fbpx
Peter Beck: «Μισθοφόροι του χρήματος»

Peter Beck: «Μισθοφόροι του χρήματος»

Το μυθιστόρημα Μισθοφόροι του χρήματος αποτέλεσε το ντεμπούτο του συγγραφέα στην αστυνομική λογοτεχνία το 2013 και από τον περασμένο Νοέμβριο κατέφτασε στο ελληνικό κοινό μέσω των Εκδόσεων Καστανιώτη, σε μετάφραση από τα γερμανικά της Δέσποινας Κανελλοπούλου. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον Τομ Βίντερ και ακολούθησαν άλλα δύο: το Korrosion (2017) και το Die Spur des Geldes (2019).

Ο Ελβετός συγγραφέας δημιούργησε ένα διεθνές οικονομικό θρίλερ που σε ταξιδεύει σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, όπως το καυτό Κάιρο, το παγωμένο Μπέργκεν, τη μακρινή Βοστόνη και πίσω στις μεγάλες πόλεις της Ελβετίας (αλλά και στην εξοχή), όπου διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας. Οι οικονομικοί όροι που χρησιμοποιούνται και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση είναι ακριβέστατοι, γεγονός που μεταφέρει το κοινό στην καρδιά της υπόθεσης με τρόπο ρεαλιστικό, προσδίδοντάς της μεγάλη αληθοφάνεια.

Αφού, αρχικά, γίνει μια μικρή εισαγωγή με τη θανατηφόρα πτώση ενός ελικοπτέρου, η υπόθεση ξεκινά και η δράση εξελίσσεται γοργά. Τα κεφάλαια χωρίζονται χρονικά, βάσει της ημερομηνίας και της ώρας που συμβαίνουν τα γεγονότα. Συνολικά, παρακολουθούμε τους χαρακτήρες για δύο εβδομάδες περίπου, ενώ για τον επίλογο μεταφερόμαστε εφτά εβδομάδες μπροστά, δηλαδή στις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου, όπου πέφτει η αυλαία του βιβλίου.

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι περιπέτειές μας δεν τελειώνουν εδώ».

Το βασικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας μιας εγχώριας ιδιωτικής τράπεζας και πρώην αστυνομικός, Τομ Βίντερ, ο οποίος αναλαμβάνει να βρει αυτούς που ευθύνονται για την πτώση του ελικοπτέρου και τον θάνατο των επιβατών και του πιλότου, ακολουθώντας την πορεία του χρήματος και ανακαλύπτοντας τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις πράξεις του καθενός. Στην πορεία προς την ανακάλυψη της αλήθειας θα βρει για συνοδοιπόρο του τη Φατιμά, μια γοητευτική και μυστηριώδη Αιγύπτια επιχειρηματία με την οποία θα έρθουν πολύ κοντά, ενώ θα μετατραπούν πολλές φορές σε θηράματα των πληρωμένων δολοφόνων που τους κυνηγούν, προσπαθώντας να αποκρύψουν τις δολοπλοκίες και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτές.

Ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή και το χτίσιμο του προφίλ του θυμίζουν έντονα Τζέιμς Μποντ τόσο στο λέγειν του, στον τρόπο που κινείται και δρα κατά τη διάρκεια της αποστολής του, όσο ακόμα και στον τρόπο που προσεγγίζει και τον προσεγγίζουν οι γυναικείοι χαρακτήρες της ιστορίας. Οι σκηνές δράσης, καταδίωξης και οι απόπειρες δολοφονίας κατά του ίδιου και της Φατιμά είναι εντελώς κινηματογραφικές και ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, που προχωρά γραμμή-γραμμή με κομμένη την ανάσα, ειδικά στις περιπτώσεις με τη γέφυρα και την καταδίωξη με το ελικόπτερο, όπου ο Βίντερ «κρέμεται» από μια κλωστή.

Σε όλο το εύρος του μυθιστορήματος υπάρχουν κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά σχόλια τόσο για το ίδιο το χρηματοοικονομικό σύστημα και τη δύναμη και εξουσία που κατέχει παγκοσμίως, όσο και για τους φονταμενταλιστές τρομοκράτες που εναντιώνονται στο σύστημα και στην κυριαρχία του, έχοντας πάντα στον νου ότι «χρήμα ίσον εξουσία».

pet beckΟι Μισθοφόροι του χρήματος είναι ένα πλήρες συγγραφικό έργο, τροφή για σκέψη μέσω των τοποθετήσεων και των σχολίων του, ενώ με τη δράση του ψυχαγωγεί τον αναγνώστη, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το τέλος για τη συνέχεια της υπόθεσης, μέσα από τα λόγια του Βίντερ στην τελευταία πρόταση του βιβλίου: «Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι περιπέτειές μας δεν τελειώνουν εδώ».

 

Μισθοφόροι του χρήματος
Πέτερ Μπεκ
Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου
Εκδόσεις Καστανιώτη
σ. 576
ISBN: 978-960-03-6754-6
Τιμή: 18,00€
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.