fbpx
Pierre Christin – Sébastien Verdier: «Όργουελ»

Pierre Christin – Sébastien Verdier: «Όργουελ»

Ο Τζορτζ Όργουελ και τα βιβλία του 1984 και Η φάρμα των ζώων συνεχίζουν να βρίσκονται πολύ ψηλά στις αναγνωστικές προτιμήσεις, ιδίως εδώ και έναν χρόνο που η πανδημία μαστίζει όλη την υφήλιο. Μπορεί να το διαπιστώνει κανείς εύκολα, ρίχνοντας μια ματιά στα μπεστ σέλερ των βιβλιοπωλείων, όπου φιγουράρουν ψηλά στις πωλήσεις. Απ’ την άλλη, το 2021 σήμανε την απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των βιβλίων του Όργουελ και η ελληνική εκδοτική αγορά κατακλύστηκε από εκδόσεις βιβλίων του. Ανάμεσά τους εκδόθηκε ένα εξαιρετικό κόμικ, που ασχολείται με τον βίο και τα βιβλία του Όργουελ, έχει ως τίτλο το όνομά του και φέρει την υπογραφή του Πιέρ Κριστέν στο κείμενο και του Σεμπαστιάν Βερντιέ στο σκίτσο.

Η ζωή του Eric Arthur Blair, ο οποίος πέρασε στη λογοτεχνική αθανασία με το όνομα George Orwell, υπήρξε απόλυτα μυθιστορηματική. Δεν είναι διόλου τυχαίος ο υπότιτλος του κόμικ που εξετάζουμε. «Απόφοιτος του Ίτον, αστυνομικός, προλετάριος, δανδής, πολιτοφύλακας, δημοσιογράφος, επαναστάτης, μυθιστοριογράφος, εκκεντρικός, σοσιαλιστής, πατριώτης, κηπουρός, ερημίτης, προφητικός». Όλες αυτές οι ιδιότητες περνάνε μέσα από το κείμενο και το σκίτσο, που είναι απόλυτα ρεαλιστικό και με ιδιαίτερα καθαρές γραμμές. Έτσι, ακολουθούμε τον νεαρό Όργουελ στις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Ίτον, στα καθήκοντα που είχε ως αστυνομικός στη Βιρμανία, στην περιπλάνησή του στο Παρίσι και στο Λονδίνο, στη συμμετοχή του στον ισπανικό εμφύλιο, στη δημοσιογραφική ενασχόλησή του. Οι εμπειρίες ζωής του Τζορτζ Όργουελ επηρέασαν σε μέγιστο βαθμό τα έργα του και ιδίως το 1984, όπου προφήτεψε –εβδομήντα χρόνια πριν– τη δυσοίωνη επινόηση του Μεγάλου Αδελφού, με τον έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του διαδικτύου. Το έργο του είναι επίκαιρο όσο ποτέ, παρόλο που έχουν περάσει τριάντα δυο χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τριάντα από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, παρ’ όλα αυτά στην καθημερινότητά μας είναι διάχυτη η παρουσία ενός Μεγάλου Αδελφού και το επίθετο «οργουελικός» αναφέρεται συχνά τόσο από τη μεριά της Δεξιάς, όσο και από την πλευρά της Αριστεράς.

Το Όργουελ είναι ένα εξαιρετικό κόμικ, που μέσα σε 150 σελίδες καταφέρνει και αναπαράγει με απόλυτο σεβασμό, με τρόπο έξυπνο και με πιστότητα την πολυδιάστατη ζωή του σπουδαίου συγγραφέα.

Το Όργουελ είναι ένα εξαιρετικό κόμικ, που μέσα σε 150 σελίδες καταφέρνει και αναπαράγει με απόλυτο σεβασμό, με τρόπο έξυπνο και με πιστότητα την πολυδιάστατη ζωή του σπουδαίου συγγραφέα. Ο Πιέρ Κριστέν αναφέρει στο επιλογικό σημείωμά του: «…υποχρεώθηκα να παραλείψω κάποιες περιόδους, να οργανώσω θεματικές ενότητες και να δημιουργήσω διαλόγους ανάμεσα σε πρόσωπα με τα οποία ο Όργουελ συγχρωτιζόταν και φυσικά να δώσω έμφαση στις πιο εικονοποιήσιμες σκηνές. Μη θέλοντας να παραφράσω τα κείμενα του Όργουελ, τα ενσωμάτωσα με τη μορφή δακτυλογράφου όσο πιο συχνά γινόταν». Πέρα 1 pi christin 2 se verdierόμως από τα κείμενα που αναφέρει ο Κριστέν, κληθήκαν και γνωστοί σχεδιαστές να εικονογραφήσουν βιβλία του Όργουελ έχοντας σαν βάση τους κάποια αποσπάσματα, τα οποία ενσωματώθηκαν στη ροή του κειμένου: οι André Juillard, Olivier Balez, Manu Larcenet, Blutch, Isabelle Merlet, Juanjo Guarnido, Enki Billal παρουσιάζουν έργα με χρώμα (το χρώμα που κυριαρχεί στο κόμικ είναι το ασπρόμαυρο) τα οποία εντάχθηκαν με απόλυτα αρμονικό τρόπο στο τελικό αποτέλεσμα, που συναρπάζει.

Όργουελ
Pierre Christin
Εικονογράφηση: Sébastien Verdier
Μετάφραση: Κλαιρ Νεβέ
Μίνωας
160 σελ.
ISBN 978-618-02-1543-4
Τιμή €19,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Σταύρος Αθανασιάδης – The KRAH: «Στη χώρα που δεν είχε κύκλους»

Ένα κόμικ σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, φαρσί, αραβικά) και σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική έκδοση είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο εγχείρημα. Μιλάμε για το βιβλίο Στη χώρα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Τάσος Ζαφειριάδης – Θανάσης Πέτρου: «Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα»

Το Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα είναι ένα graphic novel για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, με το πολύ πρωτότυπο του εγχειρήματος να είναι ότι βασίζεται σε μια ηχογραφημένη αφήγηση σε κασέτα των 60 λεπτών....

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΤΕΧΝΕΣ
Ηλίας Π. Βουτιερίδης: «Μέρες πολέμου – Ώρες ανάπαυλας»

Είναι γνωστή η δημοσιογραφική ιδιότητα του πολυμερούς Ηλία Βουτιερίδη, αν και εκδοτικά υποτιμημένη σε σχέση με άλλες δραστηριότητές του. Οι κριτικές-φιλολογικές του επιδόσεις, χάρη στην έκδοση και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.