fbpx
Τζούλι Μασίνο: «Ο Πούκυ ταξιδεύει στο ελληνικό τραγούδι» κριτική της Αθηνάς Μπίνιου

Τζούλι Μασίνο: «Ο Πούκυ ταξιδεύει στο ελληνικό τραγούδι»

Το πρώτο βιβλίο της Τζούλι Μασίνο έχει σπουδαίο κείμενο, με πλούσια εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, εξώφυλλο ελκυστικό, και ένα εξαιρετικό CD. Απευθύνεται σε παιδιά του δημοτικού, αλλά και οι μεγαλύτεροι αναγνώστες έχουν πολλά να θυμηθούν και ν’ απολαύσουν.

Η γνωστή καλλιτέχνις, τραγουδίστρια, καθηγήτρια φωνητικής και ηθοποιός, η δασκάλα όλων των σταρ, μας χάρισε ένα μουσικό ταξίδι πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον. Μας δείχνει, εικαστικά, τα ακούσματα και την τέχνη της παραδοσιακής ελληνικής συχνότητας των τραγουδιών και των οργάνων, από άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας.

Το ταξίδι ξεκινάει και ο Πούκυ τραγουδάει…

Να γνωρίσει νέα μέρη, νέους φίλους…

Και να μοιραστεί με όλους το τραγούδι του…


Η σύντομη και χαμηλόφωνη περιγραφή της χώρας, η ρυθμική επανάληψη μοτίβων, είναι δοκιμασμένοι τρόποι να μεταφέρουν γνώση, καλλιεργώντας τη φαντασία και την ακουστική εμπειρία. Είναι ένα βιβλίων υψηλών, από την άποψη αυτή, προδιαγραφών.

Ο Πούκυ, με ξεχωριστή ευφυΐα και ικανότητα, προσφέρει ευκαιρίες να μοιραστεί με παιδιά και φίλους μια άλλου είδους γνωριμία με την Ελλάδα. Ν’ ανοίξουν οι καρδιές, να χαλαρώσουν τα σώματα, να θυμηθούν τα ακούσματα. Και, γιατί όχι, να το ρίξουν στο χορό.

Η σύντομη και χαμηλόφωνη περιγραφή της χώρας, η ρυθμική επανάληψη μοτίβων, είναι δοκιμασμένοι τρόποι να μεταφέρουν γνώση, καλλιεργώντας τη φαντασία και την ακουστική εμπειρία. Είναι ένα βιβλίων υψηλών, από την άποψη αυτή, προδιαγραφών.

Το βασικό χαρακτηριστικό σ’ αυτό το βιβλίο είναι πως δείχνει ότι το τραγούδι ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, και πως σε κάθε πόλη, με διαφορετική ενορχήστρωση, παίρνει τα χαρακτηριστικά του τόπου που επισκέπτεται και έτσι γίνεται θρακιώτικο, ποντιακό, ηπειρώτικο, καλαματιανό, κρητικό κτλ.

Με λιτές ομοιοκαταληξίες, φράσεις και τρυφερή, χαριτωμένη εικονογράφηση, περιηγείται τις περιφέρειες της επικράτειας. Η γνωριμία με τους αρχέτυπους ήχους, νότες, λόγια, είναι ιδανικές συνθήκες όχι μόνο για τις πρώιμες ηλικίες, μα για όλους. Είναι μια ιστορία έξυπνη, κατανοητή, που ωστόσο απαιτεί γνώσεις μουσικής παράδοσης. Οι μικροί αναγνώστες, που βέβαια δεν τις έχουν, τις κατακτούν εύκολα.

Συντελεστές και συνεργάτες του έργου δημιούργησαν ένα βιβλίο γνήσια λογοτεχνικό. Εύγε στις εκδόσεις Διάπλαση· ενήργησαν σωστά, πλουτίζοντας την παραγωγή του 2017 με μουσική που τραγουδά εντός μας συγκινήσεις.

Ο Πούκυ ταξιδεύει στο ελληνικό τραγούδι
Τζούλι Μασίνο
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Διάπλαση
48 σελ.
ISBN 978-960-567-121-1
Τιμή: €15,00

001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Ευγένιος Τριβιζάς: «Ένας κατσούφης βασιλιάς»

Με δύο νέα βιβλία έκλεισε το 2023 για τον Ευγένιο Τριβιζά, το όνομα του οποίου είναι, για πολλούς, συνώνυμο με την παιδική λογοτεχνία στη χώρα μας: Τρισδαιμόνα, η μάγισσα που ξεγέλασε τον Αϊ-Βασίλη, σε...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Lucia Giustini: «Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο»

«Πριν από πολύ καιρό, βασίλευε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο…» Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Λουτσία Τζιουστίνι, σε εικονογράφηση του Σάντρο Ναταλίνι, που μας φέρνουν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.