις ιστορίες, άλλες της ημέρας και άλλες της νύχτας, ανθρώπινα πάθη και ανατριχιαστικά εγκλήματα έρχονται σε ευθεία αντίθεση με περιγραφές πανέμορφων τόπων, όπως, για παράδειγμα, η Κορσική και η φύση του γαλλικού Νότου.

Τα είκοσι ένα διηγήματα του βιβλίου είναι ετερόκλητα και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, έχουν όμως όλα ένα κοινό: πρόκειται για ιστορίες που, ακόμα κι αν δεν είναι αληθινές, θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν συμβεί. Τίποτε δεν είναι παράλογο ή απίθανο, αντιθέτως, η υποταγή του συγγραφέα στις επιταγές του νατουραλισμού και του ρεαλισμού είναι απόλυτη. Η θεματική των διηγημάτων είναι ευφάνταστη, πρωτότυπη και συναρπαστική. Συν τοις άλλοις, η γλώσσα του Μωπασάν είναι εξαιρετικά καλοδουλεμένη και οι λεπτές αποχρώσεις της γαλλικής αποδίδονται έξοχα στα ελληνικά, σε βαθμό μάλιστα που ο αναγνώστης ξεχνιέται ότι διαβάζει κείμενο από μετάφραση.

Η θεματική των διηγημάτων είναι ευφάνταστη, πρωτότυπη και συναρπαστική.

Οι περισσότερες από τις ιστορίες δεν είναι ευχάριστες, ούτε αισιόδοξες, ενώ αποφεύγουν επιμελώς το καθολικό και παγιωμένο «happy end». Η πρώτη ιστορία μονάχα είναι εκείνη που ξεφεύγει από τον κανόνα, αφού το χιούμορ υποσκελίζει το υποτιθέμενο έγκλημα. Η δυστυχία των ανθρώπων, αυτή που ο ίδιος ο άνθρωπος προξενεί στους άλλους αλλά και στα ζώα με τις πράξεις και τη σκληρότητά του είναι διαρκώς παρούσα, κάνοντας τον αναγνώστη να υποθέσει ότι τα κίνητρα των ανθρώπων σπανίως είναι τελικά αγαθά. Άλλη ιστορία είναι συγκινητική, άλλη απλώς ευχάριστη, άλλη εμπεριέχει μία ομολογία με σκοτεινό περιεχόμενο εν τω μέσω της ημέρας. Το διήγημα με τίτλο «Το κόσμημα» είναι βασισμένο στην ιδέα τού «τι θα γινόταν αν...», ενώ στο διήγημα με τίτλο «Η ευτυχία», μέσα από τις έξοχες περιγραφές των τοπίων της Κορσικής, αποδεικνύεται ότι η ευτυχία είναι εν τέλει υπόθεση απλούστερη απ’ όσο νομίζουμε.

guy de maupassant22Όσο προχωράμε την ανάγνωση, τα εγκλήματα, ο ζόφος, η σκληρότητα και η απανθρωπιά απέναντι στα ζώα, τους φτωχούς και τους άλλους ανθρώπους πληθαίνουν. Ομοίως και η ιδέα του θανάτου κερδίζει έδαφος και δίνει το παρών σε πολλά διηγήματα ως φινάλε. Βεντέτες και μονομαχίες, μια ιστορία ενός ανακριτή, ένας φονιάς γονέων και το έγκλημα ενός μέθυσου άνδρα –μια εντελώς ξεκάθαρα ιστορία της νύχτας– προσφέρουν ωμές ρεαλιστικές εικόνες των ανθρώπινων παθών. Ξεχωρίζει μία ιστορία ρεβανσισμού για τον γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870, μία ιστορία ενδοοικογενειακής βίας και μία ιστορία υιοθεσίας. Μόνο η τελευταία ιστορία με τον τίτλο «Η εξομολόγηση», που μιλάει για την αδελφική αγάπη και τη συγχώρεση, προσδίδει μία κάπως πιο εύθυμη νότα στα διηγήματα.

Ο ανθρώπινος ψυχισμός, εν τέλει, αποδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκος και οι διαθέσεις των περισσότερων ανθρώπων ανεξιχνίαστες και σκοτεινές. Ή μήπως όχι;

 

Ιστορίες της μέρας και της νύχτας
Γκυ Ντε Μωπασάν
μετάφραση: Βασιλική Τσίγκανου
Εκδόσεις Gema
348 σελ.
ISBN 978-960-6893-54-4
Τιμή €12,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.