fbpx
Φανή Τερζόγλου: «Η Μπέτυ Ρουμπέτη και ο φύλακας του ωκεανού»

Φανή Τερζόγλου: «Η Μπέτυ Ρουμπέτη και ο φύλακας του ωκεανού»

H Μπέτυ Ρουμπέτη μαζί με τη Λουκία, τη γάτα της, τη Μάμι Μπλου, τον Ερρίκο, τον Έλβιν, τον Πλατίνι, τις δίδυμες αδερφές, τον ραδιούργο Σεζάρ, τον φύλακα του Ωκεανού και τον Κλαψιάρη, κινούνται και πάλι στα ξεχασμένα νησιά και κυρίως στο Μεγαλονήσι και το Ψαρονήσι, προκαλώντας μια απίστευτη, δυνατή περιπέτεια.

Η Φανή Τερζόγλου, με αυτό το τρίτο βιβλίο της σειράς, με την κεντρική ηρωίδα της, την Μπέτυ, μια μικρή κοπέλα και τη γάτα της τη Λουκία, που η μικρή ηρωίδα επικοινωνεί μαζί της μιας και δείχνει να έχει το χάρισμα να μιλά και να αντιλαμβάνεται τη γλώσσα των ζώων –ή, καλύτερα, η συγγραφέας– θέλει να αναδείξει πως η αγάπη για τα ζώα έχει τη δύναμη να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας μαζί τους και, αντίστροφα, πως τα ζώα από τη μεριά τους επικοινωνούν με όσους πραγματικά νιώθουν ότι τ’ αγαπούν.

Έτσι και σε αυτό το τρίτο μυθιστόρημα της Φανής Τερζόγλου, όπως και από το πρώτο που μας συστήθηκε με τίτλο Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το νησί του χαμένου θησαυρού αλλά και το επόμενό της Η Μπέτυ Ρουμπέτη και το τσίρκο της Ημισελήνου από τις εκδόσεις Ψυχογιός, η φαντασία μαζί και οι ανατροπές περισσεύουν, παράλληλα με το χιούμορ και τις δυνατές σχέσεις των ανθρώπων, ενώ η ευαισθητοποίηση και η έννοια για το περιβάλλον διατρέχει σχεδόν όλη την ιστορία.

Τα ξεχασμένα νησιά και πάλι, με την επωνυμία Ψαρονήσι και Μεγαλονήσι, αποτελούν το σκηνικό μιας απίστευτης, συναρπαστικής, καλογραμμένης ιστορίας. Ο δυνατός λόγος μαζί με τους διαλόγους γεννούν εικόνες μαζί με συναισθήματα. Μια ιστορία όλο ανατροπές, απρόσμενα γεγονότα, με άριστη δομή, ελεγχόμενη πλοκή και έμπνευση. Μια περιπέτεια που θυμίζει, όπως και στα προηγούμενα της σειράς, ξένη ιστορία μυστηρίου.

Οι ολοκληρωμένοι ήρωές της προέρχονται από τον πραγματικό κόσμο, αλλά και τον κόσμο του ζωικού βασιλείου τόσο της ξηράς όσο και της θάλασσας, ωστόσο η κυρίαρχη ηρωίδα της συγγραφέως που γεννά προσδοκίες και πάλι είναι η Μπέτυ Ρουμπέτη μαζί με τη γάτα Λουκία, αλλά και έναν νέο ήρωα που προσθέτει η συγγραφέας, τον Κλαψιάρη, ένα μικροσκοπικό σκυλάκο που διαθέτει τόλμη και δύναμη ενώ αναγνωρίζει την αξία της φιλίας.

Και σε αυτό το τρίτο μυθιστόρημα της Φανής Τερζόγλου[…]η φαντασία μαζί και οι ανατροπές περισσεύουν, παράλληλα με το χιούμορ και τις δυνατές σχέσεις των ανθρώπων, ενώ η ευαισθητοποίηση και η έννοια για το περιβάλλον διατρέχει σχεδόν όλη την ιστορία.

Παράλληλα με την περιπέτεια που αποσπά την προσοχή του αναγνώστη και την αγωνία για το πώς θα σωθεί η Μάμι Μπλου και η Πωλίνα όταν ο άπληστος Σεζάρ της απαγάγει, η συγγραφέας θέτει και το ζήτημα της καταστροφής του θαλάσσιου πλούτου, αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων μικρών νησιών όταν κάποιοι δήθεν για ερευνητικούς σκοπούς πιέζουν και απαιτούν υποθαλάσσιες έρευνες ή έρευνες στο υπέδαφος αδιαφορώντας για τις συνέπειες, όπως ο Σεζάρ, ο ήρωας που πάνω του στήνεται όλη αυτή η περιπέτεια. Ένας ήρωας με όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν πως κάποιοι, όπως και αυτός, για τον πλούτο είναι ικανός να κάνει τα πάντα αδιαφορώντας για τις ζωές και τις πληγές που μπορεί να επιφέρει μια βίαιη έρευνα που στοχεύει στην εξόρυξη πιθανού μεταλλεύματος ή ό,τι άλλο μπορεί να κρύβει το υπέδαφος.

Το βιβλίο θα μπορούσε μαζί με τα άλλα δυο βιβλία, την τριλογία της Μπέτυ Ρουμπέτη, επειδή έχει όλα εκείνα τα στοιχεία, να διασκευαστεί και να μεταφερθεί στην κινηματογραφική αίθουσα.

Οι ασπρόμαυρες εικόνες μαζί με το δυνατό εξώφυλλο είναι και πάλι, όπως και στα προηγούμενα βιβλία, της ταλαντούχας Αλεξίας Λουγιάκη, που καταφέρνει να βάλει το κάτι επιπλέον στην ξεχωριστή ιστορία. Προτείνεται στο σχολείο, στο σπίτι, στις βιβλιοθήκες, στο ταξίδι.

 

Η Έλενα Αρτζανίδου είναι συγγραφέας και εκπαιδευτικός.

 

Η Μπέτυ Ρουμπέτη και ο φύλακας του ωκεανού
Φανή Τερζόγλου
Ψυχογιός
208 σελ.
ISBN 978-618-01-1893-3
Τιμή: €9,90
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.