fbpx
Πολυχρόνης Κουτσάκης: «Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης»

Πολυχρόνης Κουτσάκης: «Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης»

Ολόφρεσκο, στολισμένο με χρώματα λαμπερά, αισιόδοξα, έφτασε πετώντας μέσα από τον αιθέρα το άρμα ενός αλλιώτικου Άγιου Βασίλη. Το σέρνουν, όπως κάθε χρόνο, δυο τάρανδοι, αλλά είναι κι εκείνοι παράξενοι. Ωστόσο, κάτι καινούριο, κάτι πολύτιμο έχει κρυμμένο στον κόρφο του ο φετινός Άγιος Βασίλης, ένα μυστήριο μυστικό που ανακάλυψε ο μυστήριος, ο έμπειρος συγγραφέας του, κάτι μαγικό.

Όταν έρχονται χαριτωμένα βιβλία για παιδιά ανοίγει κι εμένα η ψυχή μου, ανασαίνω καθαρόν αέρα, χαίρεται η καρδιά μου και μου έρχονται στον νου λόγια όμορφα και σκέψεις χαρούμενες. Βλέπω τον κόσμο όμορφο, τρυφερό. Βλέπω μακριά στον ορίζοντα ένα άστρο να παραμερίζει τα σύννεφα, να ανοίγει δρόμο στην καλοσύνη, στη χαρά, στο όνειρο, να χαρίζει στα παιδιά την ελπίδα πως θα ζήσουν σε έναν πιο όμορφο κόσμο.

Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης, έχοντας γράψει βιβλία για νέους, αστυνομικά, θεατρικά, έχει εκτιμηθεί το συγγραφικό του έργο διεθνώς, έχει τιμηθεί με βραβεία, γράφει πρώτη φορά βιβλίο για παιδιά, θέλοντας «να πει μια ιστορία στην κόρη του και στο γιο του», με πολλή αγάπη, αλλά και με τη σοφία που μόνο ένας έμπειρος συγγραφέας μπορεί να γράψει. Η «ιστορία» του και όλο το εναλλασσόμενο σκηνικό που δημιουργεί η πλοκή έχουν κάτι διαφορετικό, πέρα από το μήνυμα που τόσο αβίαστα περνάει μέσα από τη συμπεριφορά των ηρώων του, που δεν είναι συνηθισμένοι, αλλά μας γίνονται κοντινοί και οικείοι. Γίνονται γνώριμοι και επιβάλλονται με την απλή αλήθεια τους και με μια αφοπλιστική αφέλεια που κάνει την κάθε κίνηση και ενέργειά τους τόσο όμορφη, χαριτωμένη, αγαπητική και αστεία, που προκαλεί το γέλιο και φωτίζει όλο το περιβάλλον.

Οι ήρωες είναι απλοί: Ένας μοναχικός, περίεργος άντρας, ο Μπάμπης, που δεν γνοιάζεται παρά μόνο για την ηρεμία, τον κήπο και τα ζώα του, μια γειτόνισσα, η Βαρβάρα, που με τις φωνάρες της δεν τον αφήνει στην ησυχία του, αλλά συχνά τον φωνάζει γιατί πάντα έχει κάτι να του πει, η ανάπηρη σε ένα καροτσάκι κόρη της, η Φανή, μοναδική, μυστική –θα λέγαμε– έγνοια του Μπάμπη και μια αγαπημένη ξενιτεμένη ξαδέρφη του, η Μάρθα, που ζει μακριά στον Βόρειο Πόλο και κάποια στιγμή θα αναστατώσει την ήρεμη, την τακτοποιημένη, εκ πρώτης όψεως, όμορφη ζωή του Μπάμπη.

Αρκεί μια ξαφνική τηλεφωνική κλήση και μια προειδοποίηση πως η Μάρθα, η αγαπημένη ξαδέρφη του, καταφτάνει μεταμεσονύχτια να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή του. Η μεγάλη έκπληξη όμως ήταν όταν κατέφτασε η ξαδέρφη με το άρμα του Άγιου Βασίλη που έσερναν δυο παράξενοι τάρανδοι, χωρίς τον Άγιο Βασίλη, μόνο με τη Μάρθα, τη γραμματέα του, για να ζητήσει από τον μοναχικό, ήσυχο Μπάμπη να πάρει τη θέση του Αγίου Βασίλη, να γίνει «Αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης» γιατί «ο Άγιος είναι βαριά άρρωστος», είπε η Μάρθα, «και δεν μπορεί να μοιράσει δώρα στα παιδιά του κόσμου που τον περιμένουν πώς και πώς!».

Σίγουρα θα κάνει χαρούμενα τα παιδιά που θα το πάρουν στα χέρια τους και θα το διαβάσουν.

Και πώς να χάσει την ηρεμία του ο μοναχικός Μπάμπης, πώς να αφήσει, έστω και για λίγο, τα ζώα, τη Φανή, που είναι ανάπηρη στο καροτσάκι, τη Βαρβάρα, που ο άντρας της έχασε τη δουλειά του; Και το πιο δύσκολο, πώς να τα βγάλει πέρα με τους ταράνδους, που ο ένας όλο χορεύει κι ο άλλος ξέρει μόνο να τον… κατουράει!

Παρά τους δισταγμούς του, η πανούργα ξαδέρφη θα τον καταφέρει, όχι μόνο να δεχτεί τον ρόλο, αλλά να την ακολουθήσει μέσα στη νύχτα σε ένα μακρύ ταξίδι ίσαμε την άκρη της γης, τον Βόρειο Πόλο, να μάθει πολλά, να γνωρίσει τον Άγιο, να πετάξει μόνος με τους ταράνδους στην Ινδία, να πάρει μαζί του έναν παλιόφιλο «μάγο», τον Αμπίρ, ως βοηθό του κι από κει να πετάξουν και να προσγειωθούν στην πιο ψηλή κορυφή του κόσμου, στο Έβερεστ, και να αντιμετωπίσει τον κακό Κρυοπώλη που πουλάει κρύο και πληρώνει τα κανάλια να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις. Και όχι μόνο αυτό. Παίρνει τα δώρα που ετοίμασαν τα ξωτικά για τα παιδιά όλου του κόσμου και ένα υπέροχο κουκλόσπιτο για τη Φανή, που θα της δώσει μεγάλη χαρά.

Έτσι, ο Μπάμπης όχι μόνο φιλιώθηκε με τον Ρούντολφ, τον παράξενο τάρανδο που τον κατουρούσε, αλλά γιατρεύτηκε το τραύμα που κουβαλούσε από παιδί γιατί γεννήθηκε μαύρος και τον περιφρονούσαν τα παιδιά. Είναι πολύ χαρούμενος και νιώθει ευτυχισμένος, όταν γυρίζει στο σπίτι του, αφού μοίρασε τα δώρα του Αγίου Βασίλη σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Και είναι ευτυχισμένος που έκανε τη Φανή τόσο χαρούμενη με το δώρο που της έφερε, τόσο ευτυχισμένη που έκανε κι εκείνον ευτυχισμένο με μια ολόζεστη αγκαλιά που δεν θα ξεχάσει ποτέ:

«Μπάμπη! Ουου! Μπάααμπη!» του φώναξε τραγουδιστά –η Βαρβάρα– και για κάποιο λόγο η φωνή της δεν τον εκνεύρισε καθόλου. Ούτε το χαμόγελό της πάνω από τον φράχτη τον εκνεύρισε. Κι ήταν ένα χαμόγελο πιο μεγάλο από κάθε άλλο χαμόγελο που είδε στα χείλη της.
Η Βαρβάρα τον κάλεσε να φάνε μαζί και για πρώτη φορά ο Μπάμπης δέχτηκε [...]
Η Φανή λαμποκοπούσε από χαρά πάνω στο καροτσάκι της έχοντας δίπλα της το γιγάντιο πανέμορφο κουκλόσπιτό της [...]
Κι όταν πια ήρθε η ώρα να φύγει ο Μπάμπης, η πρώτη που τον αγκάλιασε ήταν η Φανή […]
Για τον Μπάμπη αυτή η αγκαλιά ήταν το ομορφότερο δώρο που είχε λάβει ποτέ στη ζωή του.

Πρόκειται για ένα βιβλίο καλογραμμένο, καλοτυπωμένο, κοσμημένο με τις θαυμάσιες εικόνες της Δέσποινας Γιαννακάκη, απολαυστικό, με πηγαίο χιούμορ, που διαβάζεται ευχάριστα και προκαλεί αβίαστα γέλιο. Σίγουρα θα κάνει χαρούμενα τα παιδιά που θα το πάρουν στα χέρια τους και θα το διαβάσουν.

pol koutsakis21Ο κόσμος σήμερα και κυρίως τα παιδιά έχουν χορτάσει από φριχτά θεάματα. Ας τους προσφέρουμε ιστορίες χαρούμενες και εικόνες του κόσμου όμορφες, χαριτωμένες, που να διώχνουν το κακό. Γιατί, μόνο η Ομορφιά και η Τέχνη υπάρχει κάποια ελπίδα να σώσουν τον κόσμο, να χαράξουν δρόμο προς τον χαμένο Παράδεισο, να μας βοηθήσουν να βρούμε την απολεσθείσα ψυχή μας.

 

Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης
Πολυχρόνης Κουτσάκης
Εικονογράφηση: Δέσποινα Γιαννακάκη
Εκδόσεις Καστανιώτη
σ. 96
ISBN: 978-960-03-6904-5
Τιμή: 10,00€
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Ευγένιος Τριβιζάς: «Ένας κατσούφης βασιλιάς»

Με δύο νέα βιβλία έκλεισε το 2023 για τον Ευγένιο Τριβιζά, το όνομα του οποίου είναι, για πολλούς, συνώνυμο με την παιδική λογοτεχνία στη χώρα μας: Τρισδαιμόνα, η μάγισσα που ξεγέλασε τον Αϊ-Βασίλη, σε...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Lucia Giustini: «Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο»

«Πριν από πολύ καιρό, βασίλευε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο…» Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Λουτσία Τζιουστίνι, σε εικονογράφηση του Σάντρο Ναταλίνι, που μας φέρνουν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.