fbpx
Jim Helmore, Richard Jones: «Το λευκό λιοντάρι»

Jim Helmore, Richard Jones: «Το λευκό λιοντάρι»

Η πανέμορφη εικονογράφηση του βιβλίου για παιδιά Το λευκό λιοντάρι είναι αναπόφευκτα το πρώτο πράγμα που προσέχεις παίρνοντάς το στα χέρια σου. Οι αιθέριες μορφές και τα αέρινα, ονειρικά σχέδια με τα απαλά χρώματα δημιουργούν μια αίσθηση γαλήνης, ηρεμίας και αισιοδοξίας. Σε προδιαθέτει έτσι και για το περιεχόμενο, που κινείται στο ίδιο κλίμα.

Γραμμένο από τον Τζιμ Χέλμορ, βραβευμένο Βρετανό συγγραφέα πολλών παιδικών βιβλίων και εικονογραφημένο εξαιρετικά από τον Ρίτσαρντ Τζόουνς, το Λευκό λιοντάρι μιλάει με απλό αλλά ιδιαίτερα ποιητικό και τρυφερό τρόπο για το πόσο δύσκολο φαίνεται αλλά πόσο τελικά απλό είναι να ξεπεράσει κανείς τους φόβους και τις αναστολές του και να αποκτήσει πίστη στον εαυτό του.

Η μικρή Σοφία βρίσκεται σε ένα καινούριο περιβάλλον μετά από μια μετακόμιση, και ενώ νιώθει μοναξιά, δεν ψάχνει να βρει φίλους. Μια μέρα εμφανίζεται ένα φιλικό, λευκό λιοντάρι που γίνεται φίλος της και μαζί αρχίζουν να εξερευνούν τα πάντα γύρω τους. Η Σοφία αισθάνεται ασφάλεια με τον νέο της φίλο, ωστόσο το λιοντάρι κάποια στιγμή θα την παροτρύνει να γνωρίσει άλλους φίλους – παιδιά σαν κι αυτήν. Αν και διστακτική στην αρχή, η Σοφία αποφασίζει να το κάνει, όμως τότε το λιοντάρι, όπως αναπάντεχα εμφανίζεται, το ίδιο αναπάντεχα εξαφανίζεται. Ωστόσο δεν την εγκαταλείπει, εμφανίζεται μια τελευταία φορά για να της υπενθυμίσει πως ξέρει πού να ψάξει για να το βρει, αν το χρειαστεί. 

Μόλις η Σοφία αποκτά αρκετή πίστη στον εαυτό της, το λιοντάρι σταματάει να εμφανίζεται. Το λευκό σκηνικό της ιστορίας γίνεται πολύχρωμο, γιατί η Σοφία έχει ανακαλύψει πολλά πράγματα γύρω της, αλλά επίσης έχει ανακαλύψει και πολλά πράγματα μέσα της, για τον εαυτό της.

Η εσωτερική δύναμη που κρύβουμε μέσα μας δεν είναι πάντα αυτονόητη, ούτε μπορούμε πάντα να τη διακρίνουμε και να την εκτιμήσουμε. Το λιοντάρι είναι λευκό, μέσα στο λευκό σπίτι – μια διακριτική παρουσία που η Σοφία ανακαλύπτει αναζητώντας έναν τρόπο να βρει θάρρος για να εξερευνήσει τα νέα δεδομένα στη ζωή της και να μπορέσει να προσαρμοστεί σ’ αυτά. Με άλλα λόγια, ανακαλύπτει τη δύναμη που κρύβει μέσα της και αρχίζει σιγά σιγά να τη χρησιμοποιεί και να την αξιοποιεί. Δεν αργεί να νιώσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση που θα την ωθήσει να ανακαλύψει μόνη της τον κόσμο.

Παράλληλα, αυτή η τόσο τρυφερή και συναισθηματική ιστορία τονίζει με το άμεσο και διακριτικό της ύφος την αξία της φιλίας και το πόσο σημαντικό είναι να έχει κανείς έναν φίλο που θα τον στηρίζει και θα του εμπνέει πίστη, εμπιστοσύνη και ελπίδα. Το λευκό λιοντάρι, παρά το μέγεθός του και την αδιαμφισβήτητη δύναμή του, προσπαθεί και καταφέρνει να κάνει τη μικρή Σοφία να ανακαλύψει τη δική της ψυχική δύναμη. Η Σοφία δένεται συναισθηματικά με το λιοντάρι, και επειδή η παρουσία του της είναι απαραίτητη σ’ αυτή τη φάση της ζωής της, αλλά και γιατί η φιλία τους ήρθε φυσικά και γι’ αυτό είχε μεγαλύτερη σημασία.

Ίσως η Σοφία να μην ήταν από την αρχή αρκετά ώριμη ώστε να προσεγγίσει άλλα παιδιά. Η συναναστροφή της με το λιοντάρι –δηλαδή με κάποιον που τη βοηθούσε να ανακαλύπτει συνεχώς τα καλά και δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα της και να αποκτά ολοένα και περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό της– της έδωσε τα απαραίτητα εφόδια ώστε να είναι έτοιμη κάποια στιγμή να αναζητήσει νέους φίλους.

Μόλις η Σοφία αποκτά αρκετή πίστη στον εαυτό της, το λιοντάρι σταματάει να εμφανίζεται. Το λευκό σκηνικό της ιστορίας γίνεται πολύχρωμο, γιατί η Σοφία έχει ανακαλύψει πολλά πράγματα γύρω της, αλλά επίσης έχει ανακαλύψει και πολλά πράγματα μέσα της, για τον εαυτό της. Αναζητά όμως τον πρώτο της φίλο, δεν τον ξεχνά, γιατί όλοι μας πάντα νοσταλγούμε πολλά στοιχεία από διάφορες φάσεις της ζωής μας που σηματοδότησαν αλλαγές ή που απλά είχαν ιδιαίτερη συναισθηματική αλλά και πρακτική σημασία για μας. Και συχνά ανατρέχουμε σ’ αυτά μέσω των αναμνήσεων για να παίρνουμε δύναμη αλλά και για να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας από πού ξεκινήσαμε κάποτε.

Το Λευκό λιοντάρι είναι ένα απλό αλλά εξαιρετικά ουσιαστικό βιβλίο, που λέει πολλά και σημαντικά πράγματα με λίγα λόγια και έμφαση στις υπέροχες εικόνες. Ένα βιβλίο που, αν και απευθύνεται σε παιδιά πρωτίστως, αξίζει να διαβαστεί από κάθε ηλικιακή ομάδα αναγνωστών.

 

Το λευκό λιοντάρι
Jim Helmore
Εικονογράφηση: Richard Jones
Μετάφραση: Αιμιλία Γιασεμή
Παπαδόπουλος
40 σελ.
ISBN 978-960-569-733-4
Τιμή: €11,99
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.