fbpx
«Ο Σέρλοκ Χολμς σε νέες περιπέτειες»

«Ο Σέρλοκ Χολμς σε νέες περιπέτειες»

Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, που γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1859 και πέθανε το 1930, σπούδασε ιατρική στη γενέτειρά του. Υπηρέτησε ως γιατρός σ’ ένα πλοίο που ταξίδευε στην Αφρική και άνοιξε αργότερα ιατρείο στο Πόρτσμουθ, ενώ παράλληλα έγραφε λογοτεχνικά κείμενα. Το 1887 εξέδωσε τη Σπουδή στο κόκκινο, το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα με ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος βασίστηκε στον ήρωα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, τον Ογκίστ Ντιπέν. Το βιβλίο είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία, οπότε ο Ντόιλ έγραψε κι άλλα μυθιστορήματα και διηγήματα με τον Χολμς κι έγινε παγκοσμίως γνωστός.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ζώντος ακόμα του Ντόιλ, ο Σέρλοκ Χολμς είχε γίνει ήρωας περιπετειών από πλείστους συγγραφείς ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα είχαν δημοσιευτεί τότε πολλά διηγήματα με τους άθλους του, είτε ανωνύμως είτε ως δήθεν μεταφράσεις άλλων συγγραφέων. Τον Απρίλιο του 1913, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη, δημοσιεύτηκε το ανάγνωσμα Από τας περιπετείας του Σέρλοκ Χολμς – Ο πλοίαρχος Κάρεϋ, «του Αρθούρου Κόναν Ντόυλ». Στις 19 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, δημοσιεύτηκε σε συνέχειες το μυθιστόρημα Ο Σέρλοκ Χολμς σώζων τον κ. Βενιζέλον, με χώρο δράσης το Λονδίνο. Δεν υπήρχε όνομα συγγραφέα, πράγμα που σημαίνει πως γράφτηκε από κάποιον Έλληνα (εκδόθηκε πρώτη φορά ως βιβλίο τον Δεκέμβριο του 2013 από την Άγρα).

Αργότερα, κι άλλοι συγγραφείς, ακόμα και καταξιωμένοι όπως ο Στίβεν Κινγκ, τόλμησαν να γράψουν ιστορίες με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς, θέλοντας να πάρουν λίγη από τη δόξα του Ντόιλ, στην οποία είχαν συμβάλει οι μεταφορές των έργων του στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Σήμερα το εκδοτικό αυτό φαινόμενο συνεχίζεται. Αρκετοί μυθιστοριογράφοι γράφουν ιστορίες με τον Σέρλοκ Χολμς και τον συνεργάτη του, τον γιατρό Γουάτσον· τα πρωτεία τα έχουν οι Βρετανοί. Τα τρία μυθιστορήματα που παρουσιάζουμε εδώ έχουν γραφτεί από τρεις συγγραφείς που γνωρίζουν άριστα το αντικείμενό τους, τον τρόπο γραφής του Ντόιλ, αλλά και τα θέματα με τα οποία καταπιανόταν.

Το πρώτο μυθιστόρημα, Η πνοή του Θεού, το έγραψε ο Γκάι Άνταμς, συγγραφέας και πρώην ηθοποιός, ο οποίος έχει ενσαρκώσει με μεγάλη επιτυχία τον ρόλο του Σέρλοκ Χολμς στην τηλεόραση. Σε αυτό διαβάζουμε για την εύρεση του πτώματος ενός άνδρα, υιού λόρδου, σε μια πλατεία του Λονδίνου στις 27 Δεκεμβρίου 1899. Πρόκειται για το πρώτο θύμα σε μια σειρά βίαιων επιθέσεων με στόχο την εξόντωση της βρετανικής μυστικιστικής ελίτ. Ο συγγραφέας, πέρα από την αφήγηση της δράσης των δύο ηρώων, του Χολμς και του Γουάτσον, περιγράφει έξοχα το Λονδίνο της εποχής, αλλά και τα προάστιά του, με τους γλεντζέδες, τους χαρτοπαίχτες και τους οπιομανείς, αλλά και εκείνους που καταγίνονταν, ως μέλη αποκρυφιστικών οργανώσεων, με πνευματιστικές εκδηλώσεις.

Άλλος πολύ και άλλος περισσότερο, αφηγούνται τις περιπέτειες του θρυλικού διδύμου με λεπτή ειρωνεία και μεγάλες δόσεις βρετανικού χιούμορ, που απολαμβάνει δεόντως ο αναγνώστης.

Το δεύτερο μυθιστόρημα, Η σατανική υπόσχεση, το έγραψε ο Ντέιβιντ Στιούαρτ Ντέιβις, συγγραφέας, πρώην επιμελητής του περιοδικού Sherlock Holmes: The Detective Magazine, σύμβουλος στο Μουσείο Σέρλοκ Χολμς που βρίσκεται στο Λονδίνο, στην Μπέικερ Στριτ αρ. 221Β. Η ιστορία αφορά την ανεύρεση σε μια παραλία ενός άψυχου ανδρικού σώματος, το οποίο στη συνέχεια εξαφανίζεται. Οι δύο φίλοι αναζητούν βοήθεια στο κοντινό χωριό κι έπειτα το πτώμα επανεμφανίζεται, ενώ εμπλέκονται σε μια υπόθεση με οπαδούς του Σατανά.

Το τρίτο μυθιστόρημα, Οι θεοί του πολέμου, είναι του Τζέιμς Λάβγκροουβ, συγγραφέα και κριτικού, που γράφει στους Financial Times. Σε αυτό, μεταφερόμαστε στην Αγγλία του 1912, όταν τα σύννεφα του πολέμου αρχίζουν να απλώνονται πάνω από την Ευρώπη. Το πτώμα ενός άνδρα βρίσκεται σε κάποιο ακρωτήριο. Αυτοκτονία ή έγκλημα; Ο Χολμς ερευνά την υπόθεση και ανακαλύπτει πρώτα μια ερωτική ιστορία κι έπειτα μια μυστήρια αίρεση, που συνωμοτεί κατά της κοινωνίας.

Αυτό που παρατηρούμε και στους τρεις συγγραφείς είναι η επιτυχής προσπάθειά τους να μεταφέρουν με πιστότητα τους χαρακτήρες του Ντόιλ στις δικές τους ιστορίες, χωρίς απαραιτήτως να μιμούνται το ύφος του. Όλοι δίνουν βαρύτητα στη δράση του Χολμς και του Γουάτσον, τους βάζουν να κινδυνεύουν από τους κακούς και να λύνουν τα αινίγματα όχι με την αναλυτική δύναμη του μυαλού τους, ιδίως του πρώτου εκ αυτών, αλλά με τη δύναμη των χεριών τους. Άλλος πολύ και άλλος περισσότερο, αφηγούνται τις περιπέτειες του θρυλικού διδύμου με λεπτή ειρωνεία και μεγάλες δόσεις βρετανικού χιούμορ, που απολαμβάνει δεόντως ο αναγνώστης.

 

Sherlock Holmes: Η πνοή του Θεού
Guy Adams
μετάφραση: Χρήστος Μπαρουξής
Ελληνικά Γράμματα
288 σελ.
ISBN 978-960-19-0784-0
Τιμή €12,90
001 patakis eshop

 

 

 

 

Sherlock Holmes: Η σατανική υπόσχεση
David Stuart Davies
μετάφραση: Χρήστος Μπαρουξής
Ελληνικά Γράμματα
240 σελ.
ISBN 978-960-19-0777-2
Τιμή €11,90
001 patakis eshop

 

 

 

 

Sherlock Holmes: Οι θεοί του πολέμου
James Lovegrove
μετάφραση: Χρήστος Μπαρουξής
Ελληνικά Γράμματα
368 σελ.
ISBN 978-960-19-0783-3
Τιμή €14,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Pip Williams: «Το λεξικό των χαμένων λέξεων»

Ένα βιβλίο για τις λέξεις και την ιστορία τους. Για τις λέξεις που χάθηκαν ανά τους αιώνες. Για εκείνες που έχουν άλλη σημασία για τις γυναίκες και άλλη για τους άντρες. Αλλά και ένα βιβλίο για τις...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
J. M. Coetzee: «Ο Πολωνός»

Διαβάζοντας τη νουβέλα Ο Πολωνός (2023) του Τζον Μάξγουελ Κούτσι, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Χριστίνας Σωτηροπούλου, ο αναγνώστης και η αναγνώστρια συνειδητοποιούν τη δύναμη που έχει ο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Arturo Pérez-Reverte: «Ο Ιταλός»

Ο πολυγραφότατος Ισπανός συγγραφέας από την Καρθαγένη, ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, έχει φωτίσει πολλές φορές μέσα από τα μυθιστορήματά του άγνωστες στιγμές της Ιστορίας. Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, μέχρι στιγμής,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.