fbpx
Robert Bryndza: «Κορίτσι στον πάγο»

Robert Bryndza: «Κορίτσι στον πάγο»

Σ’ ένα χιονισμένο λονδρέζικο πάρκο, ένας μαθητευόμενος κηπουρός βρίσκει τυχαία μια κοπέλα νεκρή μέσα σε μια παγωμένη λίμνη. Νωρίτερα, η Άντρια Ντάγκλας-Μπράουν, κόρη επιφανούς οικογένειας με αμφιλεγόμενες πολιτικές διασυνδέσεις και δραστηριότητες, είχε εξαφανιστεί ενώ πήγαινε να συναντήσει τα δυο αδέλφια της για να δουν μια ταινία στον κινηματογράφο. Την υπόθεση αναλαμβάνει η σλοβακικής καταγωγής υπαστυνόμος Έρικα Φόστερ, η οποία έχασε πρόσφατα τον σύζυγο και συνάδελφό της στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης. Καταπονημένη σωματικά, συναισθηματικά εύθραυστη αλλά όχι λιγότερο αποφασισμένη, η Έρικα ανακαλύπτει συσχετισμούς ανάμεσα στον θάνατο της Άντρια και τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες τριών ιερόδουλων από την Ανατολική Ευρώπη. Με τη βοήθεια μιας μικρής ομάδας αφοσιωμένων συνεργατών και αψηφώντας τις ανασταλτικές έως απαγορευτικές παρεμβάσεις των ανωτέρων της, όσο και των ίδιων των γονιών του θύματος, το βάζει σκοπό να διαλευκάνει ένα μυστήριο που περιπλέκεται διαρκώς, γεμάτο παράλογες ανακολουθίες, του οποίου ο αυτουργός, μια σκοτεινή και απρόσωπη σιλουέτα με σαδιστικές τάσεις, παρακολουθεί με τη σειρά του τις κινήσεις της από επικίνδυνα κοντινή απόσταση...

Το Κορίτσι στον πάγο είναι το πρώτο μιας σειράς βιβλίων (στο εξωτερικό μόλις εκδόθηκε και το έκτο, με τον τίτλο Θανάσιμα μυστικά) με ηρωίδα την αντισυμβατική, εκρηκτική στην ιδιοσυγκρασία Έρικα Φόστερ, δημιούργημα του νεαρού Βρετανού συγγραφέα Ρόμπερτ Μπρίντζα, ο οποίος ζει με τον σύντροφό του και εργάζεται στη Σλοβακία. Προτού ασχοληθεί με την αστυνομική λογοτεχνία, ο Μπρίντζα έγραφε (και εξακολουθεί, παράλληλα, να γράφει) χιουμοριστικές ρομαντικές ιστορίες με πρωταγωνίστρια την όψιμα επίδοξη συγγραφέα Κόκο Πίντσαρντ, καθώς και αυτόνομα μυθιστορήματα συγγενούς θεματολογίας. Τα βιβλία του έχουν γίνει διεθνώς ευπώλητα και έχουν μεταφραστεί σε 27 γλώσσες. Αν και δηλώνει λάτρης της σύγχρονης, κυρίως, αστυνομικής λογοτεχνίας και των σχετικών τηλεοπτικών σειρών, το ύφος γραφής του παραπέμπει σε κλασικούς συγγραφείς του είδους, όπως ο Ρέιμοντ Τσάντλερ ή ο Νόρμαν Μέιλερ, ενώ η ατμόσφαιρα που χτίζει φέρνει στον νου, ώρες ώρες, τον Ύποπτο κόσμο του Τουίν Πικς.

Η Άντρια Ντάγκλας-Μπράουν ήταν μια κοπέλα με φαινομενικά αξιοζήλευτη ζωή: όμορφη και εξωστρεφής, μεγαλωμένη στα πούπουλα, με όλες τις ανέσεις και τα προνόμια της κοινωνικής ελίτ στα πόδια της. Όπως, όμως, συμβαίνει σε αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις, η αστραφτερή επιφάνεια δεν είναι παρά ένα απατηλό προκάλυμμα πίσω απ’ το οποίο κρύβονται πράγματα επαίσχυντα και φρικιαστικά. Η επίμονη, παρά τις κάθε είδους αντιξοότητες, έρευνα της Έρικα βγάζει σταδιακά στο φως μια ιστορία εξωφρενικά μπερδεμένη, της οποίας το εστιακό σημείο τής διαφεύγει σχεδόν ως το τέλος – και πριν καν το εντοπίσει, θα βρεθεί αυτοπροσώπως στο στόχαστρο του αδίστακτου και διεστραμμένου δολοφόνου. Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα αδέλφια της Άντρια, ο αινιγματικός Ντέιβιντ και η ασχημούλα, αντικοινωνική Λίντα, που με τις αντιφατικές τους καταθέσεις θολώνουν τα ήδη στάσιμα νερά, όπως και μια εξαθλιωμένη πόρνη, η Άιβι Νόρις, της οποίας η απρόθυμη συνδρομή θα βάλει και την ίδια σε θανάσιμο κίνδυνο. Για το ξετύλιγμα του αποκαρδιωτικού αυτού κουβαριού, ο Μπρίντζα επιστρατεύει ένα εύρημα ίσως όχι νεοφανές, εξαιρετικά ενδιαφέρον, ωστόσο: το κλειδί του γρίφου δεν είναι παρά το λεγόμενο «αρνητικό διάστημα» – ό,τι δεν φαίνεται, ό,τι δεν λέγεται, ό,τι λάμπει διά της απουσίας του από την ευρύτερη εικόνα. Και αν οι μυημένοι στη λογική και τις μεθόδους της μυθιστορηματικής εξιχνίασης εγκλημάτων έχουν υποψιαστεί από σχετικά νωρίς τον ένοχο, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα αποκαλυπτήρια δεν παύει να είναι ευφυής και αιφνιδιαστικός.

Με εμφανείς λογοτεχνικές αρετές και δίχως κραυγαλέα στοιχεία που να υποδεικνύουν την πρόθεση δυνητικής μετατροπής σε σενάριο, το κείμενο διαβάζεται κυριολεκτικά σαν να παρακολουθεί κανείς ταινία.

bryndzaΟ Μπρίντζα ευχαριστιέται το γράψιμο και του φαίνεται. Οι χαρακτήρες που πλάθει είναι κινηματογραφικά ζωντανοί, σχεδιασμένοι με πειστικότητα που υπογραμμίζεται από τις εμφανισιακές τους αντιθέσεις ή/και ατέλειες: η νοσηρά αδυνατισμένη από τις ταλαιπωρίες Έρικα, για παράδειγμα, η οποία ξεχνάει να φάει, να κοιμηθεί και να περιποιηθεί έστω και στοιχειωδώς τον εαυτό της και οι δυο ανθυπαστυνόμοι που τη βοηθούν στις έρευνες, η μικρόσωμη και γεματούλα Κέιτ Μος (!) με το ειρωνικό όνομα και την ανορθόδοξη αλλά αρμονική οικογενειακή ζωή και ο ψηλός, ωραίος μαύρος Πίτερσον με την ακούσια επιτυχία στις γυναίκες, σχηματίζουν ένα αχώριστο τρίο με δυνατή χημεία, που κερδίζει εξαρχής τη συμπάθεια του αναγνώστη. Η σκιαγράφηση του δολοφόνου είναι εσκεμμένα ασαφής, ώστε να εντείνει τις αμφιβολίες για την ταυτότητά του και να γεννά φόβο και ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις του. Με εμφανείς λογοτεχνικές αρετές και δίχως κραυγαλέα στοιχεία που να υποδεικνύουν την πρόθεση δυνητικής μετατροπής σε σενάριο, το κείμενο διαβάζεται κυριολεκτικά σαν να παρακολουθεί κανείς ταινία. Παρότι –πιθανώς συνειδητά– υποκύπτει σε ορισμένα κλισέ, κατορθώνει να τα οικειοποιείται και να τα μεταλλάσσει, με άλλοτε υπόγεια και άλλοτε έκδηλη διάθεση παρωδίας ή ανατροπής τους, σε διακριτικά όσο και λειτουργικά τεχνάσματα πλοκής. Πλημμυρισμένο από δράση, σασπένς, έξυπνα μεταμφιεσμένο αλλά αδιαμφισβήτητο –συχνά αυτοσαρκαστικό– χιούμορ και συναρπαστικές περιγραφές, αποζημιώνει για τυχόν αναληθοφάνειες ή την περιστασιακή καταφυγή σε βολικές, δοκιμασμένες λύσεις.

Η ωραία μετάφραση της Καίτης Αλεξανδρή αποδίδει αποτελεσματικά τις λεπτές αποχρώσεις του λόγου, καθώς και τις ηθελημένες διακυμάνσεις στον ρυθμό και στο κλίμα της αφήγησης.

 

Κορίτσι στον πάγο
Robert Bryndza
μετάφραση: Καίτη Αλεξανδρή
Κλειδάριθμος
456 σελ.
ISBN 978-960-461-816-3
Τιμή €16,60
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.