fbpx
Κι άλλες μικρές ιστορίες για τα μικρά μας

Κι άλλες μικρές ιστορίες για τα μικρά μας

Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ

Πέρα μακριά, στο δάσος το βαθύσκιο που είχε από χρόνους παλιούς κατοικηθεί από νεράιδες, ζούσε και μεγάλωνε μια εξαιρετικής ομορφιάς νεραϊδούλα. Το δέρμα της λευκό σαν το άσπιλο χιόνι, τα μακριά μαλλιά της κόκκινα στο χρώμα της φωτιάς, χόρευε και τραγουδούσε εξαίσια και ασταμάτητα –όπως εξάλλου κάνουν όλες οι νεράιδες– ωστόσο ήταν άτακτη. Σκανταλιές και πειράγματα, φάρσες, σκέτο ζιζάνιο.

Αυτά μέχρι τα δεκαοκτώ της.

Διότι την ημέρα των γενεθλίων της, η Μεγάλη Νεράιδα του Δάσους τής έριξε στους ώμους ένα μαντίλι. Μαγικό, βέβαια, εφόσον για την κατασκευή του είχαν χρησιμοποιηθεί «κλωστές από ουράνιο τόξο και χνούδια από μενεξεδί σύννεφο καλοκαιρινό». Μαγικό, και γιατί είναι γνωστό από αρχαίους θρύλους ότι δίχως το μαντίλι της η νεράιδα χάνει την ισχύ της.

«Πρόσεξε, καλή μου! Αν χάσεις το μαντίλι σου, έχασες για πάντα τη δύναμή σου!» της είχε ψιθυρίσει η Μεγάλη Νεράιδα και είχε χαθεί αφήνοντας πίσω της ασημένιες νυχτοπεταλούδες.

Έτσι –τι να έκανε άλλωστε;– η άτακτη και απείθαρχη νεράιδα υπάκουσε με βαριά καρδιά. Διόλου δεν το ήθελε το πελώριο μαντίλι που την τύλιγε ολόκληρη σχεδόν. Και στο κρεβάτι μ’ αυτό πλάγιαζε. Διαταγή. Εφόσον αυτή θα ήταν η μελλοντική βασίλισσα του δάσους.

Ένα πρωινό, εκεί που τάιζε με δροσοστάλες μια ανεμώνη, παρουσιάστηκε εμπρός της ένας άγνωστος, νέος και παράξενος εξερευνητής. Είχε μια πολύπλοκη φωτογραφική μηχανή και φωτογράφιζε μανιτάρια. Μα πολλά μανιτάρια. Ο ωραίος νέος, που θαύμασε μεμιάς η νεράιδα, σκόπευε να γράψει ένα βιβλίο γι’ αυτά. Τον ρωτούσε, λοιπόν, τον πλησίαζε διαρκώς, αλλά ο νέος ούτε την έβλεπε, ούτε την άκουγε. Την αγνοούσε. Τι στενοχώρια και καημός για την πεντάμορφη κοκκινομάλλα! Δεν άργησε, όμως, να καταλάβει ότι το μαγικό μαντίλι την έκανε αόρατη. Και… «Αχ, έρωτα!»

Η πρώην ατίθαση νεράιδα και μελλοντική βασίλισσα έγινε, με τη βοήθεια μαγικών αρχαίων βιβλίων, η μεγαλύτερη ειδήμων μανιταριών. Και η πιο ταλαντούχα και ξακουστή μαγείρισσά τους. «Επιτέλους, ένα κορίτσι για μένα!» μουρμούρισε ο εξερευνητής θαμπωμένος.

Σήμερα στην πόλη η πρώην άτακτη και πρώην νεράιδα έχει το πιο φημισμένο εστιατόριο μανιταριών, έχει και τον αγαπημένο της κοντά της και κοντεύει να ξεχάσει την πρωτινή ζωή της και το μαγικό μαντίλι, το οποίο τριγυρνά στο δάσος δίχως την κάτοχό του και μαλώνει και παρατηρεί τις άτακτες νεραϊδούλες.

Ευφάνταστο παραμύθι με όμορφες λεπτές εικόνες, με ωραία ροή, και λέξεις και φράσεις ασυνήθιστες, στιγμές στιγμές λαμπυριστές, όπως ακριβώς αρμόζει στα παραμύθια που μιλούν γι’ αυτά τα υπέροχα πλάσματα, στα οποία η φαντασία των λαών έδωσε ζωή και χαρίσματα, δυνάμεις υπερφυσικές, αγαθότητα, καμιά φορά και εκδικητικότητα, και πάντως, κατά την παράδοση, σε μεγάλες περιόδους έζησαν κοντά στον άνθρωπο, στην ύπαιθρο μάλιστα έσμιγαν με θνητούς. Πολλές και τους παντρεύονταν – όπως καλή ώρα και η πρώην νεράιδα και νυν μαγείρισσα, ηρωίδα της Λίνας Μουσιώνη.

Η νεράιδα μαγείρισσα Λίνα Μουσιώνη εικονογράφηση: Ζωή Λούρα ΜεταίχμιοΗ νεράιδα μαγείρισσα
Λίνα Μουσιώνη
εικονογράφηση: Ζωή Λούρα
Μεταίχμιο
31 σελ.
Τιμή € 3,70

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΣΠΥΡΑΚΟΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Είμαι βέβαιη ότι το βιβλίο αυτό θα αρέσει στα παιδιά. Κατ’ αρχάς, είναι γεμάτο χαρά και αγάπη. Οι ήρωές του είναι μικρά παιδιά, ζώα, η μέρα είναι ηλιόλουστη, το μεγάλο πάρκο είναι σαν γιορτινό, τα δέντρα γνέφουν σε κάθε βήμα, τα ζώα –γνωστά ή άγνωστα– καταγοητεύουν τους δυο μικρούς φίλους, τον Σπύρο και τον Νέστορα, οι γονείς μιλούν με γλύκα και σεβασμό στα παιδιά, ενθουσιασμένοι κι αυτοί ότι πρόσφεραν μια μαγική μέρα στα παιδιά τους. Έπειτα, ο εικονογράφος χρησιμοποίησε πολύ φωτεινά χρώματα κι ακόμη περισσότερη φαντασία, οι εικόνες του είναι μεν κλασικές μα και μοντέρνες, με τα άπειρα ζώα που είναι σκορπισμένα παντού – ακόμη και στα αρχιγράμματα των παραγράφων ξεπροβάλλει ένα λιλιπούτειο ζώο.

Βέβαια δεν συμβαίνει τίποτε συνταρακτικό στις σελίδες του, τα παιδιά-αναγνώστες όμως πληροφορούνται πολλά για τα ζώα, τον φυσικό –γενικώς– κόσμο και τις χαρές και τις χάρες που μας δωρίζει.

Ο Σπυράκος, τετράχρονος, είναι ο χαϊδεμένος των γονιών του. Τη μέρα αυτή έξω από το σπίτι ο κόσμος είναι λαμπερός, τι ωραιότερο από μια εκδρομούλα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Χαρές, φιλιά, ενθουσιασμός, το αγοράκι από τη βιασύνη του θέλησε να ξεκινήσει με τις πιτζάμες, στην είσοδο του Πάρκου να και ο φίλος του ο Νέστορας, άλλες διαχύσεις, τέλος τα ζώα.

Πανώριοι ερωδιοί και νεροχελώνες, ζώα του αγροκτήματος, το λιοντάρι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς, η στρουθοκάμηλος, ο λύκος, η αρκούδα, να και τα παπαγαλάκια, εδώ και οι χιμπατζήδες με τα παιδάκια τους αγκαλιά, και τι χαρές με τα δελφίνια. Μέσα σε μια μέρα γέμισαν τα μάτια και οι καρδιές των παιδιών από τόσα και τόσα. Από τα υπέροχα, κυρίως, πλάσματα που συντρόφεψαν τον άνθρωπο από την αυγή της ζωής του.

Για τους λόγους αυτούς και για πολλούς άλλους, όπως η καλή συντροφιά, η τρυφερότητα και η ευγένεια που είναι ευδιάκριτη στη συμπεριφορά μικρών και μεγάλων, η πηγαία χαρά, οι πληροφορίες για τα ζώα, το βιβλίο του Φάνη Χαραλάμπους μοιάζει με ένα μικρό, ευτυχισμένο ταξίδι.

Σημ. 1: Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα κατατοπιστικό κείμενο για τους γονείς, το οποίο υπογράφεται από την επιστημονική συνεργάτιδα των Εκδόσεων Μέλει.

Σημ. 2: Το βιβλίο διατίθεται και σε ψηφιακή μορφή για iPad καιiPhone με την αφήγηση της ηθοποιού Βάσως Λασκαράκη, και με περισσότερους από 50 ήχους, παιχνίδια μνήμης κ.λπ.

Ο Σπυράκος στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Φάνης Χαραλάμπους εικονογράφηση: Χάρης Μαργαρίτης Εκδόσεις ΜέλειΟ Σπυράκος στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Φάνης Χαραλάμπους
εικονογράφηση: Χάρης Μαργαρίτης
Εκδόσεις Μέλει
60 σελ.
Τιμή € 11,00

 

 

 

 


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.