fbpx
Νίκος Πιλάβιος: «Ο παραμυθάς – Παράξενες ιστορίες» κριτική της Τούλας Ρεπαπή

Νίκος Πιλάβιος: «Ο παραμυθάς – Παράξενες ιστορίες»

Ο γνωστός Παραμυθάς –που τα παιδιά μας μεγάλωσαν βλέποντας τις ιστορίες του στην τηλεόραση– έχει μαγικές ικανότητες. Φορώντας το γιλέκο που του χάρισε μια νεράιδα μπορεί να πετά, να συνομιλεί με τα πουλιά και τα ζώα, και μπορεί να αλλάζει το μέγεθός του, με το να γίνεται μικρός σαν καρφίτσα και μεγάλος σαν βουνό.

Στο βιβλίο του αυτό ο Παραμυθάς –που έχει ξεχάσει πια το πραγματικό του όνομα– στην εισαγωγή θίγει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και την ανεκτίμητη φυσική ομορφιά που καταστρέφεται, όταν δεν τη φροντίζουμε. Στη συνέχεια αφηγείται έξι παράξενες ιστορίες, για τις μάχες των χαρταετών με τα πουλιά τους αετούς, για τη μαγική σφυρίχτρα με τη φυλακισμένη βασιλοπούλα, για τους δείκτες ενός ρολογιού που το έσκασαν και πήγαν και χώθηκαν στο ρολόι της Δημαρχίας για να έχουν περισσότερη θέα, για ένα μικρό έλατο, που παρακαλά να μην το αγοράσουν για να πάψουν οι άνθρωποι να κόβουν τα έλατα τις ημέρες των Χριστουγέννων, για τον εγωιστή γίγαντα, γιο του Μάγου Κατσουφάκια, που έτρωγε πασατέμπους και επειδή διψούσε πολύ, έπινε το νερό από τα σύννεφα και, τέλος, για τη φίλη του την Κάμη την Καμηλοπάρδαλη, που δέθηκε κόμπος ο λαιμός της και της τον έλυσε με τόση εξυπνάδα.

Στο σύνολό τους οι ιστορίες αυτές αναπτύσσουν τη φαντασία του παιδιού, ωθώντας παράλληλα τη σκέψη του να κινείται έξω από στερεότυπα με το να του προτείνει ευρηματικές και ασυνήθιστες λύσεις. Ωστόσο, κυρίαρχο μήνυμα, που κάνει το βιβλίο να διατηρεί τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, είναι η συνύπαρξη των παιδιών στο κοινωνικό σύνολο μακριά από εγωισμούς και προσωπικό κέρδος εις βάρος των άλλων. Ταυτόχρονα, το βιβλίο παραμένει απολαυστικό, διότι οι ιστορίες του έχουν κάτι μαγικό και έξυπνο, αφού μαγικές και έξυπνες είναι και οι προτεινόμενες λύσεις.

Το εικαστικό κομμάτι του βιβλίου –η εικονογράφηση της Στεφανίας Ταπτά– προσθέτει σημαντική αξία σε αυτό, παρουσιάζοντας αθώα σκίτσα φτιαγμένα με χαρούμενα χρώματα, που επιτρέπουν στο παιδί να αναγνωρίσει δικές του ζωγραφιές και μέσα από αυτές να διεισδύει μέσα στις ιστορίες και να γίνει ο ήρωάς τους.

 

Ο παραμυθάς – Παράξενες ιστορίες
Νίκος Πιλάβιος
εικονογράφηση: Στεφανία Ταπτά
Ψυχογιός
56 σελ.
Τιμή € 7,70
1-patakis-link


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.