fbpx
Ken Follett: «Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί»

Ken Follett: «Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί»

Ο Ουαλός συγγραφέας των εκατομμυρίων αντιτύπων επιστρέφει με το τέταρτο βιβλίο της σειράς Κίνγκσμπριτζ, για να απαντήσει αυτή τη φορά στο ερώτημα «πώς ήταν το Κίνγκσμπριτζ πριν γίνει πόλη;» και να μας διηγηθεί άλλη μια ενδιαφέρουσα ιστορία που τελειώνει εκεί όπου Οι στυλοβάτες της Γης αρχίζουν.

Ο Κεν Φόλετ ως μετρ των ιστορικών μυθιστορημάτων επιλέγει να ρίξει φως σε μια σκοτεινή περίοδο της ανθρωπότητας, τον Πρώιμο Μεσαίωνα, για τον οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα στοιχεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο περιθώριο εικασίας και μυθοπλασίας για τον συγγραφέα, ώστε να δημιουργήσει το δικό του ευρύτερο σύμπαν.

Το βιβλίο Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί διαδραματίζεται, συγκεκριμένα, τη δεκαετία 997 μ.Χ. – 1007 μ.Χ. στην Αγγλία, που εκείνη τη χρονική περίοδο δέχεται επιθέσεις από τους Ουαλούς στα δυτικά και από τους Βίκινγκς στα ανατολικά, και χωρίζεται σε τέσσερα θεματικά κεφάλαια που τιτλοφορούνται: «Ο Γάμος», «Η Δίκη», «Ο Φόνος» και «Η Πόλη», αναφερόμενα σε σημαντικά γεγονότα για την εξέλιξη της ιστορίας. Σημειωτέον ότι στις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρίσκεται ένας γεωγραφικός χάρτης των περιοχών όπου λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα της ιστορίας, ώστε ο αναγνώστης να αντιλαμβάνεται απόλυτα τη θέση των ηρώων ανά πάσα στιγμή αλλά και τις αναφορές στις διαδρομές, στα ταξίδια και στις μάχες που διαβάζει σε κάθε κεφάλαιο.

Βασικοί πυλώνες της υπόθεσης είναι ο Έντγκαρ, ένας καραβομαραγκός που χάνει τα πάντα μετά την επίθεση των Βίκινγκς στην πόλη του, η Ράγκνα, μια Νορμανδή αρχοντοπούλα που παντρεύεται από έρωτα έναν Άγγλο έπαρχο και τον ακολουθεί στην πατρίδα του, και ο Όλντρεντ, ένας μοναχός που ονειρεύεται να κάνει το αβαείο του ξακουστό κέντρο μάθησης σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά την εξέλιξη της ιστορίας, αυτοί οι τρεις θα γνωριστούν, οι ζωές τους θα διασταυρωθούν και θα σχηματίσουν ένα τρίγωνο που απέναντί του θα βρίσκει συνεχώς έναν αδίστακτο επίσκοπο, ο οποίος κινεί τα νήματα με μοναδικό σκοπό τα πλούτη και την εξουσία.

Επίσης, μια πολύ καλή ευκαιρία για τους νέους αναγνώστες να γνωριστούν με την πένα του, αλλά και με το είδος που τόσο επιτυχημένα υπηρετεί, ώστε να βρεθούν σε ένα επικό ταξίδι εποχής γεμάτο συγκινήσεις.

Κατά την εξέλιξη της πλούσιας αυτής υπόθεσης, ο αναγνώστης απολαμβάνει ένα άρτια δημιουργημένο ιστορικό περιβάλλον με γλαφυρές περιγραφές, τόσο του χώρου δράσης των χαρακτήρων και ό,τι περιλαμβάνει αυτός, όσο και λεπτομερειών της καθημερινότητας, των συνηθειών, των εθίμων, ακόμα και του ρουχισμού της εποχής. Ο τρόπος αφήγησης του Κεν Φόλετ συμβάλλει τα μέγιστα ώστε ο αναγνώστης να απορροφηθεί από την ιστορία, να ταυτιστεί με τους ήρωες και να βιώσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία που κυριαρχείται από τη σκληρότητα, την ωμή βία, την αδικία, τον φόβο, την απειλή, την απώλεια, συνθήκες που του προκαλούν συνεχώς έντονα συναισθήματα. Σε αντιστάθμιση αυτού του άγριου και σκληρού περιβάλλοντος υπάρχει ο έρωτας στις ζωές των ηρώων, που μπλέκει αριστοτεχνικά το ιστορικό ύφος του βιβλίου με το είδος της ερωτικής ιστορίας που δίνει φως και ελπίδα.

Επιπλέον, στο μυθιστόρημα Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί δεν λείπουν οι κοινωνικές και πολιτικές αναφορές της εποχής, είτε μέσα από συμβάντα είτε μέσ’ από τους διαλόγους των χαρακτήρων, αναφορές που μπορούν να παραλληλιστούν με το σήμερα για επίκαιρα θέματα που μας απασχολούν ακόμη, όπως ο ρόλος και η επιρροή της Εκκλησίας στην κοινωνία, η δίψα και η δύναμη των προσώπων που βρίσκονται στην εξουσία, η εμφάνιση «σωτήρων» έπειτα από κάποια καταστροφή, ο αγώνας μερικών ανθρώπων να πράξουν το καλό και να αφήσουν έργο στον τόπο τους, καθώς και ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία: «Στην πραγματικότητα η μοίρα της γυναίκας είναι να συμβιβάζεται με ό,τι της δίνουν», αλλά και απέναντι στον άντρα: «Μην κάνεις την έξυπνη, οι άντρες το απεχθάνονται αυτό».

Εν κατακλείδι, το μυθιστόρημα Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί αποτελεί μια πλήρη αναγνωστική εμπειρία, όπου ο Κεν Φόλετ παραμένει πιστός στο είδος του και συνεχίζει να γράφει για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο και για τους ερωτευμένους, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του. Πολυεπίπεδο και ρεαλιστικό, είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από το πιστό αναγνωστικό κοινό του συγγραφέα. Επίσης, μια πολύ καλή ευκαιρία για τους νέους αναγνώστες να γνωριστούν με την πένα του, αλλά και με το είδος που τόσο επιτυχημένα υπηρετεί, ώστε να βρεθούν σε ένα επικό ταξίδι εποχής γεμάτο συγκινήσεις.

k follettΣημειωτέον ότι οι Εκδόσεις Bell πρόσφατα ανακοίνωσαν την έκδοση ενός βιβλίου-έκπληξη από τον Κεν Φόλετ το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με τίτλο Never [Ποτέ], για το οποίο ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά. Στόχος των Εκδόσεων Bell είναι η ταυτόχρονη έκδοση του βιβλίου με τις εκδόσεις της Αμερικής, της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων χωρών, στις 9 Νοεμβρίου 2021.

 

Και εγένετο εσπέρα και εγένετο πρωί
Ken Follett
Μετάφραση: Μαρία Παπανδρέου
Bell
872 σελ.
ISBN 978-960-620-847-8
Τιμή €24,40
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.