fbpx
Evelina Daciūtė: «Οι ελέφαντες πηγαίνουν επίσκεψη»

Evelina Daciūtė: «Οι ελέφαντες πηγαίνουν επίσκεψη»

Μια τυχαία συζήτηση σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν η αφορμή για να πρωτογνωριστούν εξ αποστάσεως η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και ποιήτρια Evelina Daciūtė (γεν. 1975) και η εικονογράφος και σχεδιάστρια Inga Dagilė (γεν. 1981), οι οποίες ζουν και εργάζονται στη Λιθουανία. Έξι μήνες αργότερα, σε μια βιβλιοπαρουσίαση, οι δυο γυναίκες συναντήθηκαν από κοντά και αμέσως κατάλαβαν ότι μπορούν να συνδημιουργήσουν. Πράγματι, το 2015 κυκλοφόρησε το πλήρως εικονογραφημένο βιβλίο τους Drambliai ėjo į svečius, που γρήγορα απέσπασε διακρίσεις σε διαγωνισμούς – μεταξύ άλλων, βραβεύτηκε ως το «Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς για Μικρότερους Αναγνώστες» από το Λιθουανικό Τμήμα της IBBY. Σύντομα το έργο προσέλκυσε το ενδιαφέρον σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου και μεταφράστηκε σε άλλες γλώσσες. Έτσι, από τα ράφια της Ταϊβάν και της Ρωσίας, δεν άργησε να φτάσει και στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Ηλίβατον, με τίτλο Οι ελέφαντες πηγαίνουν επίσκεψη.

Μέσα από κείμενο μικρής φόρμας, διασκεδαστικό και εύκολα κατανοητό, και χάρη σε μια παραστατική και ευφάνταστη εικονογράφηση με εκπαιδευτική διάσταση, τα παιδιά (από 3 ετών) ενθαρρύνονται να μετρήσουν από το 10 μέχρι το 1 και αντίστροφα. Ταυτόχρονα, μαθαίνουν να αγαπούν αυτό το μεγάλο και συναισθηματικό θηλαστικό, ένα πανάρχαιο είδος που στις μέρες μας δυστυχώς απειλείται: τον ελέφαντα.

Η γιαγιά, ο παππούς, τα έξι εγγονάκια τους, ο λιχούδης μπαμπάς και η... μάνα-κουράγιο μιας πρόσχαρης και αγαπημένης οικογένειας ελεφάντων ξεκινούν να πάνε επίσκεψη σε μια φιλική γιορτή. Και οι δέκα μαζί. Πρώτη πηγαίνει η Μαμά Ελεφαντίνα, ως αρχηγός της φαμίλιας. Στη διαδρομή ένας ένας μένει πίσω. Καθένας για δικό του λόγο. Μόνο η Μαμά Ελεφαντίνα δεν ξεστρατίζει, ώσπου φτάνει αμέριμνη στη γιορτή. «Μόνη σου ήρθες;» τη ρωτούν κάποιοι. Κοιτάζει ξοπίσω της και δε βλέπει κανέναν απ’ τους δικούς της. «Πού έμπλεξαν πάλι;» απορεί και παίρνει τον δρόμο της επιστροφής. Πρέπει να φανεί στοργική ή αυστηρή; Άραγε θα καταφέρει να τους βρει; Και μετά; Θα γυρίσουν στο σπίτι ή θα πάνε τελικά στη γιορτή; Τα πάντα είναι πιθανά...

Το έξυπνο εύρημα της ανολοκλήρωτης επίσκεψης στηρίζει έναν ακόμη σκοπό του βιβλίου: την εξοικείωση των παιδιών με την αρίθμηση.

Η απόδοση της μεταφράστριας και εκδότριας Γεωργίας Τσάκωνα έχει τη δύναμη της απλότητας και του χιούμορ, ξετυλίγοντας μια ευρηματική ιστορία που δείχνει πώς αντιδρά και συμπεριφέρεται κάποιος σε διάφορα περιστατικά, ερεθίσματα ή αναπάντεχες συναντήσεις ανάλογα με την προσωπικότητα και τις επιθυμίες του. Το φέρσιμο των ελεφάντων αντιστοιχεί σε γνώριμες ανθρώπινες συμπεριφορές ή ιδιότητες, δίνοντας την ευκαιρία στον γονιό ή παιδαγωγό να ρωτήσει το παιδί τι θα έκανε στη θέση του κάθε ήρωα, να κουβεντιάσει για τον κάθε χαρακτήρα, να του εμπνεύσει την έγνοια για τους άλλους.

Το έξυπνο εύρημα της ανολοκλήρωτης επίσκεψης στηρίζει έναν ακόμη σκοπό του βιβλίου: την εξοικείωση των παιδιών με την αρίθμηση. Μετρούν από το 10 έως το 1 όταν οι ελέφαντες πηγαίνουν. Και από το 1 έως το 10 όταν οι ελέφαντες γυρίζουν. Αλλά το μέτρημα δεν τελειώνει εκεί. Υπάρχουν περισσότερα φανερά ή κρυμμένα στοιχεία (π.χ. δέντρα, μπανάνες, πεταλούδες, μαϊμουδάκια) που κάθε παιδί μπορεί να ονοματίσει και να μετρήσει. Οι φιγούρες των ελεφάντων και οι εκφράσεις τους αποπνέουν ενθουσιασμό και χαρά, ενώ οι λεπτομέρειες στις ζωηρές εικόνες προσφέρονται για «ασκήσεις παρατηρητικότητας» (π.χ. εντοπισμό διαφόρων ζώων ή φυτών), ένα παιχνίδι που απολαμβάνουν οι λιλιπούτειοι αναγνώστες.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και μιλάει για τις συμπεριφορές, τις οικογενειακές σχέσεις, τον ρόλο της μητέρας, τη φροντίδα του άλλου, αλλά και τη διαφορετικότητα σε επίπεδο E Daciuteπροτιμήσεων, ενδιαφερόντων, συνηθειών, κάνοντας μικρούς και μεγάλους να γελάσουν, να μετρήσουν, να παρατηρήσουν, να συγκρίνουν, να μαντέψουν τι έπεται... Γιατί, όταν αυτή η γλυκύτατη οικογένεια ελεφάντων αποφασίζει να επισκεφτεί την παιδική φαντασία, τα πάντα είναι πιθανά!

[Η Άννα Κώτση είναι βιβλιοθηκονόμος.]

 

Οι ελέφαντες πηγαίνουν επίσκεψη
Evelina Daciūtė
εικονογράφηση: Inga Dagilė
μετάφραση: Γεωργία Τσάκωνα
Ηλίβατον
40 σελ.
ISBN 978-960-8085-25-1
Τιμή €12,00
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.