fbpx
Ιουλίτα Ηλιοπούλου: «Ο Ελύτης για παιδιά»

Ιουλίτα Ηλιοπούλου: «Ο Ελύτης για παιδιά»

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ίκαρος το βιβλίο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου Ο Ελύτης για παιδιά, μια εξαιρετική περιήγηση στον κόσμο του ποιητή, όπως διαμορφώθηκε από την παιδική του ηλικία. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείψει από καμιά σχολική βιβλιοθήκη, που πρέπει να φτάσει στα χέρια κάθε παιδιού.

Δεν είναι απλώς ένα ακόμα βιβλίο για παιδιά, ούτε μια ευκαιρία γνωριμίας με το έργο και τη ζωή του Οδυσσέα Ελύτη για τα παιδιά, ούτε ένα ακόμα βιβλίο που καλύπτει ένα κενό στη βιβλιογραφία για τον μεγάλο μας ποιητή. Είναι όλα αυτά και κάτι ακόμα. Ένα συγκινητικό έργο για όλους εμάς που τον διαβάσαμε, τον μελετήσαμε, τον αγαπήσαμε και μάθαμε να βλέπουμε τη ζωή αλλιώς, μέσα από τους ορίζοντες που εκείνος μας άνοιξε. Και το υπογράφει η ποιήτρια και σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, γεγονός που από μόνο του αποτελεί εγγύηση για το υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα της έκδοσης.

Το βιβλίο είναι μια εικονογραφημένη προσέγγιση στη ζωή και στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη. Εικόνες που συνοδεύουν το ευρηματικό κείμενο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου και μιλούν για την ποίηση και για τον ποιητή με έναν τρόπο διεισδυτικό, ωστόσο απλό, λιτό αλλά σε καμιά περίπτωση απλοϊκό. Ταυτόχρονα, είναι μια ευκαιρία μυητικής εισαγωγής στον φωτεινό κόσμο του ποιητή, στη διαύγεια, στη μαγεία που εξαπολύεται ακόμα και στην ελάχιστη γειτνίαση με το έργο του. Ένας διακριτός προσδιορισμός των συμβόλων που χρησιμοποιεί ο Ελύτης σε όλο του το έργο και των ιδεών του. Μια εισαγωγή στο ελυτικό σύμπαν της τέχνης που εκείνος υπηρέτησε, για να «αποκαλύψει ένα μέρος από τη βαθύτερη ουσία της ζωής».

Μια εξαιρετική περιήγηση στον κόσμο του ποιητή, όπως διαμορφώθηκε από την παιδική του ηλικία.

Ο αναγνώστης αυτού του καλαίσθητου τόμου θα έρθει σε επαφή με τις σκέψεις του Οδυσσέα Ελύτη, τις παιδικές του συνήθειες, θα μάθει για τις σπουδές που επέλεξε, για τη σχέση του με την τέχνη, την πορεία του προς το μέτωπο, την ανάγκη του να φανερώσει το αθέατο που υπάρχει δίπλα μας, την κατασκευή του ψευδώνυμού του, τα σκιρτήματα της ποίησης εντός του, την ουσία της καθαρότητας και της αθωότητας στο έργο του, για το Άξιον Εστί, τη βράβευσή του με το Νόμπελ λογοτεχνίας, τη μετά το Νόμπελ πορεία του, τις συνεικόνες, τα κολάζ του, τη σχέση του με τη μουσική, τη ζωγραφική, το βιβλίο και τους καλλιτέχνες που γνώρισε στην πορεία της ζωής του, τη σχέση του με την Ελλάδα, το φως της, «το φυσικό και το πνευματικό, που κάνει τα πάντα να φαίνονται καθαρά και διάφανα», το ταξίδι, τους ανέμους και τη θάλασσα, το γράψιμο και εν τέλει την αθανασία. Παράλληλα, στο παράρτημα του βιβλίου θα μπορέσει με παιγνιώδη τρόπο να κατανοήσει όσα διάβασε νωρίτερα και να δει πού μπορεί να οδηγήσει τη σκέψη η ποίηση, η τέχνη γενικότερα. Και «ο νους παίρνει νέες αδοκίμαστες στροφές» σε μια ενασχόληση που κάνει παιχνίδι την τέχνη και γεννά «μουσική από λέξεις», βοηθώντας στην εμπέδωση της γνώσης που τόσο όμορφα χαρίστηκε στις προηγούμενες σελίδες.

Ο μικρός αναγνώστης αυτού του βιβλίου θα έχει ακόμα την ευκαιρία να γνωρίσει τη δυναμική της ευρωστίας της ελληνικής γλώσσας και να καταλάβει πως η σοφία ενυπάρχει στη γλωσσική αγωγή που επιλέγουμε για να μιλήσουμε για κάτι σπουδαίο, εν προκειμένω στη γλωσσική αγωγή της Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Λέξεις συναρμολογημένες από τη μεγάλη δεξαμενή της ελυτικής ποίησης ενώνονται και δημιουργούν μια μουσική από φράσεις ποιητικές που μπορεί να προσλαμβάνει ένα παιδί και –γιατί όχι;– ένας ενήλικας. Επειδή μπορεί το βιβλίο αυτό να προορίζεται, όπως αποκαλύπτει ο τίτλος του, για παιδιά, το βέβαιο είναι όμως ότι είναι ένα βιβλίο υψηλής ποιότητας που θα ικανοποιήσει και θα διδάξει πολλά και τους ενήλικες, όχι μόνο κάθε δάσκαλο, στα χέρια του οποίου μπορεί να γίνει το καλύτερο όργανο ποιητικής πρόσληψης της ελυτικής συμπάγειας, αλλά και όλων μας, όσοι μπορούν ακόμα να κατανοήσουν τους δρόμους που οδηγούν «στην ηλικία της γλαυκής θύμησης», στην ηλικία της αθωότητας, εκεί που μας επιστρέφει η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.io iliopoulou23

 

Ο Ελύτης για παιδιά
Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Ίκαρος
σ. 112
ISBN: 978-960-572-536-5
Τιμή: 20,00€
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Lucia Giustini: «Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο»

«Πριν από πολύ καιρό, βασίλευε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο…» Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Λουτσία Τζιουστίνι, σε εικονογράφηση του Σάντρο Ναταλίνι, που μας φέρνουν...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μαρίζα Ντεκάστρο: «Άλκη Ζέη: Μάτια σαν γαλάζια θάλασσα»

Το κάθε νέο βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Και όχι μόνο για το περιεχόμενο, αλλά και για τη μορφή του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το βιβλίο είναι και αντικείμενο, το οποίο, αν είναι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.