fbpx
Χριστίνα Κόλλια: «Ψυχοδρόμιο»

Χριστίνα Κόλλια: «Ψυχοδρόμιο»

Το Ψυχοδρόμιο της Χριστίνας Κόλλια ξαφνιάζει πρώτα με τον τίτλο, αφού η ψυχή είναι η πιο απροσπέλαστη διαδικασία στη ζωή μας. Άπειρες είναι οι στιγμές που φτάσαμε σε παγοδρόμιο γιατί δεν θελήσαμε να ακούσουμε τη φωνή της ψυχής που συστήνει για τις ανάγκες της ένα άλλο δρομολόγιο.

Αυτό λοιπόν το ανεμογέννητο στοιχείο της ύπαρξής μας κατορθώνει και το αναλύει η ποιήτρια με έναν λόγο απλό και συγχρόνως πολυδαίδαλο. Από αυτό τον δύσκολο συνδυασμό βγαίνει μια καθαρή έκφραση σοφίας. Και το πιο δύσκολο: η ποίηση δεν παύει να είναι παρούσα, κι ας λέμε συνήθως ότι ποίημα και σκέψη δεν γίνεται να συμμετέχουν στην ίδια σύνθεση.

Το Ψυχοδρόμιο είναι, όμως, επιστημονικά –θα ’λεγε κανείς– οργανωμένο. Με κέντρο τον άνθρωπο αναλύονται στις έξι ενότητες του βιβλίου, ρεαλιστικά-ποιητικά, οι διάφορες εκδοχές του εαυτού μας.

Στην Α΄ ενότητα είναι ο ενοχικός εαυτός όπου «κάθε εμμονή παραχάραξης / της σημασίας / του εγώ / είναι πάντα / επί ματαίω».

Στη Β΄ είναι ο θυμωμένος εαυτός, γιατί «στη μνήμη περισσεύουν οι όψεις».

Στη Γ΄ ο ασυνείδητος εαυτός «βαλσαμωμένος / σ’ απόμερο / ημιτελές φέγγος».

Στη Δ΄ ο ηρωικός εαυτός που «με το γνήσιο της υπογραφής μου/ανεμίζει/πάνω στο τελευταίο ξέφτι».

Στην Ε΄ ο συντετριμμένος εαυτός που γι’ αυτόν «Ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει και αύριο. Σήμερα είναι νωρίς».

Και τέλος στη Στ΄ ενότητα, ο συνειδητός εαυτός που ξέρει «ότι το θαύμα είναι στο τραύμα».

Την τόσο οργανωμένη παρουσίαση του ανθρώπινου όντος από τη Χριστίνα Κόλλια έρχεται να συμπληρώσει το οπισθόφυλλο, απεικονίζοντας έναν ανεμόμυλο που στροβιλίζεται φορτωμένος μπαγκάζια και μοιάζει να είναι οι εμπειρίες και τα συμπεράσματα μιας ολόκληρης ζωής.

 

Ψυχοδρόμιο
Ποιήματα
Χριστίνα Κόλλια
Ιωλκός
54 σελ.
ISBN 
Τιμή: €8,00
001 patakis eshop

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΟΙΗΣΗ
Θωμάς Κοροβίνης: «Ποιήματα και τραγούδια»

Μια ακροβασία πάνω στο κύμα, σαν μια παραλλαγή στον στίχο του άλλου ποιητή (χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία), αυτό μοιάζει να λέει ο Θωμάς Κοροβίνης σε όλα του τα τραγούδια· αλήθεια, ποιήματα ή τραγούδια;...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.