fbpx
Αγγελική Σιδηρά: «Ο Ντρούφυ το σαλιγκαράκι και άλλες ιστορίες»

Αγγελική Σιδηρά: «Ο Ντρούφυ το σαλιγκαράκι και άλλες ιστορίες»

Στις 10 Ιουνίου 1941 ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης βρίσκεται στο Ελληνικό Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας καλεσμένος του γυμνασιάρχη κυρίου Φτιαρά. Θα δώσει μια διάλεξη στα μεγάλα παιδιά για τους ποιητές Δημήτρη Ι. Αντωνίου και Οδυσσέα Ελύτη. Ο πρώτος, αξιωματικός σε τορπιλοβόλο που το βούλιαξαν τα εχθρικά αεροπλάνα. Ο δεύτερος, ανθυπολοχαγός στο Αλβανικό Μέτωπο, είχε μεταφερθεί άρρωστος στα Γιάννενα, στο νοσοκομείο που το χάλασαν κι αυτό οι Γερμανοί. Δεν χρειάστηκε πολύ να το αποφασίσει ο ποιητής να μιλήσει στα παιδιά για τους δύο Έλληνες ομοτέχνους του. Ιδού πώς περιγράφει την απόφασή του σε κάποια από τις Δοκιμές του [1]: «… Και ξαφνικά έγινε κάτι ασυνήθιστο για μένα. Από την ανοιχτή πόρτα του μεγάλου γραφείου του Γυμνασιάρχη σας, είδα να περνά ορμητικά και να ξεχύνεται προς τα έξω ένας χείμαρρος παιδιά – με τα βιβλία και με τους χαρτοφύλακες, με το κέφι, με τη χαρά, με τη ζωντάνια. Ο ποιητής, συλλογίστηκα, όταν ξεκινά για να γράψει ένα ποίημα, είναι σαν ένας μαθητής που αφήνει την τάξη για να βγει στο δρόμο, και κοιτάζει τα δέντρα, τον ήλιο, τα πουλιά, τη θάλασσα, σαν να είχαν βγει την ώρα εκείνη από τα χέρια του δημιουργού. Κι ένιωσα μεγάλη φιλία για σας…». Η φιλία οδηγεί τον ποιητή να μιλήσει στα παιδιά. Η ίδια φιλία θα τον οδηγήσει αργότερα στο βιβλίο Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά [2].

Μια ελιά που μπορεί να «αναποδογυρίζει» παραμύθια μπλέκοντας τη μυθολογία με τη χριστιανική παράδοση, ένα κοριτσάκι που μαθαίνει τι σημαίνουν τα «καρκινικά» ονόματα και διώχνει τον φόβο που της προκαλεί και μόνον η λέξη κι ο Ντρούφυ που μεταμορφώθηκε σε σαλιγκαράκι μετά από την παλιά εκείνη κατάρα του θεού Ποσειδώνα.

Στις σκέψεις αυτές με οδήγησε η ανάγνωση του βιβλίου της ποιήτριας Αγγελικής Σιδηρά Ο Ντρούφυ το σαλιγκαράκι και άλλες ιστορίες που εκδόθηκε πρόσφατα με εξαίρετη εικονογράφηση και μια συγκινητική αφιέρωση: «στον Πορφύριο που ανέτειλε στη δύση της ζωής μου». Επτά ιστορίες γραμμένες για παιδιά (έξι είναι τα εγγόνια της Αγγελικής), βγαλμένες από τον ολοζώντανο κόσμο της μνήμης και της αγάπης που μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα. Σ’ αυτόν τον ζωγραφικό κόσμο θαυμάζει κανείς την καταπληκτική του δύναμη να μεταμορφώνει ό,τι αγγίζει. Μια ελιά που μπορεί να «αναποδογυρίζει» παραμύθια μπλέκοντας τη μυθολογία με τη χριστιανική παράδοση, ένα κοριτσάκι που μαθαίνει τι σημαίνουν τα «καρκινικά» ονόματα και διώχνει τον φόβο που της προκαλεί και μόνον η λέξη κι ο Ντρούφυ που μεταμορφώθηκε σε σαλιγκαράκι μετά από την παλιά εκείνη κατάρα του θεού Ποσειδώνα. Γιατί ήταν τόσος ο θυμός του θεού με την αβλεψία του ήρωα Θησέα (που προκάλεσε τον θάνατο του πατέρα του Αιγέα), που τον καταράστηκε «να ζει για πάντα κουβαριασμένος σ’ ένα τόσο δα σπιτάκι, μικρογραφία του λαβύρινθου, και στο κεφάλι του να φυτρώσουν δυο μικρά κέρατα σαν εκείνα του Μινώταυρου». Ο κατάλογος συνεχίζεται με τη Σούγκαρ το μικρό γατί που οσμίζεται το κακό από μακριά, το ταξίδι του Θοδωρή με τον δικό του Βουκεφάλα, γεννημένο από τα παραμύθια του παππού, τα ελάφια που παίρνουν τη θέση του Ισαάκ και της Ιφιγένειας στον εξιλαστήριο βωμό κι εκείνη η βόλτα «στα Κουτουρού», ένα ταξίδι που μεταμορφώνεται σε μαγικό προορισμό.

Θεωρώ πολύ τυχερούς τους μικρούς που θα ακούσουν από τους μεγάλους τα παραμύθια της Αγγελικής Σιδηρά. Ιστορίες που ξεχύνονται και ζωγραφίζουν χωρίς να τελειώνουν ποτέ κι η Ιστορία πάντα παρούσα για να διδάξει, να προβληματίσει και πάνω απ’ όλα να διασκεδάσει. Η Αγγελική Σιδηρά μιλά στα παιδιά από βαθιά φιλία, την ίδια εκείνη φιλία που περιέγραψε ο μεγάλος Σεφέρης.

Σημειώσεις
[1] Γ. Σεφέρης, «Σημειώσεις για μια ομιλία σε παιδιά», Δοκιμές, τόμος Α΄, σσ. 166-178, 10 Ιουνίου 1941
[2] Ερμής, 1975

 

Ο Ντρούφυ το σαλιγκαράκι και άλλες ιστορίες
Αγγελική Σιδηρά
Εικονογράφηση: Καίτη Δουνούκου
Κουκούτσι
64 σελ.
ISBN 978-618-5202-14-9
Τιμή: €8,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.