fbpx
Τ. Ζαφειριάδης, Γ. Παλαβός, Θ. Πέτρου: «Γρα-Γρου»

Τ. Ζαφειριάδης, Γ. Παλαβός, Θ. Πέτρου: «Γρα-Γρου»

Η ελληνική βιβλιογραφία των graphic novels εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες και πολύ φιλόδοξες δουλειές. Το εξαιρετικό Γρα-Γρου είναι μία εξ αυτών. Ο Τάσος Ζαφειριάδης και ο Γιάννης Παλαβός στο κείμενο και ο Θανάσης Πέτρου στο σχέδιο, ξανασυνεργάζονται έπειτα από το 2011 (Το πτώμα, Jemma Press) και το αποτέλεσμα όχι μόνο τους δικαιώνει, αλλά στέκει ψηλά τόσο στην πρωτοτυπία, όσο και στην αισθητική.

Με το περίεργο όνομα Γρα-Γρου ονομαζόταν το εστιατόριο που βρισκόταν στις Καστανιές Ημαθίας και χτίστηκε το 1925, στον δρόμο από την κεντρική στη δυτική Μακεδονία. Η διαδρομή με τις φιδωτές στροφές οδηγούσε σε αγκομαχητό τα αυτοκίνητα, και έτσι το εστιατόριο βαφτίστηκε από τον θόρυβο που έκαναν οι μηχανές των αυτοκινήτων στην ανηφόρα του Βερμίου.

Στην ιστορία, λοιπόν, του graphic novel, κυρίαρχο ρόλο παίζει το ομώνυμο εστιατόριο-μαγειρείο, το οποίο τερμάτισε τη λειτουργία του το 2004, όταν δόθηκε στην κυκλοφορία η Εγνατία Οδός και λίγο μετά κατεδαφίστηκε. Στο χιονισμένο και ερημικό Γρα-Γρου θα φτάσει μια μέρα η Σοφία. Μια κοπέλα που είχε δει στα όνειρά της το μέρος και την οποία θα φιλοξενήσει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου. Πίσω από το εστιατόριο υπάρχει ένα τοξωτό γεφύρι, χαμένο συνεχώς στην ομίχλη, του οποίου η απέναντι πλευρά δεν διακρίνεται. Ένα πέρασμα από την κεντρική στη δυτική Μακεδονία. Ένα πέρασμα από το παρόν στο παρελθόν, σε έναν κόσμο θρύλων και δοξασιών. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου παραμένει σαν άλλος κλειδοκράτορας και φύλακας του περάσματος. Πολλοί από τους χαρακτήρες της ιστορίας βρίσκονται σε ένα ατέρμονο δίλημμα για το πότε και αν θα περάσουν το γεφύρι, το οποίο δεν έχει γυρισμό. Τα γεγονότα που παρεμβάλλονται στην αφήγηση και έχουν σχέση με το γεφύρι, όπως ο ερχομός ενός στρατιώτη από το παρελθόν και η ιστορία της κατασκευής της γέφυρας, κατά παραγγελία ενός σπουδαίου σουλτάνου, εμπλουτίζουν με μεγάλο ενδιαφέρον την ιστορία.

Οι συντελεστές του graphic novel επιλέγουν εύστοχα να αναπτύξουν μια ατμοσφαιρική ιστορία, η οποία έχει βαθύτατες ρίζες στην ελληνική παράδοση και ξεχειλίζει από σεβασμό στην ελληνική επαρχία.

Οι συντελεστές του graphic novel επιλέγουν εύστοχα να αναπτύξουν μια ατμοσφαιρική ιστορία, η οποία έχει βαθύτατες ρίζες στην ελληνική παράδοση και ξεχειλίζει από σεβασμό στην ελληνική επαρχία. Συνδυάζοντας στοιχεία φαντασιακού, κυρίως με την προσθήκη του μυστήριου και παράξενου γεφυριού, απογειώνουν την ιστορία και από κοινότοπη την ανάγουν σε σπουδαία. Οι διάλογοι είναι λιτοί, σύντομοι, κοφτοί, δίνοντας έμφαση έτσι σε όσα δεν μπορούν να ειπωθούν, αλλά κρύβονται πίσω απ’ τις κουβέντες. Το σχέδιο και οι χρωματισμοί του Θανάση Πέτρου είναι απόλυτα ταιριαστοί με την ιστορία και το μυστήριο που κρύβει αυτή. Τα χρώματα είναι μουντά όπως μαρτυρά και το εξώφυλλο και αρμονικά με το χειμωνιάτικο τοπίο και την ατμόσφαιρα που σκεπάζει την ιστορία.

gra grou siggrafeisΑπό τα πλέον πρωτότυπα εγχειρήματα είναι το γεγονός ότι η ιστορία ντύνεται με ένα soundtrack πρωτότυπης μουσικής που έγραψε ο Μιχάλης Σιγανίδης ειδικά για την ιστορία. Σκανάροντας το QR code του εσωφύλλου ή με μια επίσκεψη στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων Ίκαρος, ο αναγνώστης μπορεί να ακούσει τη μουσική, γιατί όχι διαβάζοντας το πολύ ψηλής αισθητικής graphic novel Γρα-Γρου. Εξαιρετικό και απαραίτητο.

 

Γρα-Γρου
Τ. Ζαφειριάδης, Γ. Παλαβός
Εικονογράφηση: Θ. Πέτρου
Μουσική σύνθεση: Μ. Σιγανίδης
Ίκαρος
96 σελ.
ISBN 978-960-572-191-6
Τιμή: €14,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Παναγιώτης Πανταζής: «Νίκου Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”»

Ο Καπετάν Μιχάλης, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του, μετατρέπεται σε graphic novel και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ο πολύπειρος κομίστας...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Σταύρος Αθανασιάδης – The KRAH: «Στη χώρα που δεν είχε κύκλους»

Ένα κόμικ σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά) και σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική έκδοση είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα. Μιλάμε για το βιβλίο Στη χώρα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Τάσος Ζαφειριάδης – Θανάσης Πέτρου: «Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα»

Το Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα είναι ένα graphic novel για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, με το πολύ πρωτότυπο του εγχειρήματος να είναι ότι βασίζεται σε μια ηχογραφημένη αφήγηση σε κασέτα των 60 λεπτών....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.