fbpx
Stephen King: «Το Ινστιτούτο», «Κάρι» και «Νεκρωταφίο ζώων»

Stephen King: «Το Ινστιτούτο», «Κάρι» και «Νεκρωταφίο ζώων»

Ιδιαίτερα τρομακτικό το τελευταίο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, Το Ινστιτούτο, κι αυτό γιατί μπορείς πολύ εύκολα να πιστέψεις ότι όλα αυτά που γράφει μπορεί να συμβούν. Φυσικά και εδώ υπάρχει το εξωπραγματικό στοιχείο. Είναι όμως στ’ αλήθεια εξωπραγματικό; Και είναι άραγε θεωρίες συνωμοσίας όταν κάποιοι υποστηρίζουν ότι αποφάσεις παίρνονται ερήμην των ανθρώπων που αφορούν, με το άλλοθι των υπευθύνων ότι δεν πειράζει κι αν θυσιάσουν μερικούς για να σώσουν τους πολλούς;

«Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά, περίπου 800.000 παιδιά δηλώνονται ως αγνοούμενα στις ΗΠΑ ανά έτος. Τα περισσότερα τα βρίσκουν. Χιλιάδες παραμένουν εξαφανισμένα».

Ο συγγραφέας παίρνει την παραπάνω είδηση και αναρωτιέται ποια παιδιά και γιατί εξαφανίζονται, ποια θα μπορούσε να είναι η τύχη των παιδιών αυτών. Αφιερωμένο στα εγγόνια του το συγκεκριμένο βιβλίο, με ήρωες κυρίως παιδιά, με τον κεντρικό ήρωα να είναι 12 ετών – και ένα από τα λίγα βιβλία του που τελειώνουν αφήνοντας αχτίδες αισιοδοξίας.

Σε μια εποχή όπου υπάρχει το κίνημα του αντιεμβολιασμού, τα παιδιά της ιστορίας που απάγονται από τα σπίτια τους και ξυπνάνε στο Ινστιτούτο τα τρυπάνε και τα ξανατρυπάνε, κάνοντάς τους διαρκώς εμβόλια προκειμένου να δούνε τις βούλες. «Ενεσούλες για βούλες» η μεταξύ τους αργκό, αφού έπειτα από κάθε δοκιμασία τούς ζητείται να δούνε φώτα και βούλες. Και οι δοκιμασίες είναι πολλές. Από ενέσεις που τους αρρωσταίνουν μέχρι εικονικός πνιγμός.

Και αυτά συμβαίνουν στο πρώτο μισό του Ινστιτούτου. Γιατί υπάρχει και το πίσω μισό. Και μετά το μόνο που τα περιμένει είναι το πίσω μισό του πίσω μισού, που θα μπορούσε να είναι και η κόλαση.

Η επιλογή των παιδιών που θα «φιλοξενηθούν» στο Ινστιτούτο γίνεται βάσει κάποιων ιδιαίτερων χαρισμάτων τους. Χαρίσματα που χρησιμοποιεί σε πολλά βιβλία του ο Στίβεν Κινγκ. Τηλεπάθεια και τηλεκίνηση. Ανάμεσά τους και ο Λουκ, του οποίου το χάρισμα στην τηλεκίνηση δεν θα του εξασφάλιζε ούτε δουλειά σε επαρχιακό τσίρκο. Ένα παιδί υψηλής ευφυΐας, κάτι που αφήνει όμως αδιάφορους τους απαγωγείς του. Ένα παιδί με τη λαχτάρα να μαθαίνει διαρκώς καινούργια πράγματα και στο Ινστιτούτο νιώθει ότι η εξυπνάδα του φεύγει όπως το νερό από μια βρύση που αφήνεις ανοιχτή. Όταν όμως καταφέρνει να ξεπεράσει την κατάθλιψη, αυτός που είχε γίνει δεκτός συγχρόνως σε δύο σπουδαία πανεπιστήμια, μόλις στα δώδεκά του χρόνια, αντιλαμβάνεται ότι: «Πάντοτε υπήρχαν λύσεις, το αντικείμενο ολόκληρης της εκπαίδευσης, ο ένας και μοναδικός σκοπός της μάθησης ήταν το πώς να τις βρίσκεις».

Ο Στίβεν Κινγκ θίγει πολλά σύγχρονα κοινωνικά θέματα. Η αρχή του τέλους για το Ινστιτούτο έρχεται με αφορμή τον εκβιασμό από τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες προς μία από τις εργαζόμενες στο Ινστιτούτο. Τα λάθη αυτών που προσπαθούν να διατηρήσουν το σύστημα είναι αυτά που θα το καταστρέψουν. «Μια μυστική επιχείρηση που λειτουργούσε απρόσκοπτα επί δεκαετίες είχε διαλυθεί εκ θεμελίων από ένα πράγμα που θεωρούσε επουσιώδες, την ανώτερη νοημοσύνη αυτού του παιδιού». Από τη νοημοσύνη και από τη συνειδητοποίηση των παιδιών ότι μαζί είναι πιο δυνατά από οποιονδήποτε προσπαθεί να τα χειραγωγήσει.

 Μόνο με ένα ακόμα βιβλίο του Στίβεν Κινγκ μπορείς να ξεπεράσεις έναν Στίβεν Κινγκ.

Κι όμως, αυτοί που δουλεύουν για το Ινστιτούτο, αυτοί που βλέπουν στα παιδιά μόνο πειραματόζωα και εργαλεία θεωρούν ότι «Κανένας από αυτούς που αντιλαμβάνονταν πλήρως τη σημασία του έργου του Ινστιτούτου δεν θα μπορούσε να το θεωρήσει τερατώδες». Μερικά πράγματα όμως είναι πολύ απλά να τα καταλάβεις. Δεν χρειάζεσαι επιστήμονες και ενισχυμένες ικανότητες για να τα αντιληφθείς. Κι όπως λέει και ο Λουκ, σπρώχνοντας χωρίς να αγγίξει ένα πακέτο τσιγάρα: «Το κάπνισμα σου κάνει κακό. Δεν χρειάζεσαι προγνώστη για να σου πει τι θα γίνει αν δεν το κόψεις».

Η ιστορία θα μπορούσε να έχει διαφορετική εξέλιξη, αν ο πρώην ντετέκτιβ Τιμ δεν αποφάσιζε να δώσει τη θέση του στο αεροπλάνο, εισπράττοντας αποζημίωση από την αεροπορική εταιρεία και να κατευθυνθεί με οτοστόπ προς τη Νέα Υόρκη. Μόνο που «τα μεγάλα πράγματα κρέμονται από μικρούς μεντεσέδες». Η απόφασή του αυτή ίσως και να αλλάζει την τύχη της ανθρωπότητας, σίγουρα πάντως άλλαξε την τύχη πολλών ανθρώπων.

Το πρόβλημα και με αυτό το βιβλίο του Στίβεν Κινγκ είναι ότι δύσκολα μπορείς να ξεκινήσεις άλλο βιβλίο μόλις το τελειώσεις. Συνεχίζεις να ζεις υπό την επήρεια των ηρώων, με τους οποίους έζησες μαζί για περισσότερες από 600 σελίδες, γνώρισες τους φόβους τους, είδες να υπερισχύουν σε αυτούς, να παίρνουν δύναμη ο ένας από τον άλλον, να νικάνε. Μόνο με ένα ακόμα βιβλίο του Στίβεν Κινγκ μπορείς να ξεπεράσεις έναν Στίβεν Κινγκ.

Με την τηλεκίνηση ασχολείται από παλιά ο συγγραφέας, όπως στο μυθιστόρημά του Κάρι, μόνο που στο βιβλίο αυτό η νεαρή ηρωίδα είναι πολύ διαφορετική από ένα έξυπνο αγαπητό παιδί. Ζει στο περιθώριο, δεχόμενη μπούλινγκ από τους συμμαθητές της, ώσπου το χάρισμα που κρατούσε κρυφό θα γίνει όπλο καταστροφής σε μια πόλη που δεν ήθελε να την αποδεχτεί.

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος φέρνουν στο ελληνικό κοινό εκ νέου και παλιά βιβλία του Στίβεν Κινγκ, του συγγραφέα που σε κάθε βιβλίο του βρίσκει νέους τρόπους να κρατήσει άγρυπνους τους αναγνώστες του. Το Νεκρωταφίο Ζώων, με αυτή την ορθογραφία, εύκολα μπορεί να σε κρατήσει ξάγρυπνο. Ένα βιβλίο που το φοβήθηκε και ο ίδιος ο συγγραφέας του και το άφησε καιρό στο συρτάρι του, πριν αποφασίσει να το δώσει για έκδοση.

Δύο γεγονότα που αφορούσαν τη δική του οικογένεια γίνονται η κινητήρια δύναμη για να γραφτεί το συγκεκριμένο μυθιστόρημα. Καλεσμένος του Πανεπιστημίου στο Μέιν, ζει σε ένα πανέμορφο σπίτι, με έναν δρόμο όμως μπροστά από όπου περνούσαν πολλά μεγάλα βυτιοφόρα που πηγαινοέρχονταν στο εργοστάσιο χημικών λίγο πιο κάτω. Στον δρόμο αυτό θυσιάστηκε ο γάτος της κόρης του και η φράση της: «Να πάρει δικό του γάτο ο Θεός!» εισχωρεί στο βιβλίο, όταν σκοτώνεται ο γάτος της μικρής κόρης της οικογένειας, της οποίας ο πατέρας έχει διοριστεί γιατρός σε πανεπιστήμιο επαρχιακής πόλης.

Το δεύτερο γεγονός είναι ο μικρός του γιος που τρέχει προς τον δρόμο – μόλις έχει μάθει να περπατάει και είναι ενθουσιασμένος,. Ο πατέρας του τρέχει από πίσω του και είτε πρόλαβε να τον πιάσει, είτε σκόνταψε μόνος του. Τι θα συνέβαινε, όμως, αν έβγαινε στον δρόμο την ώρα που πέρναγε ένα βυτιοφόρο; Αυτό ακριβώς συμβαίνει στη μυθιστορηματική οικογένεια, που έχει πολλά κοινά με του συγγραφέα. Ο πατέρας δεν καταφέρνει να το πιάσει, το αγοράκι φτάνει στον δρόμο και το βυτιοφόρο περνάει.

S KingΚοντά στο σπίτι όμως υπάρχει ένα περίεργο νεκροταφείο. Και πιο πέρα ένα ακόμα. Άραγε, αν μπορείς να επαναφέρεις κάποιον στη ζωή, θα πρέπει να το κάνεις ή αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε εφιάλτες που ποτέ δεν είχες φανταστεί; Ένα βιβλίο που ο ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτηρίζει ως το πιο τρομακτικό που έχει γράψει. Ίσως επειδή στο βιβλίο αυτό οι ελπίδες είναι χειρότερες από τους εφιάλτες.

 

Το Ινστιτούτο
Stephen King
μετάφραση: Έφη Τσιρώνη
Κλειδάριθμος
632 σελ.
ISBN 978-960-645-009-9
Τιμή €17,70
001 patakis eshop




 

Κάρι
Stephen King
μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου
Κλειδάριθμος
320 σελ.
ISBN 978-960-461-911-5
Τιμή €14,40
001 patakis eshop




 

Νεκρωταφίο ζώων
Stephen King
μετάφραση: Έφη Τσιρώνη
Κλειδάριθμος
640 σελ.
ISBN 978-960-461-942-9
Τιμή €17,70
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Pip Williams: «Το λεξικό των χαμένων λέξεων»

Ένα βιβλίο για τις λέξεις και την ιστορία τους. Για τις λέξεις που χάθηκαν ανά τους αιώνες. Για εκείνες που έχουν άλλη σημασία για τις γυναίκες και άλλη για τους άντρες. Αλλά και ένα βιβλίο για τις...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
J. M. Coetzee: «Ο Πολωνός»

Διαβάζοντας τη νουβέλα Ο Πολωνός (2023) του Τζον Μάξγουελ Κούτσι, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Χριστίνας Σωτηροπούλου, ο αναγνώστης και η αναγνώστρια συνειδητοποιούν τη δύναμη που έχει ο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Arturo Pérez-Reverte: «Ο Ιταλός»

Ο πολυγραφότατος Ισπανός συγγραφέας από την Καρθαγένη, ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, έχει φωτίσει πολλές φορές μέσα από τα μυθιστορήματά του άγνωστες στιγμές της Ιστορίας. Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, μέχρι στιγμής,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.