fbpx
Θανάσης Πέτρου: «1923: Εχθρική πατρίδα»

Θανάσης Πέτρου: «1923: Εχθρική πατρίδα»

Ρακένδυτα γυναικόπαιδα, εξαθλιωμένοι ηλικιωμένοι, στρατιώτες που έχουν γυρίσει από το μέτωπο και ανάμεσά τους ό,τι απέμεινε από τα υπάρχοντά τους. Λίγοι μπόγοι και κάσες. Αυτές οι εικόνες απεικονίζονται στις πρώτες κιόλας σελίδες του νέου graphic novel του Θανάση Πέτρου με τον τίτλο 1923: Εχθρική πατρίδα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος και αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας που ξεκίνησε το 2020 με τους Όμηρους του Γκαίρλιτς, συνεχίστηκε το 2021 με το 1922: Το τέλος ενός ονείρου και ολοκληρώνεται φέτος. Ο συγγραφέας και κομίστας αναφέρεται σ’ αυτή την τριλογία του στα κρίσιμα χρόνια του εθνικού διχασμού, της Μικρασιατικής Καταστροφής και τα επακόλουθα αυτής.

Το νήμα λοιπόν της αφήγησης στο 1923  ξετυλίγεται από τον Πειραιά και την άφιξη χιλιάδων προσφύγων μετά την καταστροφή της Σμύρνης και την τραγωδία που βίωσαν εκεί. «Πρώτη του Σεπτέμβρη, στις πέντε τ’ απόγευμα ήπιασε φωτιά από την Αρμενία κι άμα μας ήφτασε στα τρία στενά παραδίπλα μας, βγήκαμε στο δρόμο να γλιτώσουμε. Έβραζε ο ουρανός φωτιά. Πως πετάζει η τουλούμπα το νερό, έτσι ήβγαιναν οι φλόγες απ’ τα σοκάκια. Ξεκινήσαμε να πάμε για το Κε. “Πίσω!” φώναζαν. “Κόβουν οι Τσέτες”. Δεν είχε δρόμο για τη θάλασσα. Σ’ όλα τα σοκάκια πράματα παρατημένα, ρούχα, χαλιά, άνθρωποι σκοτωμένοι. Σ’ έβλεπαν εκείνοι οι γλιτσιάρηδες, τα κοπούκια, τα ζεϊμπέκια, κι έλεγαν “βερ παρά, τσικάρ παπούτς”, και σε σφάζαν σαν το τραγί. Και τα κορίτσια, αχ, τα κορίτσια…»

Άλλη μια αξιόλογη δουλειά με ταιριαστό σχέδιο και ανάλογο χρωματισμό, που υπηρετεί την πιστότητα των γεγονότων και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Στο επίκεντρο της αφήγησης θα συναντήσουμε τον Ζακυνθινό Σπύρο Τζανέτο και τον γνώριμο από το 1922: Το τέλος ενός ονείρου, τον Σμυρνιό Γιώργη Αμπατζή, συμπολεμιστές στη Μικρασιατική εκστρατεία, που καταφτάνουν στον Πειραιά μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Μέσα από την εξιστόρησή τους θα δούμε τον καθημερινό αγώνα των προσφύγων για επιβίωση, με τα ζητήματα της στέγασης, της σίτισης, της υγιεινής και της περίθαλψης χιλιάδων ανθρώπων, ανυπέρβλητα. Έχοντας ακόμη να αντιμετωπίσουν και την εχθρική συμπεριφορά των γηγενών Ελλήνων, κάτι που αιτιολογεί τον υπότιτλο Εχθρική πατρίδα.

Έμμεση και εύστοχη αναφορά γίνεται και στην ανταλλαγή των πληθυσμών. «Ακούστε ρε, τι δήλωσε ο Βενιζέλαρος: “Η Ελλάς ηναγκάσθη να δεχθή την ανταλλαγήν. Οι Τούρκοι φαίνονται ανένδοτοι όπως επιτρέψουν να επανέλθουν οι Μικρασιάται εις την πατρίδας των”. Τους άτιμους! Τι λένε μωρέ, υπογράφηκε ανακωχή και ανταλλαγή πληθυσμών! Τι είναι ο κόσμος; Ζώα που τα βάζεις και τα βγάζεις στο παχνί; Τι ανταλλάζεις; Πρόβατο με τσακάλι; Σε τι φταίξαμε εμείς; Κακό χρόνο να ’χουνε!»

th petrou22Το 1923: Εχθρική πατρίδα είναι άλλη μια αξιόλογη δουλειά με ταιριαστό σχέδιο και ανάλογο χρωματισμό, που υπηρετεί την πιστότητα των γεγονότων και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.
Αξίζει να αναφέρουμεότι, όπως και στα προηγούμενα graphic novel, ο Πέτρου έχει στηριχτεί σε σχετική βιβλιογραφία, η οποία παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου μαζί με κατατοπιστικό γλωσσάρι.

 

1923: Εχθρική πατρίδα
Θανάσης Πέτρου
Ίκαρος
128 σελ.
ISBN 978-960-572-488-7
Τιμή €16,60
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Σταύρος Αθανασιάδης – The KRAH: «Στη χώρα που δεν είχε κύκλους»

Ένα κόμικ σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά) και σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική έκδοση είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα. Μιλάμε για το βιβλίο Στη χώρα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Τάσος Ζαφειριάδης – Θανάσης Πέτρου: «Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα»

Το Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα είναι ένα graphic novel για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, με το πολύ πρωτότυπο του εγχειρήματος να είναι ότι βασίζεται σε μια ηχογραφημένη αφήγηση σε κασέτα των 60 λεπτών....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Ηλίας Π. Βουτιερίδης: «Μέρες πολέμου – Ώρες ανάπαυλας»

Είναι γνωστή η δημοσιογραφική ιδιότητα του πολυμερούς Ηλία Βουτιερίδη, αν και εκδοτικά υποτιμημένη σε σχέση με άλλες δραστηριότητές του. Οι κριτικές-φιλολογικές του επιδόσεις, χάρη στην έκδοση και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.