fbpx
Η Αλεξάνδρα, ο Παύλος και το μυστήριο της λίμνης Στυμφαλίας Σοφία Καλαντζάκου Εικονογράφηση Σπύρος Γούσης Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Σοφία Καλαντζάκου: «Η Αλεξάνδρα, ο Παύλος και το μυστήριο της λίμνης Στυμφαλίας»

Η Αλεξάνδρα, η κεντρική ηρωίδα, επηρεασμένη από την Ελληνική Μυθολογία και κυρίως από τους άθλους του Ηρακλή, έχει μεγάλη περιέργεια να μάθει τα μυστικά που κρύβουν. Το θέμα που την απασχολεί τελευταία είναι τα φοβερά πουλιά «Οι Στυμφαλίδες όρνιθες», ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής. Και ψάχνει τρόπο να τα εξοντώσει. Κάποια νύχτα, με τη βοήθεια της Αθηνάς, μεταμορφωμένη σε πάνοπλο Ηρακλή, πηγαίνει στη Λίμνη Στυμφαλία και εξολοθρεύει τα φοβερά πουλιά. Όμως ένα πουλί πριν ξεψυχήσει της είπε: «Δεν φταίνε τα πουλιά για τη συμφορά σας. Ψάξτε βρείτε τους ενόχους».

Η Αλεξάνδρα κατάλαβε τι σήμαιναν τα τελευταία λόγια του πουλιού. Παρέα με τους φίλους της και με τις συμβουλές του παππού Περικλή «που μεγάλωσε στη Λαύκα, δυο βήματα από τη λίμνη» αποφάσισαν να ξεδιαλύνουν το μυστήριο, να ανακαλύψουν μόνοι τους το μυστικό. Και να σώσουν τη λίμνη από την καταστροφή. Έτσι, με τον Νικόλα, τον Παύλο και τη Μαριάννα, ένα όμορφο απόγευμα μπήκαν σε μια βάρκα κι άρχισαν την εξερεύνηση της λίμνης, κυνηγώντας ο καθένας το δικό του όνειρο. Ο Παύλος, με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι, περιμένει την κατάλληλη στιγμή να αποτυπώσει το θαύμα, αλλά αυτό αργεί. Ανακαλύπτουν, ωστόσο, το υπέροχο οικοσύστημα, ζώα μικρά, διάφορα πουλιά και φυτά που συμβιώνουν στην περιοχή της λίμνης. Αλλά διαπιστώνουν και με ποιον τρόπο οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής και οι σύγχρονοι εκμεταλλεύτηκαν ανέκαθεν τα νερά της Στυμφαλίας για να ποτίζουν τα χωράφια τους. Ανακαλύπτουν και τα υπολείμματα του υδραγωγείου που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι κατακτητές για την ύδρευση της αρχαίας Κορίνθου. Συντροφιά με τον θείο Ηλία μετά, επισκέφτηκαν το Μουσείο, από όπου πήραν τις πληροφορίες που ήθελαν για να συμπληρώσουν τα κενά στις παρατηρήσεις τους.

alexandra paulos eswt

Από τις εξερευνήσεις τους δεν έλειψαν και οι δυσκολίες, τα απρόοπτα, μικρές περιπέτειες, όπως η εμφάνιση ενός παράξενου, τεράστιου πουλιού που φτεροκόπησε πάνω από τα κεφάλια τους και κατατρόμαξαν όλοι, ενώ ο Παύλος πρόλαβε και το φωτογράφησε και σιγουρεύτηκε πως θα γίνει διάσημος με αυτό το κατόρθωμα. Έκαναν και νυχτερινές και ημερήσιες ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις με ποδήλατα, σκαρφάλωσαν σε δύσβατα βουνά, επισκέφτηκαν το σπήλαιο της περιοχής, είδαν τα εντυπωσιακά σχήματα που έχουν δημιουργηθεί από τους σταλακτίτες που κρέμονται σαν τσαμπιά από την οροφή του σπηλαίου και τους σταλαγμίτες που σχηματίζονται από κάτω τους και μοιάζουν με όρθια σπαθιά, τρόμαξαν από τις νυχτερίδες που ζουν στα σκοτεινά υπόγεια των διαμερισμάτων του σπηλαίου... Είδαν... Και τι δεν είδαν!
Είδαν ακόμα κι έναν νεαρό, ολόιδιο Ερμή με περικεφαλαία που τους χάρισε τέσσερα ζευγάρια φτερωτά σαντάλια με την εντολή να σώσουν τη λίμνη και τώρα από την καταστροφή. Και οι τέσσερις φίλοι το έδεσαν κόμπο: Να σώσουν τη λίμνη! Θυμήθηκαν και άλλες εξερευνήσεις που είχαν κάνει σε άλλα μέρη κι έκαναν σχέδια με προοπτική να μεταφέρουν το μήνυμα της σωτηρίας του περιβάλλοντος μέσω ιστοσελίδας του σχολείου τους. Έτσι έφτασε αισίως στο τέλος η περιπέτεια, ο νυχτερινός εφιάλτης της Αλεξάνδρας τελείωσε. Αλλά η αποστολή: «Σωτηρία της λίμνης», μόλις ξεκινούσε.

Πρόκειται για σύγχρονο ευφάνταστο παραμύθι οικολογικού περιεχομένου και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που κινείται με παλινδρομήσεις μεταξύ ονειρικής/ μυθικής και σύγχρονης πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας στοιχεία του μύθου σε συνδυασμό και συσχετισμό με περιβαλλοντικά δεδομένα.

Πρόκειται για σύγχρονο ευφάνταστο παραμύθι οικολογικού περιεχομένου και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που κινείται με παλινδρομήσεις μεταξύ ονειρικής/ μυθικής και σύγχρονης πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας στοιχεία του μύθου σε συνδυασμό και συσχετισμό με περιβαλλοντικά δεδομένα.  

Προφανώς, η συγγραφέας σκοπεύει στο να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς αναγνώστες της ώστε, αφού γνωρίσουν και αγαπήσουν τη φύση, να συνειδητοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το περιβάλλον και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την προστασία και τη σωτηρία του από την αδιαφορία και την άλογη εκμετάλλευση της γης και των υδάτινων πόρων από τους ανθρώπους.

Η εικονογράφηση του Σπύρου Γούση, που πλαισιώνει την αφήγηση, βοηθάει στην κατανόηση και διευρύνει τις διαστάσεις του παραμυθητικού τοπίου. Είναι ένα όμορφο, καλογραμμένο βιβλίο γνώσεων περισσότερο, που διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους.

Η Αλεξάνδρα, ο Παύλος και το μυστήριο της λίμνης Στυμφαλίας
Σοφία Καλαντζάκου
Εικονογράφηση Σπύρος Γούσης
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
45 σελ.
ISBN 978-960-244-168-8
Τιμή € 14,44
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Lucia Giustini: «Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο»

«Πριν από πολύ καιρό, βασίλευε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο…» Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Λουτσία Τζιουστίνι, σε εικονογράφηση του Σάντρο Ναταλίνι, που μας φέρνουν...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μαρίζα Ντεκάστρο: «Άλκη Ζέη: Μάτια σαν γαλάζια θάλασσα»

Το κάθε νέο βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Και όχι μόνο για το περιεχόμενο, αλλά και για τη μορφή του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το βιβλίο είναι και αντικείμενο, το οποίο, αν είναι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.