fbpx
Die Krickelkracels: «Το βιβλίο που κουνιέται»

Die Krickelkracels: «Το βιβλίο που κουνιέται»

Οι Κρίκελ-Κράκελς είναι μια ομάδα εικονογράφων από τη Γερμανία οι οποίοι γράφουν και εικονογραφούν από κοινού βιβλία για παιδιά. Οι Λότε Μπρόινινγκ, Γιούντιτ Γκάντερ, Νικόλς Ιβάνοφ, Κλερ Λένκοβα, Έλεανορ Μάρστον, Μαρία Μίλερ-Λάινβεμπερ, Στέφαν Πέρτσι, Ανν Κάτριν Ράαπ, Γιάσμιν Σέφερ, Τρίξι Σνέεφους, Σίμον Σβαρτς, Καταρίνα Ζικ και Τομπίας Βίλαντ ξεκίνησαν την υλοποίηση αυτής της ιδέας το 2007 στα πλαίσια μιας πανεπιστημιακής εργασίας, ωστόσο σύντομα το έργο τους κέρδισε ευρύτερη αναγνώριση, ενώ ήταν ακόμα φοιτητές. Ως επαγγελματίες, συνεργάζονται με γνωστούς εκδοτικούς οίκους της Γερμανίας, λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς εκθέσεις και έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία του χώρου.

Ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα πλαίσια ενός κλασικού βιβλίου δραστηριοτήτων, το Βιβλίο που κουνιέται είναι ένα πρωτότυπο, διαδραστικό βιβλίο για παιδιά. Οι σύντομες ιστορίες-στιγμιότυπα που ακολουθούν η μία την άλλη στις σελίδες του δίνουν στο παιδί το έναυσμα να βάλει το μυαλό του να δουλέψει και να θέσει σε λειτουργία τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του, με άξονα μια σειρά από απλές κινήσεις που καλείται να κάνει καθώς το ξεφυλλίζει.

Το κείμενο, απλό και άμεσο, περιγράφει τις συνοδευτικές εικόνες στις οποίες δίνεται η έμφαση και πέφτει το μεγαλύτερο βάρος. Κυριαρχούν συγκεκριμένα χρωματικά μοτίβα, ενώ το γραμμικό ύφος παραπέμπει σε παιδικές ζωγραφιές. Οι εικόνες διαθέτουν μια προσεγμένη παιδική αφέλεια –με την καλή έννοια πάντα–, έτσι ώστε να είναι προσιτές, οικείες και εύκολα κατανοητές από τα παιδιά. Κάθε δισέλιδο «σαλόνι» είναι και μια ενότητα, όπου δίνεται μια οδηγία η οποία αφορά το αμέσως επόμενο δισέλιδο:

«Α, εδώ είναι ήσυχα. Το πάτωμα όμως αρχίζει ξαφνικά να κουνιέται! Γύρισε το βιβλίο ανάποδα και πήγαινε στη σελίδα που δείχνει το κίτρινο βελάκι».

Και, ακολουθώντας την οδηγία και το κίτρινο βελάκι, στρέφεις το βιβλίο ανάποδα και γυρίζεις σελίδα, φτάνοντας στην επόμενη ενότητα. 

Η ανάγνωση έτσι παίρνει μια άλλη διάσταση και το παιδί μπαίνει στη διαδικασία να συνδυάσει το διάβασμα με κάτι διασκεδαστικό, στο οποίο παίρνει μέρος ενεργά. Δεν βλέπει δηλαδή απλά μια εικόνα, δεν διαβάζει μόνο μια ιστορία, δεν αναπαράγει τυπικά μια προτεινόμενη δραστηριότητα, αλλά συμμετέχει σε αυτήν πολύ εύκολα.

Η ανάγνωση έτσι παίρνει μια άλλη διάσταση και το παιδί μπαίνει στη διαδικασία να συνδυάσει το διάβασμα με κάτι διασκεδαστικό, στο οποίο παίρνει μέρος ενεργά. Δεν βλέπει δηλαδή απλά μια εικόνα, δεν διαβάζει μόνο μια ιστορία, δεν αναπαράγει τυπικά μια προτεινόμενη δραστηριότητα, αλλά συμμετέχει σε αυτήν πολύ εύκολα, ενώ του δίνεται και η δυνατότητα να συνειδητοποιήσει την αλληλουχία γεγονότων, τη σχέση δράσης-αντίδρασης, αιτίας-αποτελέσματος:

«Ωχ, το πάει για βροχή. Φύσα τα σύννεφα στα δεξιά…» «Τέλεια! Το σύννεφο θα γεμίσει τώρα με τις στάλες του το βαρέλι. Πού να πηγαίνει άραγε το λούκι;»

Η μία δραστηριότητα φέρνει την άλλη, το ένα βήμα οδηγεί στο επόμενο. Το ίδιο το βιβλίο, σαν αντικείμενο, χρησιμοποιείται ως μέσο για τη συμμετοχή στις εικόνες που περιγράφονται: «Ο Πάουλε, ο αρκούδος, ταξιδεύει στη θάλασσα. Κούνα απαλά το βιβλίο πέρα δώθε…». Το παιδί παίρνει ουσιαστικά στα χέρια του το εκάστοτε στιγμιότυπο και του δίνει κίνηση, με τη φαντασία του να σχηματίζει νοερές εικόνες βασισμένες σ’ αυτές που βλέπει μπροστά του. Άνθρωποι, ζώα, το φυσικό περιβάλλον, χώροι οικείοι, όπως η παιδική χαρά, αλλά και πιο αφαιρετικοί, όπως το διάστημα, αποτελούν μικρότερα ή μεγαλύτερα κομμάτια ενός συνόλου εικόνων-δραστηριοτήτων που συνδέονται μεταξύ τους χάρις στη συμμετοχή του παιδιού-αναγνώστη.

Το Βιβλίο που κουνιέται είναι ένα διασκεδαστικό και έξυπνο βιβλίο για παιδιά, με διακριτικά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Με απλότητα, παιχνιδιάρικη διάθεση αλλά και ουσιαστική διαδραστικότητα, προσφέρει μια διαφορετική αντίληψη της die krickelkrakersανάγνωσης. Παράλληλα, είναι έτσι γραμμένο και στημένο ώστε να μπορεί άνετα και ο γονιός να το διαβάσει με το παιδί, παροτρύνοντάς το να ακολουθεί κάθε φορά τις οδηγίες στις σελίδες, αλλά και ένα μεγαλύτερο παιδί να το διαβάσει μόνο του, αναζητώντας και ανακαλύπτοντας τα στοιχεία που το κατευθύνουν από τη μία δραστηριότητα στην άλλη. Η ευχάριστη μετάφραση είναι της Μαρίας Σούμπερτ, ενώ η εικονογράφηση έχει γίνει από τα μέλη της ομάδας των Κρίκελ-Κράκελς.


Το βιβλίο που κουνιέται
Οι Κρίκελ-Κράκελς
Mετάφραση: Μαρία Σούμπερτ
Eικονογράφηση: Οι Κρίκελ-Κράκελς
Διάπλαση
84 σελ.
ISBN 978-960-567-132-7
Τιμή: €13,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.