fbpx
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης – Παναγιώτης Πανταζής: «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή»

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης – Παναγιώτης Πανταζής: «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή»

Ο πολυγραφότατος Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης έχει εκδώσει ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα και παιδικά βιβλία. Τώρα, δοκιμάζει τις ικανότητές του σε κάτι εντελώς διαφορετικό, το κόμικ ή graphic novel, όπως λέγονται τα εικονογραφημένα αναγνώσματα αυτού του είδους. Έχοντας στο ενεργητικό του τρία βιβλία σχετικά με τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικό (Μια απρόσμενη συνάντηση Αϊνστάιν-Καραθεοδωρή, 2010, Η τελευταία εξίσωση, 2013, και Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, μυθιστορηματική βιογραφία, 2019), τολμάει τώρα να τον παρουσιάσει με τούτο τον μοντέρνο τρόπο, που γοητεύει αρκετούς αναγνώστες ανά τον κόσμο.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα, ο συγγραφέας γράφει για τη «γνωριμία» τους, που έγινε το 2003 μέσα από το ένθετο «Ιστορικά» της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, που τον σύστηνε στο αναγνωστικό κοινό ως τον «Έλληνα Αϊνστάιν». Όταν άρχισε να ενδιαφέρεται για τον διάσημο επιστήμονα, σκέφτηκε να επισκεφτεί την κόρη του, τη Δέσποινα Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου, η οποία έμενε στο Ψυχικό. Εκείνη άρχισε να αφηγείται τη ζωή του πατέρα της κι αυτός την κατέγραφε στο κασετοφωνάκι του. Η συνάντηση με την κόρη τον ώθησε να κάνει μια μεγάλη έρευνα για τον πατέρα της σε αρχεία και βιβλιοθήκες. Κι αυτό τον οδήγησε στην απόφαση να γνωρίσει τον Καραθεοδωρή με τον τρόπο του, δηλαδή με βιβλία, στους Έλληνες.

Θυμίζουμε πως ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950) είχε καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και τη Χίο. Στο δημοτικό σχολείο, η δασκάλα του αντιλαμβάνεται πως έχει να κάνει με προικισμένο παιδί. Το 1907 πεθαίνει κι ο πατέρας του. Το 1908 παντρεύεται την Ευφροσύνη, κόρη του θείου του Αλέξανδρου. Τον επόμενο χρόνο αρχίζει η επαγγελματική καριέρα του, όταν αναλαμβάνει τακτικός καθηγητής Ανωτέρων Μαθηματικών στο Πολυτεχνείο του Ανόβερου, ενώ γεννιέται ο γιος του.

Κι αυτό τον οδήγησε στην απόφαση να γνωρίσει τον Καραθεοδωρή με τον τρόπο του, δηλαδή με βιβλία, στους Έλληνες.

Ένα από τα πιο σημαντικά επεισόδια στη ζωή του Καραθεοδωρή είναι η συνάντησή του (το 1915) στη Γοτίγγη με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ο Αϊνστάιν ήθελε να γνωρίσει τον Έλληνα επιστήμονα, για τον οποίο του είχε μιλήσει ο καθηγητής Μαξ Πλανκ. Οι δυο τους αντάλλαξαν επιστολές. Τον Οκτώβριο του 1918 ο Καραθεοδωρή έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και την ίδια χρονιά ο Αϊνστάιν και ο Πλανκ, μαζί με άλλους μαθηματικούς, τον πρότειναν ως μέλος στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών. Τον Σεπτέμβριο είχε συναντηθεί στο Παρίσι με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος του ζήτησε να του υποβάλει προτάσεις για την ίδρυση ελληνικού πανεπιστημίου. Εκείνος του πρότεινε το πανεπιστήμιο να γίνει στη Σμύρνη.

Η Μικρασιατική Καταστροφή όμως τα χάλασε όλα. Ο Καραθεοδωρή εγκατέλειψε τη Σμύρνη, διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά το κλίμα ήταν αρνητικό, οπότε ξαναπήγε στη Γερμανία κι εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στο Μόναχο, όπου διορίστηκε καθηγητής στο τοπικό πανεπιστήμιο. Όταν το 1930 ο Βενιζέλος τον κάλεσε να βάλει σε τάξη τα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, δέχτηκε πρόθυμα. Και πάλι όμως τα σχέδια και τα οράματά του για τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν ευοδώθηκαν, καθώς το 1932 ο Βενιζέλος υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Η εξιστόρηση της ζωής του μεγάλου μαθηματικού στο παρόν βιβλίο αρχίζει με ένα τηλεφώνημα που κάνει κάποιος από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου προς τον διοπτροφόρο και μυστακοφόρο Κίμωνα Μάγδα. Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Καραθεοδωρή, του ζητάει να γράψει μερικά λόγια για τον σπουδαίο επιστήμονα. Αυτός δέχεται αμέσως, διότι έτσι θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το σχέδιό του σχετικά με το άρθρο που ήθελε να γράψει. Η αφήγηση του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη τελειώνει με τον Κίμωνα Μάγδα να ολοκληρώνει το κείμενό του, νιώθοντας ότι έχει κάνει το χρέος του. Η πρώτη ενότητα των κειμένων αφορά τον Καραθεοδωρή στην Αίγυπτο, όταν εργαζόταν ως μηχανικός στο φράγμα του Ασουάν, και η τελευταία τα τελευταία χρόνια της intze pantazζωής του στη Γερμανία.

Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο ευτύχησε να εικονογραφηθεί με τα έξοχα σχέδια του Παναγιώτη Πανταζή, πεπειραμένου κομίστα και μουσικού, που έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική.

 

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή
Ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Εικονογράφηση: Παναγιώτης Πανταζής
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
80 σελ.
ISBN 978-960-484-675-7
Τιμή €10,99
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Παναγιώτης Πανταζής: «Νίκου Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”»

Ο Καπετάν Μιχάλης, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του, μετατρέπεται σε graphic novel και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ο πολύπειρος κομίστας...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Σταύρος Αθανασιάδης – The KRAH: «Στη χώρα που δεν είχε κύκλους»

Ένα κόμικ σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά) και σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική έκδοση είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα. Μιλάμε για το βιβλίο Στη χώρα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Τάσος Ζαφειριάδης – Θανάσης Πέτρου: «Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα»

Το Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα είναι ένα graphic novel για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, με το πολύ πρωτότυπο του εγχειρήματος να είναι ότι βασίζεται σε μια ηχογραφημένη αφήγηση σε κασέτα των 60 λεπτών....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.