fbpx
Guy de Maupassant: «Οι πόρνες»

Guy de Maupassant: «Οι πόρνες»

Το 1880 είναι η χρονιά, όπου παρά τις απειλές για φυλάκιση, για προσβολή των ηθών, αλλά και την έντονη λογοκρισία, δημοσιεύονται σε επιφυλλίδες το μυθιστόρημα του Émile Zola Νανά και η νουβέλα του Guy de Maupassant Η χοντρομπαλού. Κοινό χαρακτηριστικό τους, η τολμηρή θεματολογία για την εποχή, αφού και στα δύο έργα κεντρική ηρωίδα είναι μια πόρνη.

Η συγγραφική ζωή του Guy de Maupassant είναι σύντομη (1880-1893) και διακόπτεται από τον θάνατό του σε ηλικία μόλις 43 χρονών, παρ’ όλα αυτά προλαβαίνει να γράψει 5 μυθιστορήματα, 250 άρθρα και χρονογραφήματα και 300 διηγήματα και νουβέλες, τα οποία δημοσιεύονται στον Τύπο της εποχής και κατόπιν συγκεντρώνονται σε 14 συλλογές.

Τα εννέα διηγήματα της παρούσας ελληνικής έκδοσης δημοσιεύτηκαν το χρονικό διάστημα από το 1882-1889 στις εφημερίδες Gil Blas, Le Gaulois και L’Echo de Paris. Δεν είχαν εκδοθεί ποτέ σε τόμο όσο ήταν εν ζωή ο συγγραφέας και συγκεντρώθηκαν σε συλλογή κι εκδόθηκαν στη Γαλλία το 1974. Σ’ αυτά θα συναντήσουμε ηρωίδες που καλύπτουν όλο το φάσμα της πορνείας, από τη νόμιμη και αναγνωρισμένη πόρνη των οίκων ανοχής μέχρι την αδήλωτη, παράνομη και κυνηγημένη πόρνη του δρόμου, που προσπαθεί να επιβιώσει με όποιον τρόπο μπορεί. Χαρακτηριστικά που συναντάμε και στο υπόλοιπο συγγραφικό του έργο, τα διακρίνουμε έντονα και σ’ αυτά τα διηγήματα: η παρατηρητικότητα, το διεισδυτικό βλέμμα, ο απλός και ουσιαστικός τρόπος περιγραφής των προσώπων και του περιβάλλοντος, καθώς και η αποτύπωση στιγμιότυπων της παρισινής και επαρχιακής ζωής, προσφέρουν στον αναγνώστη ιστορίες που διαβάζονται αβίαστα και με έντονο ενδιαφέρον. Το παιγνιώδες ύφος, η ατμόσφαιρα της εποχής και μια βουτιά στη Γαλλία των τελών του 19ου αιώνα είναι κάποιοι ακόμη λόγοι, για τους οποίους θα απολαύσουμε την ανάγνωση των εν λόγω διηγημάτων.

Το παιγνιώδες ύφος, η ατμόσφαιρα της εποχής και μια βουτιά στη Γαλλία των τελών του 19ου αιώνα είναι κάποιοι ακόμη λόγοι, για τους οποίους θα απολαύσουμε την ανάγνωση των εν λόγω διηγημάτων.

Στην «Οδύσσεια μιας πόρνης» διαβάζουμε την ιστορία μια δεκαεξάχρονης κοπέλας, που γίνεται πόρνη για να επιβιώσει και περιπλανιέται στη Ρουέν και στο Παρίσι. Στη «Νύχτα Χριστουγέννων» ένας εύπορος συγγραφέας προσκαλεί ένα κορίτσι του δρόμου στο σπίτι του, που αποδεικνύεται ότι είναι έγκυος και από τότε μισεί αυτή τη μέρα. Στη «Σα Ιρά», η αναπάντεχη συνάντηση ενός κυρίου με μια παλιά του γνωστή, που από γυναίκα του πεζοδρομίου γίνεται καθωσπρέπει κυρία με καλό εισόδημα. Στην «Ντουλάπα», μια πόρνη πηγαίνει στο σπίτι της για να περάσει τη βραδιά με ένα πελάτη, αλλά εκεί κρύβεται ο γιος της. Στη «Μαντμουαζέλ Φιφί», G d MaupassantΠρώσοι αξιωματικοί προσλαμβάνουν Γαλλίδες πόρνες που προκαλούν τον θάνατο ενός από αυτούς. Στο «Λιμάνι» –απ’ τις καλύτερες ιστορίες– ένα καράβι δένει στη Μασσαλία και το πλήρωμά του καταλήγει σε ένα σπίτι με πόρνες, όπου εκτυλίσσεται ένα αναπάντεχο οικογενειακό δράμα.

Η λεπτή ειρωνεία του συγγραφέα και η στηλίτευση του καθωσπρεπισμού κρύβονται πίσω από τις ιστορίες που περιλαμβάνονται στην παρούσα συλλογή, η οποία στη φροντισμένη ελληνική έκδοση περιλαμβάνει ένα διαφωτιστικό επίμετρο, από το οποίο αντλήσαμε αρκετές πληροφορίες, και ταιριαστό φωτογραφικό ένθετο.

 

Οι πόρνες
Guy de Maupassant
Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου
Επιμέλεια – Επίμετρο: Μαρία Σπυριδοπούλου
Ροές
192 σελ.
ISBN 978-960-283-479-4
Τιμή €12,72
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.