fbpx
Χρήστος Μπουλώτης: «Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ-Μπουμ και το φεγγάρι»

Χρήστος Μπουλώτης: «Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ-Μπουμ και το φεγγάρι»

Με εξαιρετικό εξώφυλλο και πανέμορφες ζωγραφιές σε χρώματα απαλά, χαριτωμένα, φωτεινά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης το νέο βιβλίο του αρχαιολόγου Χρήστου Μπουλώτη με τον εντυπωσιακό, μακροσκελή, πολυσυλλεκτικό τίτλο Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ-Μπουμ και το φεγγάρι, απευθυνόμενος σε παιδιά, πρωτίστως, και σε μεγάλα παιδιά που ευχαριστιούνται να διαβάζουν απλά, διασκεδαστικά και συγχρόνως περιεκτικά νοημάτων κείμενα.

Στα παλιά, παραδοσιακά παραμύθια, όπου πρωτοστατούν και πρωταγωνιστούν, συνήθως, ζώα, το παραμύθι, η αφήγηση εστιάζεται και εστιάζει τη δράση στο φυσικό τους περιβάλλον, και τα δρώμενα επίσης λαμβάνουν χώρα στο οικείο περιβάλλον των ηρώων. Ο χώρος και ο χρόνος των παραδοσιακών παραμυθιών είναι και παραμένουν σταθερά στα «αόριστα όριά» τους, είναι ο μαγικός κόσμος και οι ήρωες ζουν την παιδική ηλικία του μάγου στον κόσμο της αθωότητας και της μαγείας, του θαύματος όπου όλα κάθε στιγμή μπορεί να συμβούν.

Στα σύγχρονα παραμύθια η πραγματικότητα είναι διαφορετική, όπως και η ζωή – όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και των ζώων. Ο άνθρωπος, με τις γνώσεις που έχει αποκτήσει με τη ραγδαία πρόοδο της επιστήμης και με της τεχνολογίας την αλματώδη εξέλιξη, έχει υπερβεί τα όρια των δυνατοτήτων του, έχει καταρρίψει κάθε φραγμό. Ο ρεαλισμός, η επικρατούσα άποψη να μπάσουμε στο μυαλό των παιδιών αλήθειες, όσο μπορούμε περισσότερη γνώση, περισσότερη πραγματικότητα, δεν αφήνει περιθώρια για «παραμύθια» του παλιού καιρού.

Ένας άλλος λόγος, παράγοντας μάλλον, που βγάζει το παραμύθι από τον μαγικό του κόσμο και δεν του αφήνει ή του περιορίζει τα περιθώρια δράσης, είναι η αποκοπή του ανθρώπου από τη Φύση και, κατά συνέπεια, και από τη φύση του παιδιού, από τη σχέση του με τα ζώα, τους προσφιλείς και παντοδύναμους ήρωες των παλιών παραμυθιών που μεγάλωσαν με αυτούς οι παλιότερες γενιές.

Με αυτή τη ρεαλιστική λογική πορεύεται και η σύγχρονη λογοτεχνία και φυσικό είναι έτσι να γράφονται σήμερα τα παραμύθια. Οι συγγραφείς αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις αφηγήσεις τους όσο γίνεται περισσότερο στις σύγχρονες συνθήκες, στις σύγχρονες ανάγκες και επιταγές της ζωής και της πραγματικότητας, να εκλογικεύσουν τα πάντα.

Το σύνολο σχεδόν των παραμυθιών για μεγαλύτερα παιδιά κινούνται μέσα στο κλίμα και το πνεύμα της διαστημικής πραγματικότητας. Η ευαισθησία, ωστόσο, των συγγραφέων παραμυθιών δεν στερεί από το σύγχρονο παραμύθι και τη μαγεία και το παράδοξο, το θαύμα που δίνει άλλη διάσταση στα πράγματα: Εντάσσει τα ζώα στους συμπρωταγωνιστές, τους δίνει ρόλους έχοντας πάντα υπόψη ότι απευθύνεται σε μυημένους αναγνώστες. Τα σημερινά παιδιά, από γεννησιμιού τους σχεδόν, είναι γνώστες και χειριστές των πάντων. Ξέρουν ότι τα ζώα δεν μιλούν, αλλά τα θέλουν κι αυτά μυημένα και έμπειρα για να είναι σύντροφοί τους και συμπαίκτες.

Ο Χρήστος Μπουλώτης, ένας σημαντικός αρχαιολόγος με σπουδαίες ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους, εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες δραστηριοποιείται και στον χώρο της λογοτεχνίας. Γράφει βιβλία για παιδιά. 

Ο συγγραφέας έστησε τον κόσμο του παραμυθιού του μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας για να περάσει στα παιδιά τα μηνύματα που είχε στον νου του και να πετύχει τον στόχο του, δικαιώνοντας τους ήρωές του μέσα από τις πράξεις του τον καθένα.

Ο Μπαμ-Μπουμ, ο κεντρικός ήρωας και πρωταγωνιστής του συγκεκριμένου παραμυθιού, ένας όμορφος γάτος με γκρίζες ρίγες και πράσινα μάτια, αντί να νιαουρίζει έκανε «μπαμ-μπουμ», γιατί αυτό ήξερε να κάνει. Μόλις γεννήθηκε έχασε τη μανούλα και τα αδερφάκια του και δεν είχε κανέναν να του μάθει τη γλώσσα των γατιών. Με τον Νικόλα, ένα μοναχικό αγόρι με μπλε μάτια, που φορούσε μπλε ρούχα κι έμενε στην μπλε ακατοίκητη πολυκατοικία της πλατείας, έγιναν γρήγορα φιλαράκια. Τις νύχτες με φεγγάρι ο Μπαμ-Μπουμ ανέβαινε στη νεραντζιά, έκλεινε τα ματάκια του κι άκουγε τις αστείες ιστορίες που του διηγούνταν οι ακτίνες του φεγγαριού για όσα συνέβαιναν στον κόσμο. Του μιλούσε το φεγγαράκι για την οικονομική κρίση, για τον πόλεμο που αναγκάζει τους ανθρώπους και τα γατιά να παίρνουν τον δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς, όπως και για τον άλλο κόσμο που ζει από τα σκουπίδια, τη ρακοσυλλέκτρια κυρία Ρίνα που μάζευε τα πεταμένα παιχνίδια, τα κουκλάκια, τα καθάριζε και τα έδινε μετά σε παιδάκια που δεν είχαν. Άλλωστε κι ο ίδιος ο Μπαμ-Μπουμ ρακοσυλλέκτης χρειαζούμενων των γατιών ήταν. Στην παρέα προστέθηκε και ο κύριος Ευτύχιος που έβγαζε φως από το μαύρο, προστέθηκε στην παρέα της πλατείας κι ένα άλλο γατί, ο Μπαμ-Μπαμ. Με τον καιρό η παρέα πλήθαινε.

«Συχνά τα καλοκαιρινά βράδια, ολόκληρη η παρέα ανέβαινε στην μπλε πολυκατοικία και παρακολουθούσε απ’ το μπαλκόνι του Νικόλα ταινίες που παίζονταν στο απέναντι υπαίθριο σινεμά». Πόσες κωμικές ταινίες είχαν δει με τη Βασιλειάδου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Το ξύλο βγήκε –άκου να δεις– απ’ τον παράδεισο, απ’ τον παράδεισο» – ακόμα και το φεγγάρι χαιρόταν με τα ωραία που συνέβαιναν στον κόσμο.

Όταν οι δυο γάτοι, ο Μπαμ-Μπουμ και ο Μπαμ-Μπαμ, ένωσαν τις φωνές τους κι άρχισαν να τραγουδούν τραγούδια που μιλούσαν για τον κακό τον πόλεμο και υμνούσαν την ειρήνη… στην παρέα προστέθηκε ο Τζελάλ, ένα ακόμα προσφυγόπουλο που αναζητούσε τον πρόσφυγα γατούλη του και όλοι μαζί λούφαξαν στην αγκαλιά του φεγγαριού: Πρόσφυγες του πολέμου και φτωχοί ρακοσυλλέκτες κι έμαθαν όσα δεν είχαν μάθει στην ως τότε ζωή τους. Έμαθαν για τον καλό Θεό, βρήκε καθένας όποιον είχε χάσει: ο κύριος Ευτύχιος τους φίλους του από το σχολείο, «η κυρία Ρίνα τον πρώτο της έρωτα, τον Λαλάκη», γέρο πια που έφτιαχνε παιχνίδια. Και το σπουδαιότερο: Ο Μπαμ-Μπουμ βρήκε τη μανούλα του κάτω από τον ίδιο κάδο σκουπιδιών που είχε γεννήσει τα πέντε της γατάκια!

Όλα αυτά τα θαυμάσια συνέβησαν στην αγκαλιά του φεγγαριού! Το κάθε πλάσμα στο όνειρό του έζησε όσα επιθυμούσε. Και με τη φώτιση του φεγγαριού, που όλα τα ομορφαίνει, θα έφτιαχναν ένα πανό που θα έγραφαν πάνω με μεγάλα πολύχρωμα γράμματα πως:

«Το φεγγάρι είναι ολωνών: των γατιών και του Νικόλα, της ρακοσυλλέκτριας κυρίας Ρίνας, του κυρίου Ευτύχιου, των προσφύγων και των γατιών τους!»

Με αυτό τον ευχάριστο τρόπο, ο συγγραφέας έστησε τον κόσμο του παραμυθιού του μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας για να περάσει στα παιδιά τα μηνύματα που είχε στον νου του και να πετύχει τον στόχο του, δικαιώνοντας τους ήρωές του μέσα από τις πράξεις του τον καθένα.

Και το παραμύθι, απλό, κατανοητό, υποβοηθούμενο κι από τις χαριτωμένες, τις χαρούμενες ζωγραφιές είχε και έχει το προσδοκώμενο αίσιο τέλος.

 

Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ-Μπουμ και το φεγγάρι
Χρήστος Μπουλώτης
Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη
Καλέντης
40 σελ.
ISBN 978-960-594-033-1
Τιμή: €15,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.