fbpx
Κωνσταντίνος Τζαμιώτης: «Η πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος»

Κωνσταντίνος Τζαμιώτης: «Η πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος»

Μία από τις πιο δυνατές πένες της σύγχρονης πεζογραφίας μας, ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, αυτή τη φορά απευθύνεται σε ένα διαφορετικό αναγνωστικό κοινό, ένα κοινό κάθε άλλο παρά εύκολο για να το πείσεις και να το κερδίσεις. Η πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος είναι μια ιστορία που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και περιγράφει την περιπέτεια ενός φημισμένου τεχνίτη παπουτσιών, που φτάνει ξυπόλυτος ως πρόσφυγας σε μια πολιτεία όπου κυριαρχεί το ευ ζην. Οι κάτοικοι μάλιστα έχουν την «τύχη» να κυβερνιούνται από έναν βασιλιά που, όχι μόνο είναι σπουδαίος κατασκευαστής παπουτσιών, μα και χαρίζει στους υπηκόους του όσα παπούτσια θέλουν. Αλλά φαίνεται πως όλοι παρακάμπτουν το γεγονός ότι μπορεί να μη χωρούν μέσα σ’ αυτά και συνεχίζουν να ζουν κάνοντας τους ευτυχισμένους.

Ο Τζαμιώτης παίζει με την παρήχηση του ονόματος του ήρωά του, υπογραμμίζοντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω του πολέμου. Ο Ιππόλυτος, χωρίς να το επιδιώκει, γίνεται ο καταλύτης της συνειδητοποίησης των κατοίκων τής φαινομενικά ευτυχισμένης πολιτείας. Αντιλαμβάνονται σιγά σιγά πως δε φτάνει να ζεις ανάμεσα σε όμορφα αγαθά, αν δεν μπορείς να νιώθεις ελεύθερος.

Κι εδώ ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, βάζει στην ιστορία δύο ήρωες που πάνε κόντρα στα στερεότυπα: ένα κορίτσι που παίζει μπάλα κι ένα αγόρι που χορεύει, μα δεν μπορούν να ευχαριστηθούν μια και τα παπούτσια που φορούν είναι ακατάλληλα. «Πετάξτε τα παπούτσια σας και πάρτε άλλα που να σας ταιριάζουν», τους προτρέπει. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα, καθώς αυτή του η στάση τον οδηγεί μπροστά στον βασιλιά, υπόλογο κι απολογούμενο. Βέβαια, όσο κι αν αρέσουν στα παιδιά οι χαρακτήρες των παραμυθιών που ανατρέπουν τα δεδομένα προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη, το περιρρέον πλαίσιο κάθε άλλο παρά αυτό τους διδάσκει. Άλλωστε, σε μια εποχή γενικευμένης συνθηκολόγησης ο πειρασμός να χάσει κανείς τα όμορφα (υλικά) κεκτημένα του προκειμένου να αποκτήσει άλλα, μη υλικά, δεν είναι και τόσο ισχυρός.

Σε μια περίοδο που γίνεται πολύς λόγος για την ενσυναίσθηση, και καλώς γίνεται, χρήσιμο είναι να μην ξεχνάμε να καλλιεργούμε στα παιδιά και την αυτεπίγνωση.

Θα έλεγε κανείς λοιπόν πως το βιβλίο έχει διάφορα επίπεδα ανάγνωσης, αν και εύκολα μπορεί να το κατατάξει στην κατηγορία αυτών που επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά για το προσφυγικό. Οι άνθρωποι όμως εδώ «βασανίζονται από τα παπούτσια τους», όπως λέει ο αφηγητής, και δεν το έχουν καταλάβει.

ktzamtsΣε μια περίοδο που γίνεται πολύς λόγος για την ενσυναίσθηση, και καλώς γίνεται, χρήσιμο είναι να μην ξεχνάμε να καλλιεργούμε στα παιδιά και την αυτεπίγνωση. Η καλή παιδική λογοτεχνία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε και μια αναφορά στη γλώσσα, που είναι ρέουσα και φυσική, καθώς βέβαια και στην υπέροχη εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου.

 

Η πολιτεία των παπουτσιών και ο ξυπόλυτος Ιππόλυτος
Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Μεταίχμιο
40 σελ.
ISBN 978-618-03-1948-4
Τιμή €13,30
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.