fbpx
Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη: «Λέξεις φτερωτές»

Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη: «Λέξεις φτερωτές»

Τι δε θέλει άραγε η Ρένα; Η μαμά τής υπόσχεται ότι δε θα της φτιάξει αυγουλάκια, ενώ ο αδελφός της αναρωτιέται γιατί δε θέλει στις ζωγραφιές της αρειανάκια. Και η γιαγιά όμως θα τρομάξει από τη δυνατή κραυγή της μικρής Ρένας, χωρίς να είναι εντελώς σίγουρη για το τι είναι αυτό που δε θέλει.

Στο βιβλίο Λέξεις φτερωτές της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη, που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, σελίδα τη σελίδα όλα τα μέλη της οικογένειας της Ρένας αναρωτιούνται τι είναι αυτό που δε θέλει η Ρένα. Κι όμως, φωνάζει τόσο δυνατά. Θα έπρεπε να μπορούν να καταλάβουν.

Οι λέξεις είναι φτερωτές και κάποιοι δεν τις καταλαβαίνουν, τους ξεφεύγουν. Ούτε όμως ο αναγνώστης είναι εύκολο να καταλάβει τι είναι ακριβώς αυτό που δε θέλει η ηρωίδα, κι ας γράφεται με μεγάλα, έντονα γράμματα. Δύο Φραντζέσκες, η συγγραφέας και η εικονογράφος, Francesca Rossi, συνεργάζονται προσπαθώντας να κάνουν τον αναγνώστη και τα μέλη της οικογένειας της Ρένας να καταλάβουν τι είναι αυτό που δε θέλει η Ρένα καθώς ζωγραφίζει. Και στη Ρένα αρέσει να ζωγραφίζει. Να όμως που κάθε φορά που πιάνει τα μολύβια της αναγκάζεται να φωνάζει.

«Η Ρένα έχει μια μεγάλη αγαπημένη οικογένεια, που την περιτριγυρίζει φασαριόζικα. Πάντα υπάρχει κάποιος δίπλα της. Την τριγυρίζουν ακούραστα, σαν μελισσούλες γύρω από ένα μυρωδάτο λουλούδι». Κι όμως, κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που δε θέλει.

Μια τρυφερή ιστορία για τη φιλία, για τη σημασία των ερωτήσεων, για την κατανόηση, ακόμα και για τη ζωγραφική.

Με μια τρυφερή διήγηση η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη δείχνει πώς γίνεται ακόμα κι όταν αγαπάμε και νοιαζόμαστε για τον άλλο να μην μπορούμε να τον καταλάβουμε. Κι όμως, μπορεί να είναι τόσο απλό. Η Ρένα φωνάζει όλο και πιο δυνατά, αλλά αυτό δεν αρκεί να κατανοήσει ο πατέρας της γιατί σταμάτησαν να της αρέσουν τα αρνάκια στις ζωγραφιές της ή η αδελφή της γιατί δε θέλει πια αστράκια. Μια όμορφη ιστορία για να διαβάσει κανείς πριν κοιμηθεί, αν και η οικογένεια της Ρένας δεν έχει λύσει τις απορίες της σχετικά με το τι είναι αυτό που δε θέλει η ηρωίδα όταν πέφτουν για ύπνο. «Κανένας δεν εξήγησε τις απορίες και τις σκέψεις του στον άλλον. Και κανείς δεν προσπάθησε να καταλάβει τι συμβαίνει».

Με λίγα λόγια η συγγραφέας λέει πολλά για το πόσο εύκολα παραιτούμαστε από το να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο, για το πώς ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί στο δικό του μικρό σκοτεινό κελί σε έναν μεγάλο πύργο, ακόμα κι όταν η αγάπη που δένει τους ένοικους του πύργου είναι μεγάλη. Κι ενώ όλη η οικογένεια αδυνατεί να καταλάβει, ενώ το πρόβλημα δείχνει άλυτο, η Ρένα θα περάσει μια όμορφη Κυριακή με την καλύτερή της φίλη και το πρόβλημα θα βρει τη λύση του.

Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη καταφέρνει να δημιουργήσει αγωνία στον αναγνώστη, που πλέον προσπαθεί και αυτός να ανακαλύψει, πίσω από μια λέξη που διαφεύγει, τι είναι αυτό που δε θέλει στις ζωγραφιές της η Ρένα. fra alexopoulou petraki22Και η ανατροπή έρχεται στο τέλος, όπου αποκαλύπτεται το αυτονόητο. Αλλά εάν δεν το έχετε ήδη βρει, θα πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο και να αναρωτηθείτε μαζί με την οικογένεια και τους φίλους της Ρένας, τι είναι αυτό που δεν ταιριάζει στις όμορφες ζωγραφιές.

Μια τρυφερή ιστορία για τη φιλία, για τη σημασία των ερωτήσεων, για την κατανόηση, ακόμα και για τη ζωγραφική.

 

Λέξεις φτερωτές
Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη
εικονογράφηση: Francesca Rossi
Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
σ. 32
ISBN: 978-618-5482-16-9
Τιμή: 12,90€
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.