fbpx
Philippe Brenot – Laetitia Coryn: «Sex story»

Philippe Brenot – Laetitia Coryn: «Sex story»

Οι εκδόσεις των κόμικς ως γνωστόν ανθίζουν στις μέρες μας και άπτονται διαφόρων θεματικών, όπως είναι οι βιογραφίες και τα ιστορικά γεγονότα. Σε ό,τι αφορά όμως την ιστορία του σεξ και της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, από την προϊστορία μέχρι και τις μέρες μας, δεν γνωρίζω να έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, στα ελληνικά τουλάχιστον, αντίστοιχη έκδοση.

Δύο δημιουργοί από τη Γαλλία έρχονται να αναπληρώσουν το κενό αυτό. Ο συγγραφέας του έργου, ο Φιλίπ Μπρενό, είναι διακεκριμένος ψυχίατρος και ανθρωπολόγος, διευθυντής του Τμήματος Σεξολογίας του Πανεπιστημίου Paris Descartes, και η εικονογράφος, η Λετισιά Κορίν, είναι γνωστή κομικογράφος που συνεργάζεται με το περιοδικό AAARG!. Η έκδοση ενός τέτοιου έργου, με αυτή την πολύχρωμη, τολμηρή όσο και αστεία εικονογράφηση και το εξαιρετικά πνευματώδες και πλούσιο υλικό, δικαίως προορίζεται να αποτελέσει εκδοτικό φαινόμενο για τη χώρα μας, όπου η διδασκαλία της σεξουαλικής αγωγής βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα.

Οι δημιουργοί χωρίς παρωπίδες και έπειτα από μεγάλη έρευνα σε ιστορικές πηγές μάς προσκαλούν σε μία συναρπαστική ξενάγηση στον χώρο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και απαντούν σε καίρια ερωτήματα σχετικά με το σεξ στις διάφορες ιστορικές περιόδους.

Η εξιστόρηση αρχίζει από τότε που ο άνθρωπος έμοιαζε περισσότερο με πίθηκο. Από τότε χρονολογούνται και κάποιες μεγάλες αλλαγές, οι οποίες σηματοδοτούν το πέρασμα από τη ζωώδη σεξουαλικότητα στην ανθρώπινη, μεταξύ των οποίων και η γέννηση του ερωτικού αισθήματος, αλλά και της ανδρικής κυριαρχίας, η οποία συνεχίζεται, σε κάπως ηπιότερη μορφή βέβαια, ως τις μέρες μας. 

Με αυτή την πολύχρωμη, τολμηρή όσο και αστεία εικονογράφηση και το εξαιρετικά πνευματώδες και πλούσιο υλικό, δικαίως προορίζεται να αποτελέσει εκδοτικό φαινόμενο για τη χώρα μας.

Εν συνεχεία εξετάζεται η σεξουαλικότητα στις κοινωνίες της Βαβυλώνας, της Αιγύπτου, της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Επόμενος σταθμός ο ευρωπαϊκός Μεσαίωνας και η Ευρώπη της Αναγέννησης, όπου η διαρκής προσπάθεια από την αυγή της ιστορίας για τον έλεγχο της ανθρώπινης –και ιδίως της γυναικείας– σεξουαλικότητας εξακολουθεί να υφίσταται. Τα πράγματα ελάχιστα βελτιώθηκαν με την έλευση του Διαφωτισμού και της τεχνολογικής επανάστασης του 19ου αιώνα, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε το αντισυλληπτικό χάπι και τη νομιμοποίηση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων στον 20ό αιώνα για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για την απελευθέρωση της σεξουαλικότητας, αλλά και του γυναικείου φύλου.

Ο αναγνώστης θα αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες που ενίοτε θα τον καταπλήξουν, όπως για παράδειγμα τις σεξουαλικές συνήθειες της Κλεοπάτρας ή της βασίλισσας Βικτωρίας, τη σεξουαλική ελευθεριότητα των Ετρούσκων, την προέλευση της λέξης «μπορντέλο» και άλλες πολλές, ενώ θα διαπιστώσει με ευχαρίστηση ότι η ανάγνωση μπορεί να γίνει μία εξαιρετικά συναρπαστική εμπειρία.

1 ph brenot23 2 la coryn23Το βιβλίο αυτό μπορεί –αλλά και πρέπει– να διαβαστεί, εκτός από ενήλικες, και από εφήβους και θα αποτελέσει σίγουρα ένα εξαιρετικά χρήσιμο και ευχάριστο ανάγνωσμα σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση των νέων. Η σημασία της ορθής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, στην οποία οι πορνογραφικές εικόνες του διαδικτύου είναι εύκολα προσβάσιμες σε όλους, είναι τεράστια και δικαίως τονίζεται η σημασία της από τους δημιουργούς στο χρήσιμο υπόμνημα στο τέλος της έκδοσης.

 

Sex story
Η ιστορία της σεξουαλικότητας για πρώτη φορά σε κόμικ
Philippe Brenot – Laetitia Coryn
μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου
Εκδόσεις Επίμετρο
204 σελ.
ISBN 978-618-86126-2-4
Τιμή €29,68
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Παναγιώτης Πανταζής: «Νίκου Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”»

Ο Καπετάν Μιχάλης, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του, μετατρέπεται σε graphic novel και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ο πολύπειρος κομίστας...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Σταύρος Αθανασιάδης – The KRAH: «Στη χώρα που δεν είχε κύκλους»

Ένα κόμικ σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά) και σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική έκδοση είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα. Μιλάμε για το βιβλίο Στη χώρα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Τάσος Ζαφειριάδης – Θανάσης Πέτρου: «Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα»

Το Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα είναι ένα graphic novel για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, με το πολύ πρωτότυπο του εγχειρήματος να είναι ότι βασίζεται σε μια ηχογραφημένη αφήγηση σε κασέτα των 60 λεπτών....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.