fbpx
Sylvia Bishop: «O ελέφαντας της Έρικας»

Sylvia Bishop: «O ελέφαντας της Έρικας»

Πόσο εύκολο είναι να ζήσεις με έναν ελέφαντα; Και ο ελέφαντας άραγε που αναφέρεται στον τίτλο είναι σχήμα λόγου ή πραγματικός; Αυτές είναι οι πρώτες απορίες που σου δημιουργεί ο τίτλος του βιβλίου της Σίλβια Μπίσοπ Ο ελέφαντας της Έρικας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Η χαρούμενη εικονογράφηση της Άσλεϊ Κινγκ, με τον μπλε ελέφαντα στο εξώφυλλο και την Έρικα με απλωμένα τα χέρια της προς αυτόν, σε πείθει ότι ο ελέφαντας μάλλον υπάρχει, αφού τον βλέπεις από το εξώφυλλο μέχρι και σε κάθε εικόνα του βιβλίου.

Από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο καταφθάνει ο ελέφαντας και τα προβλήματα ξεκινάνε για την Έρικα που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα δέκατα γενέθλιά της, χωρίς κανέναν στο σπίτι της. Διότι η αλήθεια είναι ότι στα δέκα της χρόνια η Έρικα βρίσκεται σε μια μάλλον ιδιόρρυθμη κατάσταση για ένα κοριτσάκι της ηλικίας της. Κατοικεί στο σπίτι του θείου της, χωρίς όμως κανέναν ενήλικα σε αυτό, αφού ο θείος της είναι ο μοναδικός συγγενής της και, όταν η Έρικα ήταν οχτώ χρονών, ο θείος της πήγε να ψάξει για ένα παράξενο πουλί και από τότε δεν τον έχει ξαναδεί.

Βέβαια της είχε αφήσει μερικά χρήματα να τα βγάλει πέρα μέχρι να γυρίσει, αλλά τα χρήματα κόντευαν να τελειώσουν και ο θείος δεν είχε δώσει κανένα δείγμα ζωής. Κανένα μέχρι που, στα δέκατα γενέθλιά της, στο κατώφλι του σπιτιού της, βρήκε τον ελέφαντα, καθώς και ένα χαρτί που δήλωσε ότι εκείνη, η Έρικα Πέρκινς, είχε Νόμιμη Άδεια Κατοχής του Ελέφαντα.

Το να έχει ή όχι άδεια της φάνηκε αρχικά το μικρότερο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει. Το μεγαλύτερο ήταν ο ίδιος ο ελέφαντας, ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα να της λύσει καμία απορία και απαντούσε σε ό,τι και να τον ρώταγε με τη μοναδική λέξη που ήξερε: «Προνκ».

Ο αναγνώστης αποδέχεται εύκολα ότι είναι δυνατόν ένα οχτάχρονο κορίτσι να καταφέρνει να τα φέρνει βόλτα, χωρίς τη βοήθεια κάποιου ενήλικα, καθώς και ότι το να αναγκαστείς να φιλοξενήσεις έναν ελέφαντα είναι όντως κάτι πιθανό. 

Η συγγραφέας φτιάχνει μια ιστορία με γρήγορο ρυθμό, όπου τα δύο μέρη του ντουέτου, η Έρικα και ο ελέφαντας, καταλαβαίνουν ότι για να συνυπάρξουν αρμονικά θα πρέπει να συνεννοηθούν, να καταλαβαίνει ο ένας τις διακυμάνσεις στις διαθέσεις του άλλου, θα πρέπει μαζί να βρίσκουν λύσεις.

Το χιούμορ στο βιβλίο είναι υπόγειο, καθώς η συγγραφέας φέρνει αντιμέτωπη την ηρωίδα της με τα προβλήματα που μπορεί να έχει η φιλοξενία ενός ελέφαντα. Κατ’ αρχάς, τι τρώει ο ελέφαντας; Η Έρικα αναγκάζεται να αναζητήσει πληροφορίες στο ίντερνετ και το γεγονός ότι μαθαίνει ότι χρειάζεται περίπου 150 κιλά λαχανικά καθημερινά δεν φαίνεται να είναι ένα πρόβλημα που είναι εύκολο να λυθεί.

Όσον αφορά το θέμα του ύπνου, το δωμάτιο του θείου Τζεφ, που έχει να χρησιμοποιηθεί περίπου δύο χρόνια, φαντάζει αρχικά ιδανική λύση. Μόνο που για να φτάσει εκεί ο ελέφαντας χρειάζεται να ανεβεί μια σκάλα και εκεί υπάρχουν διάφορα μικροαντικείμενα που μπορεί να τον προβληματίσουν, όπως ένας καθρέφτης. Κι αν η Έρικα είναι πρόθυμη να αποδεχτεί ότι είναι υπεύθυνη για έναν ελέφαντα, είναι άραγε πρόθυμη να τον αποδεχτεί και η γειτονιά στην οποία ζει; Πόσο ευχαριστημένοι θα είναι οι γείτονες με έναν ελέφαντα ο οποίος μπορεί να λιγουρεύεται τον κήπο τους; Τι θα κάνει η γειτόνισσα που ποτέ δεν τα πήγε καλά με τον θείο Τζεφ;

Παρότι ο ελέφαντας εξακολουθεί να λέει μόνο «προνκ», η Έρικα αρχίζει να καταλαβαίνει σιγά σιγά τι θέλει να πει με κάθε διαφορετικό «προνκ». Κι ενώ η Έρικα και ο ελέφαντας, ξεπερνώντας τα αρχικά εμπόδια, αρχίζουν και ζουν αρμονικά, τα πραγματικά προβλήματα φαίνεται ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

«Ο ελέφαντας παρέμεινε κρυμμένος πίσω από το αυτί του. Αλλά χτύπησε ελαφρά και απαλά τον ώμο της με την προβοσκίδα του. Προνκ, είπε και στ’ αυτιά της Έρικας αυτό το προνκ ακούστηκε σαν Σ’ ευχαριστώ».

Ο Ελέφαντας της Έρικας είναι το πρώτο βιβλίο της Σίλβιας Μπίσοπ, η οποία επαγγελματικά δίνει παραστάσεις κωμωδίας και είναι μέλος ενός μουσικού ντουέτου. Γνωρίζοντας προφανώς πως για να πετύχει ένα ντουέτο πρέπει ο ένας να ακολουθεί τον άλλον, πρέπει να υπάρχει συμφωνία και ρυθμός, η συγγραφέας φτιάχνει μια ιστορία με γρήγορο ρυθμό, όπου τα δύο μέρη του ντουέτου, η Έρικα και ο ελέφαντας, καταλαβαίνουν ότι για να συνυπάρξουν αρμονικά θα πρέπει να συνεννοηθούν, να καταλαβαίνει ο ένας τις διακυμάνσεις στις διαθέσεις του άλλου, θα πρέπει μαζί να βρίσκουν λύσεις.

Ως κωμικός η συγγραφέας γνωρίζει πώς να αποσπάσει το γέλιο, χρησιμοποιώντας το παράδοξο ως φυσικό, σαν να μην υποψιάζεται καν ότι αυτό που γράφει είναι αστείο. Και η ιστορία, καθώς κορυφώνεται, αποδεικνύει ότι συχνά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Οι καλοί μπορεί να αποδειχτούν κακοί και το ανάποδο. Αλλά σίγουρα ένας άνθρωπος που νοιάζεται πραγματικά για τα ζώα, για οποιαδήποτε ζώα, ακόμα και για τα μυρμήγκια, δεν μπορεί να είναι κακός.

Η Έρικα αποδεικνύει με τις πράξεις της ότι είναι αρκετά πιο υπεύθυνη από τον θείο της τον Τζεφ, αλλά και από τον φίλο του θείου της, ο οποίος κατέχει μάλιστα και μια σπουδαία θέση. Είναι διευθυντής στην «Υπηρεσία Εξωτικών Ζώων και Καπέλων». Ως διευθυντής για τα ζώα είναι φανερό ότι η δουλειά του είναι να φροντίζει ώστε τα εξωτικά ζώα να μην προκαλούν προβλήματα σε μη εξωτικές πόλεις. Απαντώντας όμως στην ερώτηση της Έρικας τι σχέση έχουν τα καπέλα με την υπηρεσία που υπηρετεί της απαντάει, καθώς ανοίγει ένα ντουλάπι με τα πιο απαίσια καπέλα που μπορεί κανείς να δει: «Όταν ανέλαβα αυτή τη θέση, πρόσθεσα τις λέξεις “και καπέλων” ώστε να μπορώ να αφαιρώ τα πιο απαίσια απ’ αυτά». Απάντηση που μοιάζει απολύτως λογική, μια και η «κακιά» της ιστορίας φορά ένα απαίσιο, φρικτό πλεκτό πουά καπέλο.

Ο Ελέφαντας της Έρικας είναι μια διασκεδαστική ιστορία, γεμάτη αγωνία, τρυφερά συναισθήματα και σε προβληματίζει κάνοντάς σε να ξανασκεφτείς πράγματα που νόμιζες ότι ήξερες. Και όσο αρμονικές κι αν μπορούν να γίνουν οι σχέσεις μεταξύ ενός ελέφαντα κι ενός παιδιού, θα παραμένουν πάντα ένα παιδί και ένας ελέφαντας από δύο διαφορετικούς κόσμους.

 

Ο ελέφαντας της Έρικας
Sylvia Bishop
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφηση: King Ashley
Παπαδόπουλος
176 σελ.
ISBN 978-960-569-110-3
Τιμή: €9,99
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Lucia Giustini: «Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο»

«Πριν από πολύ καιρό, βασίλευε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο…» Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Λουτσία Τζιουστίνι, σε εικονογράφηση του Σάντρο Ναταλίνι, που μας φέρνουν...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μαρίζα Ντεκάστρο: «Άλκη Ζέη: Μάτια σαν γαλάζια θάλασσα»

Το κάθε νέο βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Και όχι μόνο για το περιεχόμενο, αλλά και για τη μορφή του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το βιβλίο είναι και αντικείμενο, το οποίο, αν είναι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.