fbpx
Soloúp: «21: Η μάχη της πλατείας»

Soloúp: «21: Η μάχη της πλατείας»

Το 2021 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από το έπος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και οι πάγκοι των βιβλιοπωλείων γέμισαν από κάθε είδους έκδοση για αυτή την τόσο σημαντική επέτειο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει μια σπουδαία και απαιτητική δουλειά, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο από τις Εκδόσεις Ίκαρος: το graphic novel 21: Η μάχη της πλατείας του Soloúp. Πρόκειται για ένα ογκωδέστατο έργο, ίσως το μεγαλύτερο graphic novel που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα (σχεδόν 750 σελίδες), το οποίο χρειάστηκε τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή του και αναμετράται με το θέμα της Επανάστασης του 1821. Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει τόσο τον δημιουργό του, όσο και όλους τους συντελεστές που βοήθησαν να παραδοθεί άρτιο στο αναγνωστικό κοινό.

Η έρευνα και δημιουργία του φιλόδοξου και απαιτητικού εγχειρήματος χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), στο πλαίσιο της δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία – 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», υποστηρίχθηκε από το Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τέθηκε υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ), στις συλλογές του οποίου αναζητήθηκε μεγάλο μέρος πηγών και αρχειακού υλικού και από το οποίο προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των έργων που αποτέλεσαν πρότυπο για την εικονογράφηση.

Ο δημιουργός, έχοντας να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών για όσα έχουν συμβεί και γραφτεί για το 1821, επιλέγει να σπάσει την αφήγηση σε 21 συμβολικά κεφάλαια. Κάθε κεφάλαιο ξεκινάει στη σύγχρονη Αθήνα, στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, στη σκιά του αγάλματος του Κολοκοτρώνη, με έναν διάλογο ανάμεσα σε έναν γέρο, που φέρει το όνομα Κάρπος Παπαδόπουλος και κρατάει η σκούφια του από έναν πολεμιστή του 1821, και σε μια κοπέλα, τη Λίμπυ, που με τις ερωτήσεις της πυροδοτεί την αφήγηση και ο γέρος απαντάει με τη σοφία του για την Ιστορία και τις παγίδες, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. «Ξέρεις, δεν επαναστάτησαν μόνο οι Έλληνες. Είναι οι άνθρωποι που επαναστατούν, όποτε γίνεται απάνθρωπη η αδικία. Κάθε γενιά σκοντάφτει σε εμπόδια. Συναντά προβλήματα που πρέπει να λύσει. Κάθε γενιά έχει τους φόβους της. Έχει τη σοφία της και την οργή της. Ψάχνει να βρει τρόπους. Διεκδικεί το καλύτερο γι’ αυτήν και τα παιδιά της. Σ’ αυτόν τον αγώνα γίνονται σωστά, γίνονται και λάθη. Και τα λάθη συνήθως είναι περισσότερα».

Η αναγνωστική απόλαυση είναι μεγάλη, όσο μεγάλο σε όγκο, αλλά και σε καλλιτεχνική δημιουργία, είναι αυτό το σπουδαίο βιβλίο.

Εκτός από την αφήγηση του σοφού γέρου, ο Soloúp παρεμβάλλει τις πρωτογενείς αφηγήσεις τόσο των μεγάλων, όσο και περιθωριοποιημένων αγωνιστών της Επανάστασης: των μικρών και άγνωστων εκείνων ηρώων που έβαλαν το λιθαράκι τους για την ελευθερία του έθνους, και αυτό από μόνο του είναι πολύ σπουδαίο. Η αφήγηση έτσι μας δίνει «Μια ιστορία τόσο διαφορετική από εκείνη του “σχολικού” αφηγήματος, με τις ωραιοποιήσεις και τις παραλείψεις…» όπως αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμά της η Εύη Σαμπανίκου.

Το πολυσέλιδο παράρτημα, των σχεδόν 120 σελίδων, στο τέλος του τόμου περιλαμβάνει ένα κείμενο για την ιστορία της σύνθεσης του έργου, καταγράφονται λεπτομερώς τα κείμενα και τα τεκμήρια εικονογράφησης που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και ένα μέρος της βιβλιογραφίας. Επίσης, θα βρούμε χρονολόγιο της Επανάστασης, λεξικό όρων καθώς και βιογραφικό λεξικό των ιστορικών προσώπων που αναφέρονται.

soloup maxiΤο 21: Η μάχη της πλατείας είναι μια σπουδαία δουλειά που θα μνημονεύεται. Μπορεί να διαβαστεί το ίδιο ευχάριστα από τον έφηβο που θέλει ένα κόμικ για την Ελληνική Επανάσταση, όσο και από τον απαιτητικό αναγνώστη που αρέσκεται στις πολυσέλιδες ιστορικές μελέτες. Η αναγνωστική απόλαυση είναι μεγάλη, όσο μεγάλο σε όγκο, αλλά και σε καλλιτεχνική δημιουργία, είναι αυτό το σπουδαίο βιβλίο.

 

21: Η μάχη της πλατείας
Soloúp
Ίκαρος
752 σελ.
ISBN 978-960-572-410-8
Τιμή €25,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Σταύρος Αθανασιάδης – The KRAH: «Στη χώρα που δεν είχε κύκλους»

Ένα κόμικ σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά) και σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική έκδοση είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα. Μιλάμε για το βιβλίο Στη χώρα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Τάσος Ζαφειριάδης – Θανάσης Πέτρου: «Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα»

Το Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα είναι ένα graphic novel για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, με το πολύ πρωτότυπο του εγχειρήματος να είναι ότι βασίζεται σε μια ηχογραφημένη αφήγηση σε κασέτα των 60 λεπτών....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Ηλίας Π. Βουτιερίδης: «Μέρες πολέμου – Ώρες ανάπαυλας»

Είναι γνωστή η δημοσιογραφική ιδιότητα του πολυμερούς Ηλία Βουτιερίδη, αν και εκδοτικά υποτιμημένη σε σχέση με άλλες δραστηριότητές του. Οι κριτικές-φιλολογικές του επιδόσεις, χάρη στην έκδοση και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.