fbpx
Μικρά αναγνώσματα για μικρά παιδιά (Α’ Μέρος) της Ελένης Σαραντίτη

Μικρά αναγνώσματα για μικρά παιδιά (Α’ Μέρος)

Σύντομες ιστορίες, καλογραμμένες, τις περισσότερες από τις οποίες ορίζει η τρυφερότητα, συχνά και το χιούμορ, δίχως να απουσιάζει η αθωότητα. Εδώ και μερικά χρόνια κυκλοφορούν αναρίθμητα από τα βιβλία αυτά που προορίζονται για την προσχολική ή πρώτη σχολική ηλικία, πάντως για παιδιά τα οποία –εκ των πραγμάτων– δεν έχουν μεγάλη ικανότητα ή εμπειρίες στην ανάγνωση. Αρκετά ανήκουν σε θεματικές ενότητες, όπως λ.χ. «Οικογενειακή ζωή – Ανθρώπινες σχέσεις», «Σειρά Κατανόησης», «Παραμύθια – Αγάπη», «Ο μικρός φιλόσοφος», «Πετάει-πετάει», «Ζωοφιλία», «Αλληλεγγύη» κ.ά. Ανάμεσα στα –πάμπολλα– αυτά αναγνώσματα, διαπίστωσα ότι ορισμένα ήταν αδόκιμα και εύκολα γραμμένα. Όμως επέλεξα και παρουσιάζω εκείνα τα ξεχωριστά που θα βοηθήσουν τα παιδιά, όχι μόνον στην κατανόηση των κειμένων, αλλά και στους μελλοντικούς δεσμούς τους με τα βιβλία και τους ανθρώπους. Εξάλλου, ένα καλό βιβλίο είναι μεν γνώση και πληροφόρηση, μα είναι και πηγή αισθημάτων τρυφερότητας, χαράς και διασκέδασης· αργότερα και στοχασμού.

ΣΤΗΣ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗΣ ΤΗ ΜΥΤΗ...

Εξαιρετικά χαριτωμένο. Χιούμορ και ρυθμός, εικόνες λαμπερές και η αναζήτηση του ωραίου, αν και απλησίαστο, που είναι για τον Κωστάκη τον βατραχούλη η... μύτη της λεοπάρδαλης. Οι στίχοι της Μαριανίας Κριεζή είναι απολαυστικοί. Στο παρόν, ήρωάς μας είναι:
Ένα βατραχάκι πρασινούλι
σαν πρωτομαγιάτικο μαρούλι

ο οποίος, Κωστάκης το βαφτιστικό του, αγαπούσε τη θέα από ψηλά, γι' αυτό:
ήθελε να χτίσει σπίτι
στης καμηλοπάρδαλης τη μύτη.
Θα τα καταφέρει;

Στης καμηλοπάρδαλης τη μύτη...Στης καμηλοπάρδαλης τη μύτη...
Colin West
διασκευή: Μαριανίνα Κριεζή
εικονογράφηση: Colin West
Αιώρα
24 σελ.
Τιμή € 9,80
1-patakis-link

 

 

 

 

 

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΕΛΕΦΑΝΤΑ ΝΑ ΧΟΡΕΨΕΙ

Ο σκίουρος, φερόμενος ανάρμοστα, άρπαξε από το μικρό πεινασμένο ποντίκι ό,τι πολυτιμότερο διέθετε: ένα φρεσκοαποκτημένο μεγάλο κομμάτι τυρί. Απελπισία. Μα και αναζήτηση. Κι ένα σωστό και σοφό συμπέρασμα.

Χαριτωμένο, χαρούμενο, μια χαρά παραμύθι, θυμίζει αγαπημένα λαϊκά μα είναι καινούργιο και μοντέρνο και, επιπλέον, το κοσμούν ή μάλλον το συντροφεύουν οι εξαιρετικές εικόνες της Σοφίας Τουλιάτου.

Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψειΠώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει
Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
32 σελ.
Τιμή € 10,99
1-patakis-link

 

 

 

 

 

 

Η ΓΟΥΡΟΥΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΤΙ

Η Νίτσα –περί της Γουρούνας του τίτλου πρόκειται– την οποία ο συγγραφέας χαρακτηρίζει έτσι αυστηρά, έχει τους λόγους του βέβαια, μέχρι σήμερα φίλη και συμμαθήτρια της Γωγώς και της Καρυοφίλης, ξάφνου αδιαφορεί γι' αυτές και, όταν της χτυπούν την πόρτα, όπως κάθε πρωί, για να πάνε συντροφιά στο σχολείο, αργεί να ανοίξει μα και όταν εμφανίζεται τους πληροφορεί, κοιτώντας την Καρυοφίλη παγερά και αφ' υψηλού:

Αχ, φιλενάδα, ξέχασα να σου πω,
στην τάξη μαζί σας δεν θα ξαναμπώ.
Τρέξε στην υπόλοιπη παρέα να το πεις
μόνο ιδιαίτερα θα κάνω στο εξής.

Δάκρυσαν τα κορίτσια. Και τις επόμενες ημέρες, όταν όλοι έπαιζαν κρυφτό, άφαντη η Νίτσα. Τους έλειπε, όμως, γι' αυτό αυθόρμητα ξεκίνησαν να τη συναντήσουν, να της πουν πως την επιθύμησαν. Κι εκείνη:

Έχω πολλές δουλειές που πρέπει να τελειώσω
δεν έχω χρόνο σ' εσάς ν' αφιερώσω...
Έχω έξοδο με ανθρώπους σημαντικούς
καλλιτέχνες, δημάρχους και πολιτικούς.

Η Καρυοφίλη, όμως, της απάντησε σωστά και σοβαρά πως:

Είμαι κι εγώ σημαντική
και η φιλία μας μοναδική.

Μεσολάβησαν πολλά γεγονότα, αναξιοπρέπειες και ξιπασιές από μέρους της Γουρούνας (όπως τη φώναξε αγανακτισμένη η Καρυοφίλη), η σωστή συμπεριφορά των άλλων ζώων, η βαθιά απογοήτευση της Νίτσας, η περιφρόνησή της από τους «υψηλούς» καλεσμένους στο πάρτι της, στο οποίο δεν πήγε κανείς, η πίκρα, η μοναξιά, έως ότου κατάλαβε πού βρίσκεται η επιτυχία και η χαρά· στη φιλία, στην άδολη αγάπη, στην κατανόηση, στα ευγενικά αισθήματα.

Όλα τα παραπάνω εκφρασμένα (έμμετρα) χωρίς διδαχές ή νουθεσίες και παραδείγματα, παρά με χιούμορ, απλότητα και αθωότητα.

Πολύ ωραία η εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού. Τρισχαριτωμένες οι φατσούλες των ζώων με την Καρυοφίλη μια κούκλα μοναχή.

Η γουρούνα κάνει πάρτιΗ γουρούνα κάνει πάρτι
Και μαζί μ' εσένα μαθαίνει αληθινή επιτυχία τι σημαίνει
Ανδρέας Αρματάς
εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
Πατάκης
32 σελ.
Τιμή € 9,90
1-patakis-link

 

 

 

 

 

ΤΟΥΤ ΚΑΙ ΠΑΝΤΛ

Η Holly Hobbie (γενν. 1944), πασίγνωστη Αμερικανίδα συγγραφέας και εικονογράφος, δημιουργός της πολυαγαπημένης ηρωίδας που φέρει το όνομά της καθώς και της σειράς Toot and Puddle, ζει στην περιοχή της Μασαχουσέτης απολαμβάνοντας θαυμασμό και εκτίμηση από μικρούς και μεγάλους· και όχι μόνο στην πατρίδα της. Οι κούκλες που κατασκευάστηκαν βασισμένες στη χαριτωμένη ηρωίδα των βιβλίων της συντρόφευσαν στον ύπνο εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Τώρα, τη σειρά όπου αφηγείται με ιδιαίτερα γλυκό και ευφυή –όσο και απλό– τρόπο στιγμές από τη ζωή δυο φίλων, του Τουτ και του Παντλ, τα οποία είναι γουρουνάκια και ζουν στο δάσος ευτυχισμένα, θα ευχόμουν να τη διαβάσουν όλοι οι μικροί μας αναγνώστες: για τις περιπέτειες, για την αγάπη, για τον παραμερισμό των διαφωνιών ή διαφορών, για τα γλυκύτατα αισθήματα που δεν παγώνουν έστω κι αν μεσολαβούν αποστάσεις ή παγετοί· και, τέλος, για τον σεβασμό που οφείλουμε στους άλλους, έστω και αν έχουν διαφορετικές κλίσεις ή αταίριαστους χαρακτήρες. Επιπλέον, για τις υπέροχες εικόνες των δυο φίλων, αλλά και γιατί πρόκειται για σπουδαίο ανάγνωσμα από μια συγγραφέα κύρους. Θα δείτε: τον γύρο του κόσμου έκανε ο Τουτ, μα ο Παντλ, που δεν του άρεσαν οι περιπέτειες, έμεινε σπίτι. Όταν έπειτα από καιρό αντάμωσαν οι δυο φίλοι, αισθάνθηκαν σαν να μην είχε περάσει ούτε μέρα...

tout-kai-pantlΤουτ και Παντλ
Holly Hobbie
μετάφραση: Ελένη Κατσαμά
εικονογράφηση: Holly Hobbie
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
32 σελ.
Τιμή € 8,99
1-patakis-link

 

 

 

 

 

ΜΑΜΑ, ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ!

Η μικρή Εύη ξύπνησε το πρωί κεφάτη, όπως άλλωστε το συνηθίζει. Ζωντανή και δραστήρια, άρχισε να σκέπτεται πόσα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα την περίμεναν στο νηπιαγωγείο: Θα ζωγράφιζε το όνειρο που την επισκέφθηκε στον ύπνο της. Θα έκανε μονόζυγο με την πιο καλή φίλη της· είχε δε σκοπό να βάλει στην τσάντα της το καινούργιο της βιβλίο, για να το διαβάσει η δασκάλα σε όλα τα παιδιά. Και άλλα... Γι' αυτό η καλημέρα της έφτασε στους αγουροξυπνημένους γονείς δυνατή και χαρούμενη.

Τώρα βαδίζουν μέσα από τη λουλουδιασμένη οδό Πεύκων, που οδηγεί στο σχολείο. Μάνα και κόρη χεράκι χεράκι. Όταν όμως σταμάτησαν στην πόρτα του νηπιαγωγείου, το χέρι της Εύης έσφιξε σαν μέγγενη το χέρι της μαμάς. Έπειτα γλίστρησε προς τα κάτω, άδραξε το πόδι της και δεν την αποχωριζόταν. Και να τα δάκρυα και να οι λυγμοί. Απελπισία. Και: «Μη φύγεις!». Έκλαιγε και δεν παρηγοριόταν το κοριτσάκι.

Τελικώς όλα πήγαν καλά χάρη σε μια καινούργια, πρωτότυπη όσο και παράξενη ιδέα της μαμάς. Έτσι, την άλλη μέρα η Εύη σήκωσε τα ματάκια κι εκεί, στην πόρτα του σχολείου, μίλησε στη μανούλα γλυκά αλλά αποφασιστικά: «Μανούλα μου, σ' ευχαριστώ πολύ. Μήπως όμως σήμερα θα έπρεπε να πας στη δουλειά σου;»

Όμορφο το βιβλίο που μας ήλθε από το Ισραήλ, έργο δυο νέων γυναικών από την Ιερουσαλήμ. Οι διάλογοι χαριτωμένοι, η ευφάνταστη μαμά χάρμα! Το ίδιο και οι εικόνες.

Μαμά, μη φύγεις!Μαμά, μη φύγεις!
Ντίκλα Κεϊντάρ
μετάφραση: Δομινίκη Σάνδη
εικονογράφηση: Τάμι Μπέρενσταϊν
Ψυχογιός
48 σελ.
Τιμή € 7,70
1-patakis-link

 

 

 

 

 

ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της Λίνας Σωτηροπούλου· και είναι καλό. Μιλά για τον ερχομό ενός καινούργιου μέλους στην οικογένεια. Μέχρι τότε υπήρχε μόνο ένα παιδί, μια κοπελίτσα· κυρά κι αφέντρα των γονιών της. «Η βασίλισσα του μπαμπά μου, ο οποίος μου είχε δώσει ένα μαγικό ραβδί, που μόλις το κουνούσα όλες μου οι ευχές γίνονταν πραγματικότητα. Παιχνίδια, βόλτες, φορέματα... τα είχα όλα! Ήμασταν τέλεια εγώ, ο μπαμπάς μου και η μαμά μου!» εξομολογείται τον καημό της.

Μα όπως η ευτυχία δεν είναι παντοτινή κι όλα τα όμορφα κάποτε έχουν ένα τέλος, η απόγνωση χτύπησε την πόρτα της πρωτότοκης και βασιλοθρεμμένης. Είχε τη μορφή μιας κοπελίτσας, μιας αδελφούλας καλοπροαίρετης, που κοίταζε στα μάτια τη μεγαλύτερη· του κάκου η πρώτη κουνούσε ασταμάτητα το... μαγικό ραβδί, μήπως εξαφανίσει την παρείσακτη. Μάλιστα, ένα βράδυ πήγε στο προσκεφάλι του βρέφους και απήγγειλε με ύφος κακό: «Δεν φτάνει που γεννήθηκες χωρίς να το ζητήσω, μη σου περνάει απ' το νου πως θα σε αγαπήσω! Κουνάω το ραβδάκι μου επάνω, μπρος και πίσω, μετρώ μέχρι το τέσσερα και θα σ' εξαφανίσω!»

Όσο για τη δευτερότοκη, θα δήλωνε αργότερα με αθωότητα: «Στεκόταν πάνω από το κεφάλι μου και είμαι σίγουρη ότι προσπαθούσε να μαζέψει με το ραβδί της όλες τις νεράιδες για να με φυλάνε όταν κοιμάμαι. Ποια άλλη αδελφή θα έκανε τόσα για μένα;»

Τρικλοποδιές, σπρωξίματα, πόρτες ανοιχτές μπας και το σκάσει η μικρή, ζαβολιές, αγωνίες, άτρωτη η αδελφούλα, μονίμως συγχυσμένη η μαμά που τα έβλεπε όλα. «Έχουμε να σας πούμε κάτι ευχάριστο! Σε λίγους μήνες, η μαμά θα σας κάνει αδερφάκι!» δήλωσε μια μέρα πασίχαρος ο πατέρας. Και η... τέως: «Ζω έναν εφιάλτη!»

Διεισδυτικό μα και διασκεδαστικό! Εξάλλου, το θέμα απασχολεί και απασχολούσε πολλές οικογένειες.

Η Ίρις Σαμαρτζή το εικονογράφησε με κέφι· φαντάζομαι πως θα διασκέδασε και η ίδια. Τούτο τουλάχιστον δείχνουν οι εικόνες.

ego-k-i-aderfi-mouΕγώ και η αδερφή μου
Λίνα Σωτηροπούλου
εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Μεταίχμιο
58 σελ.
Τιμή € 5,50
1-patakis-link

 

 

 

 

 

 

ΧΑΡΗΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣ

Η Γιώτα Αλεξάνδρου έγραψε μια ιστορία από αυτές που συμβαίνουν όχι σπάνια και έχουν τη δύναμη να γλυκαίνουν τις ψυχές και να δίνουν νόημα και αντοχή στη ζωή μας. Και τη γνώση τού ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι, ακόμη και στις πιο δύσκολες και σκοτεινές στιγμές, θα βρεθεί ένα χέρι ζεστό, ένας λόγος παρήγορος, μια ματιά αδελφική, ανακουφιστική· το ουράνιο χάδι.

Στην ιστορία πρωταγωνιστούν δυο αγόρια: ο Χάρης, μικρός μαθητής, από οικογένεια στοργική, χωρίς προβλήματα βιοτικά, και ο Φάρις, προσφυγόπουλο, Άραβας, ένα πουλί μονάχο και τρομαγμένο, με τους δικούς του χαμένους, με τον πόλεμο να τον πηγαίνει μακριά, να τον παγώνει, σαν αέρας θηριώδης και απειλητικός. Αυτός, ο Φάρις, μοιάζει με του Ιωάννη Βηλαρά το πουλάκι –«...Κι εγώ το ξένο, το πικραμένο, χωρίς φωλιά...»– και ζει κάτω από τη γέφυρα, από την οποία περνά καθημερινώς ο Χάρης στον δρόμο του για το σχολείο. Ενώ βαδίζει, φαντάζεται μάχες και συλλογιέται πολεμιστές και δράκους, νίκες και θριάμβους, ώσπου μια μέρα κάποιο εμπόδιο ορθώθηκε στην ορμή του· κάτω από τη γέφυρα, ένας ανθρώπινος μπόγος. Ένα παιδάκι μαζεμένο σαν κουβαράκι με μάτια μεγάλα, καυτά, παραπονεμένα. Σουβλιά στο μυαλό του Χάρη, αλλά πραότητα και καλοσύνη στα λόγια· και στα χέρια. Έτσι, στο σχόλασμα: «Μη φοβάσαι. Δεν θα σε πειράξω. Μη φεύγεις. Να, θα σου αφήσω εδώ στον βράχο το σάντουιτς... Δεν πεινούσα. Το φύλαξα για σένα. Πάρ' το. Δεν μιλάς. Δεν μ' ακούς;». Άκουγε και πολύ καλά ο Φάρις – φωνή αγγέλου άκουγε. Γιατί άγγελος ήταν ο Χάρης. Άγγελοι είναι όλα τα παιδιά· μόνο που δεν τους δίνουμε ευκαιρίες ν' ανοίξουν τα φτερά τους, ν' ακουστεί ο λόγος ο μελένιος.

Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε άλλο επ' αυτού. Το προσφυγάκι ζεστάθηκε, έγειρε το αποκαμωμένο κεφάλι ανάμεσα σε φίλους, δεν ήταν πια το κουβαράκι το πεινασμένο και τρεμάμενο· σχολείο, φίλοι, θαλπωρή...

Πόσο ωραία δοσμένο το πλησίασμα των δυο παιδιών! Πόσο σεμνή και χαμηλόφωνη η αγάπη προς τον Άλλον, εκείνη η αγάπη που «ου ζητεί τα εαυτής». Και τι λαμπρό παράδειγμα για τα παιδιά μας – εύγε!

Στο παράρτημα του βιβλίου τα παιδιά θα διαβάσουν πολύχρωμα καλημερίσματα σε διάφορες γλώσσες, θα μάθουν ομαδικά λαϊκά παιχνίδια από τα παιδιά που προέρχονται από χώρες μεταναστών, τέλος, για τους εκπαιδευτικούς παρατίθενται προτάσεις που αφορούν την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προσέγγιση σχετικών περιπτώσεων στην τάξη, όπως επίσης και τη συνειδητοποίηση από μέρους των μαθητών της πολυτιμότητας του πανανθρώπινου και πανάρχαιου θέματος της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης.

ΥΓ. Σε λίγες ημέρες και άλλα βιβλία για μικρούς αναγνώστες.

Χάρης και ΦάριςΧάρης και Φάρις
Γιώτα Αλεξάνδρου
εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
Βιβλιόφωνο
64 σελ.
Τιμή € 7,00
1-patakis-link

 

 

 

 

 

 


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Ευγένιος Τριβιζάς: «Ένας κατσούφης βασιλιάς»

Με δύο νέα βιβλία έκλεισε το 2023 για τον Ευγένιο Τριβιζά, το όνομα του οποίου είναι, για πολλούς, συνώνυμο με την παιδική λογοτεχνία στη χώρα μας: Τρισδαιμόνα, η μάγισσα που ξεγέλασε τον Αϊ-Βασίλη, σε...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Lucia Giustini: «Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο»

«Πριν από πολύ καιρό, βασίλευε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο…» Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Λουτσία Τζιουστίνι, σε εικονογράφηση του Σάντρο Ναταλίνι, που μας φέρνουν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.