fbpx
Michael Connelly: «Ιερή σκοτεινή νύχτα»

Michael Connelly: «Ιερή σκοτεινή νύχτα»

Ο Μάικλ Κόνελι αποφασίζει να συστήσει μεταξύ τους τους δύο πρωταγωνιστικούς ήρωες των ιστοριών του, τους ντετέκτιβ Ρενέ Μπάλαρντ και Χάρι Μπος, κανονίζοντας μια τυχαία συνάντηση στην Ιερή σκοτεινή νύχτα, όπου οι δυο τους θα γνωριστούν στη βραδινή βάρδια της Ρενέ στο αστυνομικό τμήμα του Χόλιγουντ, όταν αυτή θα πιάσει στα πράσα τον Χάρι να ψαχουλεύει αρχεία παλιών υποθέσεων.

Αφού πετάξει έξω τον «εισβολέα», η Μπάλαρντ θα διαβάσει τον φάκελο της παλιάς υπόθεσης που σκάλιζε ο Μπος, η οποία αφορούσε την εξαφάνιση και τη βάναυση δολοφονία ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού, που το πτώμα του βρέθηκε σε έναν κάδο απορριμμάτων, σαν σκουπίδι. Αμέσως θα νιώσει την ευθύνη να βρει τον ένοχο, που πιθανώς κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος, και έτσι θα ενώσει τις δυνάμεις της με του έμπειρου ντετέκτιβ, αποφασισμένοι κι οι δυο να φέρουν τον φονιά ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι δυο κεντρικοί χαρακτήρες είναι μοναχικοί άνθρωποι που κουβαλούν προσωπικά δράματα, αποτυχίες και απώλειες από το παρελθόν τους, κι αυτό τούς φέρνει πιο κοντά και τους έλκει ώστε να συνεργαστούν αρμονικά, νιώθοντας ο καθένας τους αυτή τη σύνδεση και αναγνωρίζοντας τα κοινά στοιχεία στο πρόσωπο του άλλου. Επίσης, είναι εργασιομανείς που καλύπτουν μέσα από την ενασχόληση και την προσφορά στο επάγγελμά τους το κενό που νιώθουν εσωτερικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η μεν Ρενέ έχει χάσει τον πατέρα της και ζει σε ένα βαν δίπλα στην παραλία, προσπαθώντας μέσω της επαφής με τη θάλασσα να απαλύνει το πένθος της, ο δε Μπος έχει χάσει τη γυναίκα του και η κόρη τους ζει και σπουδάζει πλέον μακριά του, έτσι προσπαθεί μέσα από τη διαλεύκανση υποθέσεων να γιατρέψει τα θύματα και τον πόνο με τη μοναξιά που νιώθει και ο ίδιος. «Μπορούσε να χάνεται στη δουλειά» διαβάζουμε, κάτι που ισχύει και για τους δύο ήρωες, οι οποίοι χρησιμοποιούν την εργασία ως αντιπερισπασμό της προσωπικής τους ζωής.

Γιατί στο τέλος ένα είναι σίγουρο, ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί και η αλήθεια θα λάμψει.

Ο συγγραφέας τιτλοφορεί τα κεφάλαια με τα επίθετα των ηρώων (Μπάλαρντ και Μπος) εναλλάσσοντάς τα, ώστε να δείξει τις σκέψεις και τις πράξεις των χαρακτήρων του ξεχωριστά, ενώ μόνο στο τελευταίο κεφάλαιο τους ενώνει, με την κατάληξη της ιστορίας τους. Η αφήγηση, λοιπόν, αλλάζει πρόσωπα, ενώ παράλληλα με τη βασική υπόθεση οι ντετέκτιβ ασχολούνται και με άλλες υποθέσεις των τμημάτων όπου ανήκουν και οι οποίες «τρέχουν» ταυτόχρονα με τις εξελίξεις, αφήνοντας χώρο στους πρωταγωνιστές να φανερώσουν τα χαρακτηριστικά τους μέσα από τον τρόπο που κινούνται και μιλούν, ρίχνοντας περισσότερο βάρος στο προφίλ και στη σκιαγράφησή τους, παρά στην υπόθεση αυτή καθαυτή. Επομένως, οι χαρακτήρες είναι το βασικό ζήτημα της ιστορίας και η διαλεύκανση της υπόθεσης περνά σε δεύτερο πλάνο.

Η λύση της υπόθεσης έρχεται κάπως ομαλά, επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, όπου και πάλι οι χαρακτήρες είναι το κέντρο της προσοχής του αναγνώστη, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα ηθικό δίλημμα που θα τους διχάσει αρχικά («το ερώτημα είναι: έτσι κάνουμε τα πράγματα;»), το οποίο όμως, εντέλει, θα φανερώσει το δέσιμο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους μέσα από αυτή την πορεία τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέχεια των περιπετειών τους.

Η Ιερή σκοτεινή νύχτα είναι ένα πολυεπίπεδο αστυνομικό μυθιστόρημα που ξεδιπλώνει και προχωρά ταυτόχρονα τόσο την κεντρική ιστορία, όσο και δευτερεύουσες ιστορίες, που σχηματίζουν και φανερώνουν το υπόβαθρο των χαρακτήρων του, με αποτέλεσμα η τελική ολοκληρωμένη εικόνα να αφήνει πλήρως καλυμμένο τον αναγνώστη. Μέσα από τις σελίδες του γίνεται φανερό το δημοσιογραφικό παρελθόν του συγγραφέα στο αστυνομικό ρεπορτάζ, καθώς περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις αστυνομικές διαδικασίες και παραθέτει τόσο επίσημους όσο και αργκό αστυνομικούς όρους, υποδηλώνοντας έτσι ότι υπάρχει επαφή με το αντικείμενο και ότι έχει διεξαχθεί προηγουμένως ενδελεχής έρευνα.

mi connellyΕπιπροσθέτως, το μυθιστόρημα αποτελεί μια προβολή των ζητημάτων που μας απασχολούν ως κοινωνία ως προς τις γυναίκες, τις δυσκολίες που αυτές αντιμετωπίζουν τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα ζήτημα που παραμένει επίκαιρο και είχε ταράξει το Χόλιγουντ, το κίνημα «metoo», σχετικά με τις πολλαπλές καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις, ειδικά στον χώρο του θεάματος. Γιατί στο τέλος ένα είναι σίγουρο, ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί και η αλήθεια θα λάμψει.

 

Ιερή σκοτεινή νύχτα
Μια άλυτη υπόθεση που γίνεται εμμονή…
Michael Connelly
μετάφραση: Χριστιάνα Σακελλαροπούλου
Διόπτρα
536 σελ.
ISBN 978-960-653-088-3
Τιμή €15,50
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.