fbpx
Θοδωρής Παπαϊωάννου: «Το βρήκα! Η μεγάλη εφεύρεση»

Θοδωρής Παπαϊωάννου: «Το βρήκα! Η μεγάλη εφεύρεση»

Ο Μάξιμος Φλου, ένας δυνάμει εφευρέτης, φιλοδοξεί και είναι απολύτως βέβαιος πως με την ανακάλυψη που θα κάνει μια μέρα θα αλλάξει τον κόσμο. Ο Μέρφι, ο πανέξυπνος και πανούργος σκύλος του, ο πιστός, αφοσιωμένος και αχώριστος φίλος παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τις εργασίες του συντρόφου του, συνήθως έξω από την πόρτα της σοφίτας όπου βρίσκεται το εργαστήριο του Μάξιμου Φλου. Ακούει τους θορύβους και τρομάζει κάθε φορά που σκάει ένα δυνατό μπαμ κι ο Μάξιμος Φλου κραυγάζει ενθουσιασμένος: «Το βρήκα!».

Και η εφεύρεση, το μυστικό που ψάχνει είναι τόσο κοντά του, κάτω από τη μύτη του, στο δερμάτινο πορτοφόλι με τις φωτογραφίες που κρατούσαν καλά κρυμμένη την εφεύρεση, το μυστικό.

«Οι άνθρωποι που αγαπώ» ψιθύρισε ο Μάξιμος Φλου. «Πώς έχανα τον χρόνο μου τόσον καιρό».



Και ύστερα τίποτα. Κάθε φορά που νομίζει ότι έφτασε στον σκοπό του, πάλι τα ίδια. Ψάχνει διαρκώς τη μεγάλη εφεύρεση, ανακαλύπτει διάφορα ασήμαντα πράγματα, άλλα χάνει, σκάνε μπόμπες στα χέρια του, μπαρουτοκαπνίζεται, ιδρώνει, ξεφυσάει, ο καημένος ο Μέρφι απ’ έξω αγωνιά, ο Μάξιμος συνεχίζει να ψάχνει, ανακαλύπτει κουζινικά σκεύη, μια κάλτσα που είχε χάσει, αλλά πουθενά η μεγάλη εφεύρεση. Η πόρτα είναι κλειστή. Και η εφεύρεση, το μυστικό που ψάχνει είναι τόσο κοντά του, κάτω από τη μύτη του, στο δερμάτινο πορτοφόλι με τις φωτογραφίες που κρατούσαν καλά κρυμμένη την εφεύρεση, το μυστικό.

«Οι άνθρωποι που αγαπώ» ψιθύρισε ο Μάξιμος Φλου. «Πώς έχανα τον χρόνο μου τόσον καιρό». Κι άρχισε να χοροπηδάει από τη χαρά του.

Και τότε ακούστηκε το μεγάλο μπαμ! Έπεσε μια βαλίτσα άδεια. Αυτό ήταν!

Στις απορίες, στα γαβγίσματα δηλαδή του Μέρφι, ο Μάξιμος Φλού απάντησε:

«Φεύγουμε για ταξίδι, Μέρφι. Φτάνει τόσον καιρό που χάσαμε κλεισμένοι εδώ μέσα… Θα αλλάξουμε πρώτα εμείς…»

Με την άδεια βαλίτσα και δυο κάλτσες μέσα, εκείνες που του έλειπαν από δυο ζευγάρια, ξεκίνησαν να γνωρίσουν τον κόσμο, να αποκτήσουν γνώσεις, εμπειρίες, και τότε… Τότε, έμπειροι και σοφοί θα βάλουν τα δυνατά τους να αλλάξουν τον κόσμο.

Κάθε συγγραφέας ακολουθεί δικούς του δρόμους και τρόπους για να περάσει στον κόσμο τα μηνύματά του, για να συμβάλει, όσο και όπως μπορεί, στον αγώνα για ένα καλύτερο και ανθρωπινότερο μέλλον. Και ο Θοδωρής Παπαϊωάννου χρειάστηκε να κάνει ένα σωρό πειραματισμούς ίσαμε να σπάσει ο διάβολος το ποδάρι του και να φτάσει τόσο μακριά και τόσο σιμά, κάτω από τη μύτη του, στη δική του αλήθεια.

Η Μυρτώ Δεληβοριά κατάφερε με τη δύναμη εντυπωσιακών εικόνων και, κυρίως, με κυκλικά σχήματα, να αποδώσει σχηματικά το νόημα όλης της πειραματικής πορείας και προσπάθειας του συγγραφέα να φτάσει στον σκοπό της επιδίωξής του. Να πει αυτό το πολύ απλό:

Ότι, «συχνά αυτό που ψάχνουμε με πάθος το έχουμε ήδη βρει και πως ο χρόνος είναι το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να χάνουμε». Με άλλα, πολύ παλιά και πολύ γνωστά, ώστε να ξεχνάμε την προέλευσή τους, λόγια: ότι «Ο χρόνος είναι χρήμα!».

Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος στην ίδια σειρά κυκλοφορούν και επανεκδόσεις χαριτωμένων εικονογραφημένων και καλογραμμένων κλασικών βιβλίων από όλο τον κόσμο για παιδιά με θαυμάσια εικονογράφηση και εντυπωσιακή ως εξαιρετική τυπογραφική εμφάνιση. Επιλεγμένα βιβλία, που μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους σε μια άλλη εποχή με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τη δική μας, όπως είναι οι Ιστορίες με τη Λιλίκα, ένα υπέροχο βιβλίο του παγκοσμίως γνωστού από την επιτυχημένη σειρά «Ιστορίες με τη Λιλίκα» Βέλγου συγγραφέα Glmert Delaxaye (1923 - 1997), εικονογραφημένο έξοχα από τον Marcel Marlier, σε πολύ καλή μετάφραση του Γιώργου και της Δήμητρας Τσουκαλά. Και πολλά άλλα.

 

Το βρήκα!
Η μεγάλη εφεύρεση
Θοδωρής Παπαϊωάννου
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Παπαδόπουλος
32 σελ.
ISBN 978-960-569-672-6
Τιμή: €11,99
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.