fbpx
Claudio Magris: «Στιγμιότυπα»

Claudio Magris: «Στιγμιότυπα»

Ο Κλάουντιο Μάγκρις αποτελεί έναν οξυδερκή παρατηρητή, που υπεισέρχεται σε δυσπρόσιτες όψεις της κοινωνικής πραγματικότητας, δύσκολα ορατές και αναγνωρίσιμες για τον περισσότερο κόσμο. Αντλεί έμπνευση από μικρά, καθημερινά γεγονότα και τα μεταπλάθει σε εξαιρετική λογοτεχνία, σε ιστορίες που ξεκουράζουν το μυαλό, συγκινούν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και ταυτόχρονα σαρκάζουν τα κακώς κείμενα.

Στο βιβλίο του Στιγμιότυπα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη στην πολύ καλή μετάφραση της Μαρίας Σπυριδοπούλου, χρησιμοποιεί τα βιώματά του για να δημιουργήσει ένα ψηφιδωτό από αντικατοπτρισμούς της πραγματικότητας. Με πρώτη ύλη τις περιπλανήσεις του στην πόλη του, την Τεργέστη, ο συγγραφέας ανατέμνει σε 48 σύντομες ιστορίες, συναισθήματα, προκαταλήψεις, αναμνήσεις, ευτράπελα, ανορθολογισμούς, μεγαλεπήβολες πράξεις, συμπεριφορές και παρανοήσεις που εκτείνονται από το 1999 ως το 2016. Κάποιες απ’ αυτές ακροβατούν έντονα ανάμεσα στο δοκίμιο και τη λογοτεχνία, χωρίς όμως να αποτελούν ξένο σώμα στο βιβλίο, αλλά αντίθετα, του προσθέτουν σημαντική αξία λόγω της δεξιοτεχνικής σύγκλισης που πραγματοποιεί ο Μάγκρις.

Αντλεί έμπνευση από μικρά, καθημερινά γεγονότα και τα μεταπλάθει σε εξαιρετική λογοτεχνία, σε ιστορίες που ξεκουράζουν το μυαλό, συγκινούν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και ταυτόχρονα σαρκάζουν τα κακώς κείμενα.

Η οπτική του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ακόμα κι αν δεν συμφωνείς πάντοτε μαζί του, ενώ οι συνειρμοί και οι συνάψεις ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον διακατέχονται από πρωτοτυπία, ευρηματικότητα και διαύγεια. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί διευκολύνει τη ροή, ενώ δεν διστάζει να αξιοποιήσει διαφορετικά εκφραστικά μέσα για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι εικόνες, οι μεταφορές και οι παραλληλισμοί εμπεριέχονται ανάμεσα στα βασικά εργαλεία που αξιοποιεί για να δημιουργήσει ένα σφιχτοδεμένο περιβάλλον με χιούμορ και φιλοσοφικό στοχασμό. Μολονότι καταδεικνύει μόνο τα κυριότερα χαρακτηριστικά σε κάθε ιστορία, τα αφηγήματά του αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα συμπύκνωσης και συνεκτικότητας. Ακόμα και το ψυχογράφημα των χαρακτήρων ή η περιγραφή του λογοτεχνικού σκηνικού και της ατμόσφαιρας παρουσιάζονται συμπαγή, χωρίς αδυναμίες.

Ο τρόπος γραφής του είναι συγκροτημένος, ώριμος και καλά δουλεμένος, με ύφος που διαφέρει από ιστορία σε ιστορία. Άλλοτε είναι απλό και περιγραφικό κι άλλοτε περισσότερο παραστατικό και γλαφυρό. Ο Μάγκρις χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα για να τοποθετήσει στα διηγήματά του διακειμενικά στοιχεία, που τον βοηθούν να προσεγγίσει διαφορετικές κατευθύνσεις και μηνύματα. Στόχος του είναι να αποδείξει πως η αλληλεξάρτηση είναι μία έννοια που υφίσταται σε πολλά κομμάτια της ζωής – από τον έρωτα και τις διαπροσωπικές σχέσεις, μέχρι την ιστορία και τη λογοτεχνία.

C MagrisΟ συγγραφέας καταφέρνει να αποφύγει την επιτήδευση, αναδεικνύοντας με επιτυχία την ανθρώπινη ποικιλομορφία. Δεν ψάχνει να καταπραΰνει τα δικά του ανεκπλήρωτα όνειρα ή επιδιώξεις, ούτε να εκβιάσει τα συναισθήματα και τη σκέψη μας, αλλά αντίθετα, μας μετατρέπει σε συνταξιδιώτες του, μετουσιώνοντας ουσιαστικά τις εμπειρίες του σε δικά μας ερεθίσματα.

Ο Μάγκρις μοιάζει σίγουρος πως ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τον κόσμο μας είναι διευρύνοντας το οπτικό μας πεδίο με νέες προσλαμβάνουσες. Κι αυτό κάνει. Με καθαρή σκέψη και ευθύβολο λόγο ανοίγει τη βεντάλια των επιλογών μας, καλώντας μας να μη διστάσουμε να αναμετρηθούμε με τον πιο δύσκολο και απρόβλεπτο αντίπαλο, τον ίδιο μας τον εαυτό.

 

Στιγμιότυπα
Αφηγήματα
Κλάουντιο Μάγκρις
μετάφραση: Μαρία Σπυριδοπούλου
Εκδόσεις Καστανιώτη
σ. 160
ISBN: 978-960-03-6580-1
Τιμή: 14,00€
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Pip Williams: «Το λεξικό των χαμένων λέξεων»

Ένα βιβλίο για τις λέξεις και την ιστορία τους. Για τις λέξεις που χάθηκαν ανά τους αιώνες. Για εκείνες που έχουν άλλη σημασία για τις γυναίκες και άλλη για τους άντρες. Αλλά και ένα βιβλίο για τις...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
J. M. Coetzee: «Ο Πολωνός»

Διαβάζοντας τη νουβέλα Ο Πολωνός (2023) του Τζον Μάξγουελ Κούτσι, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Χριστίνας Σωτηροπούλου, ο αναγνώστης και η αναγνώστρια συνειδητοποιούν τη δύναμη που έχει ο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Arturo Pérez-Reverte: «Ο Ιταλός»

Ο πολυγραφότατος Ισπανός συγγραφέας από την Καρθαγένη, ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, έχει φωτίσει πολλές φορές μέσα από τα μυθιστορήματά του άγνωστες στιγμές της Ιστορίας. Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, μέχρι στιγμής,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.