fbpx
Αναστασία Βασιλάκου: «Μέρα σαν όλες τις άλλες»

Αναστασία Βασιλάκου: «Μέρα σαν όλες τις άλλες»

Επιτυχημένη εκδότρια, η Αναστασία Βασιλάκου ξαφνικά έρχεται στο προσκήνιο και με ενδιαφέρουσα ποιητική συλλογή, γεγονός που φανερώνει ότι δεν αρκείται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά βρίσκει καιρό να ασχοληθεί και με τις τέχνες: γράφει ποίηση προβληματισμένη και ζωγραφίζει θαυμάσια, χωρίς να αφήνει διόλου περιθώρια να ξεχωρίσει κανείς σε ποιον τομέα δίνει περισσότερο βάρος.

Παρατηρώντας την εντυπωσιακή σύνθεση του εξωφύλλου, όπου συναντώνται στις διαστρωματώσεις των χρωμάτων τα θέματα που διαχειρίζεται ποιητικά με πολλή ευαισθησία, χωρίς κραυγές οργής ή πόνου, μοιάζει ν’ αγγίζει όλα τα πράγματα με τρυφερότητα και αγάπη. Και τα αναδεικνύει με τον δικό της απλό, φυσικό τρόπο χωρίς να τσαλακώνει το νόημα και την ευαισθησία τους. Κι αυτό αποτυπώνεται και με τους χρωματισμούς που χρησιμοποιεί, προκειμένου να εκφράσει τα συναισθήματά της· και με τον τρόπο αυτό:

Αχώριστα συναισθήματα
Αγάπη και Πόνος
οδεύουν στην απεραντοσύνη
της συνύπαρξης.
(Συνύπαρξη)

Σιγανά και ταπεινά περιγράφει καταστάσεις και γεγονότα που άφησαν τα σημάδια τους στη ζωή της, δημιουργώντας το υπόστρωμα που αποτελεί έναν από τους βασικότερους συντελεστές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, και φωσφορίζουν στο σώμα της ποίησής της. Όπως:

Στα κουλουράκια λαμπύριζε η ζάχαρη.
Κρυσταλλιζέ,
όπως είχε μάθει να τα φτιάχνει από τη θεία της·
ήταν από την Πόλη
κι ήξερε πως το χειροποίητο
έχει άλλη αξία για τον καλεσμένο.
(Μέρα σαν όλες τις άλλες)

Ακόμα, κι αν ο αναμενόμενος δεν πρόκειται να έρθει και αν ο καιρός περνάει και δεν γυρίζει, και μόνο ουλές αφήνει στην ψυχή και στην καρδιά ρωγμές· και δίδυμες σταγόνες δάκρυα σε ταφικά μνημεία:

Ένιωσα το σφρίγος της σκέψης σου
να διαπερνά το κορμί μου
δεν πρόλαβες την αγάπη μου
μα κέρδισες τη δίδυμη σταγόνα
που ήρθε να ποτίσει
το ταφικό σου μνημείο.
[…]

Αντιφατικά τα συναισθήματα κάποιες στιγμές ζωγραφούνε στίχους με χρώματα αδρά, θεαματικά:

Ερωτικά κινείται η αύρα μου
καθώς με στέλνει απόστροφο
του σ’ αγαπώ στον τοίχο.
(Απόστροφος)

Ωστόσο, η Αναστασία Βασιλάκου δεν μένει προσκολλημένη στον εαυτό της και στη δική της μοίρα. Την απασχολεί και το κοινωνικό/πολιτικό/οικονομικό γίγνεσθαι της κάθε μέρας, η τύχη του σημερινού κόσμου, τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, κάνει μάλιστα και καταγραφές των εξελίξεων της κάθε μέρας με καλυμμένη ειρωνική διάθεση:

Ο κόσμος υφαίνει
το χαλί του Ευρώ / βιαστικά
όσο πιο γρήγορα το τελειώσει
τόσο το καλύτερο.

Καθρέφτης το μέλλον
ζοφερό και τρισάθλιο.
(5 προς 6 Δεκεμβρίου 2001)

Παρατηρώντας την εντυπωσιακή σύνθεση του εξωφύλλου, όπου συναντώνται στις διαστρωματώσεις των χρωμάτων τα θέματα που διαχειρίζεται ποιητικά με πολλή ευαισθησία, χωρίς κραυγές οργής ή πόνου, μοιάζει ν’ αγγίζει όλα τα πράγματα με τρυφερότητα και αγάπη.

Μέσα από ένα υγρό τοπίο αισθημάτων και συναισθημάτων που η διακριτική ομίχλη καλύπτει τη συγκρατημένη θλίψη για την κάθε απώλεια, η προσεκτική ματιά στα επί μέρους δρώμενα διακρίνει αυτό το κάτι που καθεμιά «ιδανική φωνή κι αγαπημένη» χαράζει στο ταμπλό του ποιητικού της σύμπαντος τη μικρή, τη μεγάλη αιωνιότητα της αισιοδοξίας που ενυπάρχει ως «πεπρωμένο» στην Τέχνη:

Ξημερώνει / πάνω στη σκέψη σου
η στάλα στέκεται στο ξέχειλο του ονείρου
με παίρνει από το χέρι / και με πάει κάπου
πώς το περίμενα!
σαν την ανάμνηση των Άλπεων
στα σύνορα του Αιγαίου

Αξία έχει η διαδρομή.

Ποίηση λιτή, κατανοητή, απλή σαν της κάθε μέρας την ειδή, επιβάλλεται με την αλήθεια της μέσα από τον κυκεώνα των υπαρξιακών δεδομένων:

Αχώριστα συναισθήματα
Αγάπη και Πόνος
οδεύουν στην απεραντοσύνη
της συνύπαρξης.
(Συνύπαρξη)

Αναστασία Βασιλάκου: «Μέρα σαν όλες τις άλλες»Που εκφράζεται, ωστόσο, δυναμικά στο ποίημα «Σταύρωση», με το οποίο θα κλείσω το σύντομο σημείωμά μου:

Φώναξα
μόνο φωνήεντα
τα σύμφωνα
τα στοίχισα
στην άκρη,
να βγει καθαρή
η κραυγή
ολοστρόγγυλη
να διώξει
την επιθανάτια
αγωνία.

Η πρώτη ποιητική συλλογή της Αναστασίας Βασιλάκου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, με την πολυδιάστατη σύνθεση των απαλών χρωματικών συνδυασμών, δικό της έργο ζωγραφικής στο εξώφυλλο, με δική της επίσης επιμέλεια και διορθώσεις.

 

Μέρα σαν όλες τις άλλες
Αναστασία Βασιλάκου
Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος
80 σελ.
ΙSBN 978-960-208-937-8
Τιμή: €5,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΟΙΗΣΗ
Αναστασία Γκίτση: «Ό,τι λύπει συναρμολογείται»

Ελάχιστες φορές έχω διαβάσει ένα ποιητικό βιβλίο, μια σύνθεση όπως αυτήν της Αναστασίας Γκίτση, με σφιγμένα δόντια. Από την πρώτη σελίδα η ηθελημένη ορθογραφία δίνει την συγκολλητική ουσία της...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΟΙΗΣΗ
Γιώργος Σταυριανός: «Παιδί του ανέμου»

Το Παιδί του ανέμου  έρχεται να φωτίσει τη στιχουργική ιδιότητα του Γιώργου Σταυριανού, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες· κι επίσης, σημαντικού λογοτέχνη και πανεπιστημιακού δασκάλου. Το βιβλίο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.