fbpx
Βασιλική Τζόκα – Δήμητρα Φώτου: «Το καταπράσινο σχολείο μου»

Βασιλική Τζόκα – Δήμητρα Φώτου: «Το καταπράσινο σχολείο μου»

Όταν παίρνεις στα χέρια σου το βιβλίο που έχει τίτλο Το καταπράσινο σχολείο μου, των Εκδόσεων Καλέντη, κατακλύζεσαι αμέσως από ευωδιές περιβολιών. Φρούτα και λαχανικά κάθε εποχής με τα χρώματα, το άρωμα και τη γεύση τους εισβάλλουν ευχάριστα στην πραγματικότητα του αναγνώστη, όποια ηλικία και αν έχει. Από τις πρώτες σελίδες του συγκεκριμένου πονήματος φαίνεται ότι οι τρεις δημιουργοί του –η Βασιλική Τζόκα και η Δήμητρα Φώτου στα κείμενα, ο Κώστας Θεοχάρης στην εικονογράφηση– προσέγγισαν με αγάπη και ευαισθησία τον κόσμο των φυτών και τη μαγική περιπέτεια της ανάπτυξής τους.

Αρχικά, πιστεύω ότι είναι οι εικόνες-οχήματα με τα εξαιρετικά χρώματα που σε παρακινούν να ταξιδέψεις στον κόσμο της ανθοφορίας και της βλάστησης. Το ενδιαφέρον σου κεντρίζουν οι πινελιές κάθε λεπτομέρειας –οι ομπρέλες των παιδιών το φθινόπωρο, το εσωτερικό του καρυδιού, οι πορτοκαλί αποχρώσεις της κολοκύθας, τα χέρια-κλαδιά του χιονάνθρωπου, οι ραβδώσεις του κρεμμυδιού, το βατραχάκι που πηδά στη λίμνη, τα σπόρια του σύκου και της ντομάτας– αλλά το πιο σημαντικό μήνυμα το μεταφέρουν οι εκφράσεις των παιδιών, που χαίρονται την κάθε εποχή, και αισθάνεσαι την ανάγκη να τις κοιτάξεις ξανά και ξανά, γιατί νιώθεις ότι αυτές είναι που σου δείχνουν τον δρόμο για να φτιάξεις και εσύ τον δικό σου κήπο, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ο Κώστας Θεοχάρης υπογράφει τη θαυμάσια πραγματικά εικονογράφηση, προσθέτοντας μάλιστα στο συνοπτικό βιογραφικό του την ευρηματική εικόνα μιας οικογένειας χαμογελαστών καρπουζιών ή υδροπεπόνων, όπως μας πληροφορούν ότι λέγονται αλλιώς τα καρπούζια οι δύο συγγραφείς του Καταπράσινου σχολείου μου, η Βασιλική Τζόκα και η Δήμητρα Φώτου. Γεννημένες και οι δύο σε ελληνικούς τόπους, όπου μεγάλωσαν ανάμεσα σε μοσχοβολιστά οπορωφόρα δέντρα, αξιοποίησαν την αγάπη τους για τη γη και την εμπειρία τους στις λέξεις και τα κείμενα, για να δημιουργήσουν ένα βιβλίο που θα ομορφύνει τη ζωή μας μέσα από την ενασχόληση με τα φυτά.

Φρούτα και λαχανικά κάθε εποχής με τα χρώματα, το άρωμα και τη γεύση τους εισβάλλουν ευχάριστα στην πραγματικότητα του αναγνώστη, όποια ηλικία και αν έχει.

Όσο και αν φαίνεται ότι ο καταπράσινος αυτός κόσμος του βιβλίου προορίζεται για τα παιδιά, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν κόσμο που τον επισκέπτονται με χαρά και οι μεγάλοι. Καθώς περιδιαβαίνεις τις σελίδες του, μαθαίνεις ένα σωρό χρήσιμα πράγματα για τα προϊόντα της γης και την καλλιέργειά τους. Από τον τρόπο που πρέπει να φυτέψεις τις πατάτες σου, μέχρι την ταυτότητα της φραγκοσυκιάς και της ωρολογιάς. Ανακαλύπτεις πόσο αληθινή ψυχαγωγία μπορεί να προσφέρει η τέχνη της κηπουρικής σε μικρούς και μεγάλους, αφού η γη θα σε ανταμείψει με την ευγνωμοσύνη της και θα σου χαρίσει τα δικά σου φρούτα και λαχανικά, γεμίζοντας την ψυχή σου με την πληρότητα που ένιωθαν εδώ και αιώνες οι άνθρωποι που την καλλιεργούσαν.

tzoka fotouΑλλά η αληθινή γιορτή στο Καταπράσινο σχολείο μου πιστεύω ότι στήνεται για τους μικρούς φίλους που τους συνεπαίρνουν οι ιδέες, το πρόγραμμα και τα παιχνίδια σχετικά με τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οποία προτείνουν οι δημιουργοί του βιβλίου. Και σίγουρα θα θελήσουν να φτιάξουν και στο μπαλκόνι ή στην αυλή τους μια γωνιά όπου θα μεγαλώνουν τα δικά τους φυτά. Γιατί έτσι θα δυναμώνει η αγάπη τους για τη φύση και μαζί μ’ αυτήν η ελπίδα ζωής σε έναν καλύτερο κόσμο.

 

Το καταπράσινο σχολείο μου
Βασιλική Τζόκα – Δήμητρα Φώτου
εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης
Καλέντης
40 σελ.
ISBN 978-960-594-087-4
Τιμή €14,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου: «Ο Αλέκος στη Χώρα των Παθημάτων»

Η παιδική ηλικία είναι μια ξεχωριστή «πατρίδα», που δεν είναι δυνατόν να την «επισκεφτούμε» ως ενήλικοι, γιατί μόνο εκεί, στο τοπίο της, βιώσαμε την έννοια της παιδικότητας, όπως θα έλεγε ο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.