ΝΥΧΤΑ

ΝΥΧΤΑ

ΝΥΧΤΑτου Δημήτρη Θ. Γεωργιάδη

Στον πλανήτη Κάλγκας που φωτίζεται διαρκώς από έξι ήλιους, το σκοτάδι είναι άγνωστο. Τι θα συμβεί όμως αν, εξαιτίας κάποιου αστρικού φαινόμενου, οι κάτοικοι του πλανήτη αυτού βρεθούν αντιμέτωποι με τον πιο μύχιο φόβο τους, τη Νύχτα; Πώς θα επιβιώσουν όταν ο πολιτισμός τους καταρρεύσει κάτω από το βάρος ενός ψυχολογικού πλήγματος για το οποίο κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος; Πώς θα αντιδράσουν οι επιστήμονες του κόσμου αυτού όταν ανακαλύψουν ότι μεγάλο μέρος των θεμελιωμένων, όπως νόμιζαν ως τότε, θεωριών τους πρέπει να αναθεωρηθεί; Και ποια θέση θα πάρουν απέναντι σε μια θρησκευτική ομάδα που υποστηρίζει ότι κατέχει τη γνώση της επικείμενης καταστροφής, αλλά και το μυστικό της σωτηρίας;

Μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού πιστεύει ότι η επιστημονική φαντασία είναι απλώς ιστορίες που περιγράφουν μάχες μεταξύ «καλών» γήινων και «κακών» εξωγήινων. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το Χόλιγουντ που από τη δεκαετία του ’70 επικαιροποίησε τις ταινίες γουέστερν και όσες είχαν ως θέμα τον Ψυχρό Πόλεμο, μεταφέροντας τη δράση στο Διάστημα. Υπήρξαν και πολλές νουβέλες που κινήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο. Όμως οι περισσότεροι συγγραφείς της επιστημονικής φαντασίας, εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις που διαθέτουν για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας (συνήθως), δημιουργούν έναν κόσμο ο οποίος ως υπόβαθρο χρησιμεύει για να περιγράψουν το μέλλον, καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν στη Γη μας κτλ.

Έτσι και στη Νύχτα του Ασίμοφ ο εξωγήινος κόσμος και η ιστορία είναι απλώς η πρόφαση.

Το σκοτάδι, το οποίο φοβούνται οι κάτοικοι αυτού του μακρινού πλανήτη, δεν είναι φυσικά τίποτε άλλο παρά το άγνωστο και οι μικρές ή μεγάλες φοβίες τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εμείς οι γήινοι στην καθημερινότητά μας.

Η μεγάλη εταιρεία του Κάλγκας προσφέρει ως θέαμα το Σκοτάδι, προτού ακόμη μαθευτεί ότι έρχεται η Νύχτα, και οι κάτοικοι του πλανήτη πείθονται ότι θα βιώσουν μια αξέχαστη περιπέτεια – με τραγικές συνέπειες για όσους συμμετέχουν στη φιέστα. Ακόμα και η θρησκευτική ομάδα χρησιμοποιεί τη γνώση που κατέχει έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι δικοί της στόχοι.

Μπορεί τώρα να φαντάζει τετριμμένο το πώς στο βωμό του κέρδους πλασάρονται προϊόντα άχρηστα ή επικίνδυνα. Ή το ότι ομάδες ιδεολογικές ή θρησκευτικές προσπαθούν να καθοδηγήσουν τον κόσμο προς συγκεκριμένη πορεία. Αλλά φανταστείτε ότι αυτά γράφτηκαν στις Η.Π.Α. το 1941 μέσα στο πλαίσιο που όριζε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το Nightfall του Ασίμοφ δημοσιεύτηκε πρώτη φορά ως διήγημα το Σεπτέμβριο του 1941 στο περιοδικό Astounding Science Fiction. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία και θεωρείται από τα σπουδαιότερα έργα στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Το 1990 σε συνεργασία με τον Robert Silverberg ξαναγράφτηκε ως νουβέλα και οι συγγραφείς επιχείρησαν να δώσουν μια λύση για την επόμενη μέρα μετά τη Νύχτα.

Νύχτα
Isaac Asimov, Robert Silverberg
μετάφραση: Δημήτρης Γεωργιάδης
Η Άγνωστη Καντάθ
390 σελ.
Τιμή € 20,38

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας:
 
     

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.