fbpx
Chris Carter: «Έναν προς έναν»

Chris Carter: «Έναν προς έναν»

Με παρουσιαστικό ροκ σταρ, ο συγγραφέας Κρις Κάρτερ έχει στο βιογραφικό του από σπουδές στην Ψυχολογία με ειδίκευση στην εγκληματική συμπεριφορά και συνεντεύξεις με σίριαλ κίλερ, μέχρι τη συμμετοχή ως κιθαρίστας σε γκλαμ ροκ συγκροτήματα για μια δεκαετία. Πλέον, έχοντας αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή, μεταφέρει όλες αυτές τις εμπειρίες του στις ιστορίες με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ στο χαώδες Λος Άντζελες.

Η διάσημη πόλη των χολιγουντιανών σταρ ως τόπος δράσης των χαρακτήρων του Κάρτερ δεν είναι μόνο φώτα και κόκκινα χαλιά, αλλά πίσω απ’ όλα αυτά κρύβει ένα εγκληματικό σκοτεινό πρόσωπο. Η πέμπτη υπόθεση του ντετέκτιβ της Διεύθυνσης Ληστειών και Ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας του Λος Άντζελες ξεκινά με το τηλεφώνημα που δέχεται από έναν άγνωστο, ο οποίος τον παραπέμπει σε μια σελίδα στο διαδίκτυο, όπου δείχνει σε απευθείας μετάδοση τη δολοφονία ενός άντρα με βασανιστικό τρόπο, θέτοντας στον ντετέκτιβ το δίλημμα της επιλογής της μεθόδου με την οποία θα σκοτώσει το θύμα του.

Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αδυνατούν να εντοπίσουν οποιοδήποτε στοιχείο της ταυτότητας και του τρόπους δράσης του αγνώστου και απευθύνονται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του FBI, το οποίο αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες. Ο δράστης ωστόσο συνεχίζει να βασανίζει και να σκοτώνει νέα θύματα σε ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο, κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο και προσέγγιση του κοινού που το παρακολουθεί, αποποιούμενος την ευθύνη της μοίρας των θυμάτων του, «ρίχνοντας το μπαλάκι» της απόφασης σε αυτούς μέσω ψηφοφοριών.

Ο συγγραφέας, μέσα από τα λόγια και τις πράξεις του δολοφόνου, τονίζει τη σκληρή πλευρά της κοινωνίας, η οποία εξαιτίας της φυσικής ανθρώπινης περιέργειας δεν διστάζει, όχι μόνο να παρακολουθήσει μια δολοφονία μπροστά στις οθόνες της, αλλά και να συμμετάσχει ενεργά επιλέγοντας τον τρόπο θανάτωσης ενός ατόμου που δεν γνωρίζει το παραμικρό γι’ αυτόν. Με τον τρόπο αυτό ασκεί κριτική στα ριάλιτι που έχουν κατακλύσει την τηλεόραση, βάζοντας τον κόσμο να ψηφίζει για την εξέλιξη του παιχνιδιού και την πορεία των παιχτών, δίνοντάς του την ψευδαίσθηση της δύναμης και του ελέγχου πάνω σε άλλους ανθρώπους. «Ο κόσμος διψάει για αίμα» αναφέρει ο άγνωστος σε μια από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τον ντετέκτιβ Χάντερ, αυτή είναι πλέον η κοινωνία, κανείς δεν νοιάζεται για τον διπλανό του, όλοι προχωρούν βυθισμένοι στα κινητά τους και δεν αντιλαμβάνονται το παραμικρό απ’ ό,τι συμβαίνει γύρω τους.

Η επιλογή των θυμάτων από τον δολοφόνο είναι ένα στοιχείο που, όταν ερμηνευτεί, θα εκπλήξει σίγουρα το αναγνωστικό κοινό.

Επιπλέον, όταν αποκαλύπτεται η δημοσιογραφική ταυτότητα ενός θύματος, ο συγγραφέας στρέφεται στη δύναμη και την επιρροή που ασκούν τα ΜΜΕ, χειραγωγώντας την κοινή γνώμη, ειδικά σε περιπτώσεις όπου μεγάλα μέσα, όπως η εφημερίδα LA Times στη συγκριμένη περίπτωση, μπορούν να απογειώσουν ή να καταστρέψουν καριέρες, σχέσεις κ.λπ., εκμεταλλευόμενα την τάση που έχει ο ανθρώπινος νους να πιστεύει ό,τι βλέπει χωρίς να το φιλτράρει μέσω της κριτικής σκέψης. Από το μικροσκόπιο του Κάρτερ δεν ξεφεύγουν οι οικονομικά ισχυροί και οι πολιτικοί: «Αυτή είναι η μυρωδιά της δύναμης και της πολιτικής και, όπως ξέρεις πολύ καλά, η αστυνομία βρομάει και ζέχνει από δαύτη», λέει η αστυνόμος Μπλέικ σ’ έναν ντετέκτιβ της.

Η απλή γραφή και οι λεπτομερείς περιγραφές των χώρων αλλά του τρόπου έρευνας και λειτουργίας της Αστυνομίας και του FBI, όσο και των προσώπων που εμφανίζονται στην υπόθεση, προσδίδουν ρεαλισμό και αξιοπιστία στα γεγονότα που περιγράφει ο Κρις Κάρτερ και «βυθίζουν» περισσότερο τον αναγνώστη στην ιστορία, προκαλώντας τον να γυρίσει τη μία σελίδα μετά την άλλη.

C CarterΗ λύση και η σύνδεση όλων των στοιχείων μεταξύ τους έρχεται σε ένα σημείο όπου ο δολοφόνος κυριαρχεί και κοντεύει να ολοκληρώσει το σαδιστικό και ευφυές σχέδιό του, όταν ο ντετέκτιβ Χάντερ οδηγεί ξημερώματα βυθισμένος στις σκέψεις του στους δρόμους της «Πόλης των Αγγέλων» και κοιτάζει τυχαία μια πινακίδα, που πυροδοτεί το ντόμινο των αποκαλύψεων μπροστά του. Ανακαλεί στη μνήμη του μια παλαιότερη υπόθεση και τότε όλα ξαφνικά βγάζουν νόημα και η ταυτότητα του δολοφόνου παίρνει σάρκα και οστά. Η επιλογή των θυμάτων από τον δολοφόνο είναι ένα στοιχείο που, όταν ερμηνευτεί, θα εκπλήξει σίγουρα το αναγνωστικό κοινό.

Με βασική θεματική τη δυνατότητα επιλογής που έχει ο καθένας και την αδιαφορία του ανθρώπινου γένους, το βιβλίο Έναν προς έναν δεν είναι άλλο ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με βίαια εγκλήματα, αλλά μια διεισδυτική ματιά στην κοινωνία, στα μέσα επιρροής και στο χέρι που ωθεί τον καθένα στις πράξεις του.

 

Έναν προς έναν
Παρακολουθείς, ψηφίζεις, τους σκοτώνει
Chris Carter
μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης
Bell
446 σελ.
ISBN 978-960-507-138-7
Τιμή €9,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.