fbpx
Ράνια Μπουμπουρή: «Ο Αίσωπος και οι μύθοι του»

Ράνια Μπουμπουρή: «Ο Αίσωπος και οι μύθοι του»

Ο Αίσωπος και οι μύθοι του  είναι το 28ο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή. Βιβλίο, το οποίο στις 2 Απριλίου 2022, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η αεροπορική εταιρεία Aegean το διάλεξε ανάμεσα από πολλούς τίτλους βιβλίων για παιδιά ηλικίας από 4-8 ετών και το προσγείωσε –εν πτήσει– στην αγκαλιά όλων των παιδιών αυτής της ηλικίας, που βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στα αεροσκάφη της.

Τι διαφορετικό έχει το βιβλίο αυτό; Κατ’ αρχάς αναφέρεται στον Αίσωπο, τον μεγαλύτερο μυθοποιό, ο οποίος θεωρείται και ο ιδρυτής αυτού του είδους της λογοτεχνίας και ο οποίος, με τις αλληγορίες του, περνάει το μήνυμά του· την αιτία για την οποία πλάθει έναν μύθο. Η Ράνια Μπουμπουρή παίρνει αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα και, μέσα από την ιστορία της ζωής του και κάποιους από τους μύθους του, και με τη βοήθεια της εικονογράφου Χρύσας Σπυρίδωνος, μας μεταφέρει στον έξυπνο, σοφό, γοητευτικό και παραμυθένιο κόσμο του Αισώπου.

Η συγγραφέας και εδώ, όπως έχει κάνει σε όλα τα βιβλία της, επιλέγει λέξεις όχι μόνο εύηχες, αλλά λέξεις που έχουν παιδικότητα και ανάλογο ύφος και βάρος, λέξεις που ίσως διάλεγε ένα παιδί για να εκφραστεί. Έτσι, έρχεται πιο κοντά στον μικρό της αναγνώστη, του μιλά στη γλώσσα του, κάνοντας παράλληλα και τους γονείς που διαβάζουν να γίνονται και αυτοί για λίγο παιδιά, μαζί με τα παιδιά τους. Επίσης, η ομοιοκατάληκτη ποίηση, την οποία με τέχνη αλλά και πείρα προσαρμόζει στον πεζό λόγο, χαρίζει μουσικότητα κάνοντας τους μύθους να ακούγονται σαν τραγούδια. Διότι η Ράνια Μπουμπουρή γνωρίζει πολύ καλά πως το παιδί μέσα από τη χαρά, το παιγνίδι και το τραγούδι, μαθαίνει.

Το έχω ξαναπεί πως είναι πολύ δύσκολη υπόθεση η συγγραφή των παιδικών βιβλίων. Ωστόσο, η Ράνια Μπουμπουρή μοιάζει να κατέχει πολύ καλά την τέχνη αυτή, κάτι το οποίο αποδεικνύεται αλλά και επαναλαμβάνεται από την αστείρευτη έμπνευσή της.

Αρχικά, στο βιβλίο αυτό κάνει μια εισαγωγή με το «βιογραφικό» του Αισώπου, για να καταλάβει το παιδί όχι μόνο τη σπουδαιότητα αυτού του δημιουργού, αλλά και για να μιλήσει στο παιδί για τα χαρίσματα που κάνουν κάποιον σπουδαίο και ξεχωριστό. Μιλά για την εξυπνάδα του, η οποία τον βοήθησε από δούλος να γίνει σύμβουλος βασιλιάδων, να κερδίσει την ελευθερία του και να ζήσει ελεύθερος, γεμάτος από τα δώρα της ευγνωμοσύνης τους. Επίσης, αφήνει να γίνει κατανοητή η ικανότητα του Αίσωπου στην αλληγορική αφήγηση, στην οποία πρωταγωνιστούν μικρά και μεγάλα ζωάκια, ώστε να είναι οι ιστορίες του πιο αγαπητές και κατανοητές, προκειμένου μέσα από αυτές να μιλήσει για τα ελαττώματα και τα προτερήματα του ανθρώπου.

Όλο το βιβλίο, από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία, ηχεί ρυθμικά και καταφέρνει να κάνει ακόμα και τους μεγάλους παιδιά!

Αυτήν τη σοφή παραμυθένια μάθηση μεταφέρει και η Ράνια Μπουμπουρή στο νέο της βιβλίο. Και όπως συνηθίζει, παίρνει τα παιδιά από το χέρι και, αφού τους έμαθε για την προσωπική τους καθαριότητα (Στο γιογιό με τη γιαγιά, Η μάχη της Οδοντόβουρτσας), τα βοήθησε να απαλλαγούν από την πιπίλα (Γλυκιά μου πιπίλα), να τρώνε λαχανικά (Τα λαχανικά κι εγώ), να τραγουδούν τα γράμματα της Αλφαβήτας (Μια τρελή τρελή ΑΒ) και τα διασκέδασε με αταξίες και καλούς τρόπους (Το άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων), τώρα τους μεταφέρει πέντε μύθους: Τον μύθο του λιονταριού και του ποντικού, όπου μέσα από τη δική της τραγουδιστή εκφορά του λόγου αλλά και το χιούμορ της, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις πραγματικές αξίες και σκέφτονται, λόγου χάρη, ότι το σωματικό μέγεθος δεν έχει καμία αξία μπρος στη γενναιότητα και την ευφυΐα – δύο χαρίσματα που έκαναν το μικρό ποντίκι να σώσει ένα τεράστιο άγριο λιοντάρι. Για δεύτερο μύθο επιλέγει τον ψεύτη βοσκό, για να μιλήσει για τη μικρή διάρκεια που έχει το ψέμα και που, όταν διαπιστωθεί, χάνουμε την εμπιστοσύνη των γύρω μας, ιδίως μάλιστα όταν πραγματικά τους χρειαζόμαστε. Και μέσα από αυτόν τον μύθο αφήνει ξεκάθαρα να φανεί αυτό που λέγεται και σήμερα: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» ή το «Μια του ψεύτη/κλέφτη, δυο του ψεύτη/κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα». Κατόπιν, επιλέγει να μιλήσει στα παιδιά για την παγίδα της υπερεκτίμησης του εαυτού μας και της υποτίμησης των άλλων, μέσα από τον γνωστό μύθο του λαγού και της χελώνας. Ακολουθεί ο μύθος του τζίτζικα και του μέρμηγκα και το βιβλίο κλείνει με τον μύθο του Βοριά και του Ήλιου, που τελειώνει ως εξής:

…Έτσι, ο Ήλιος νίκησε
με χάρη τον Βοριά
όπως τη βιαιότητα
νικάει η ζεστασιά.

Όλο το βιβλίο, από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία, ηχεί ρυθμικά και καταφέρνει να κάνει ακόμα και τους μεγάλους παιδιά! Σε αυτό βοηθούν και οι εικόνες της Χρύσας Σπυρίδωνος, η οποία άλλοτε με γιρλάντες περικλείει το «βιογραφικό» του Αισώπου και άλλοτε με τον ήλιο ή το μπλε της νύχτας βάφει τις σελίδες της, για ν’ ανταποκριθεί στην αφήγηση και να την υπογραμμίσει. Ζωάκια, δέντρα, άνθη, άνθρωποι και φως, μέρα και νύχτα, κοσμούν τις σελίδες ζωντανεύοντας τη γραφή της Ράνιας Μπουμπουρή κι αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, πόσο ταιριαστό δίδυμο είναι οι δυο τους. Στα βιβλία όπου έχουν συνεργαστεί, η εικονογράφος παρασύρεται από την έμπνευση, τον ρυθμό και diastixo.gr | βιβλίο & τέχνεςτην αφήγηση της συγγραφέως, ζωγραφίζοντας τον κόσμο με τη χαρά, το τραγούδι και το φως που η συγγραφέας συνέλαβε κι αποδίδοντας με τα πινέλα της και τα ανάλογα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, που κοιτούν κατάματα τον αναγνώστη και τον μεταφέρουν στον παραμυθένιο κόσμο τους.

Το βιβλίο Ο Αίσωπος και οι μύθοι του της Ράνιας Μπουμπουρή, σε εικονογράφηση Χρύσας Σπυρίδωνος, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, δικαίως ξεχώρισε από τ’ άλλα παρόμοια βιβλία, διότι θεωρώ ότι είναι και θα παραμείνει διαχρονικό, όπως είναι και οι μύθοι του Αισώπου. «Προσγειώστε» το κι εσείς στην αγκαλιά κάθε παιδιού. Θα του χαρίσετε χαρά και γνώση!

 

Ο Αίσωπος και οι μύθοι του
Ράνια Μπουμπουρή
εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος
Ψυχογιός
64 σελ.
ISBN 978-618-01-3955-6
Τιμή €14,40
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.