fbpx
Λίλη Λαμπρέλλη: «Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;»

Λίλη Λαμπρέλλη: «Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;»

«Κι α σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές
είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα…»
Γιώργος Σεφέρης, «Ο τελευταίος σταθμός»

Γλυκό και τρυφερό, παραμύθι γεμάτο χάρη και χαρά. Αλλά και στοχασμό. Και ενατένιση ζωής και καθημερινότητας. Ακόμη και ονείρου.

Εξάλλου, πώς αλλιώς; Οι αναγνώστες, οι μεγαλύτεροι ιδιαιτέρως, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό: Στο παραμύθι αυτό, που το κοσμούν, εκτός όλων των άλλων, και απόηχοι περιπετειών και συγκινήσεων λαϊκών αφηγήσεων, συνεργάστηκαν δυο καλλιτέχνιδες με πολυετή προσφορά στο αφήγημα, τόσο σε αυτό που απευθύνεται στους πολύ νέους αναγνώστες, όσο και σε εκείνο που το διαβάζουν ή το ακούν ασμένως και οι ενήλικες.

Να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι η Λίλη Λαμπρέλλη, συγγραφέας του παρόντος παραμυθιού, έχει μυηθεί στα λαϊκά παραμύθια από κορυφαίους παραμυθάδες, όπως είναι ο Αφρικανός Μaurice Boycasse, ο Άραβας Hamedi, αλλά και από την ανθρωπολόγο Nicole Belmont. Εδώ και αρκετά χρόνια ανήκει στην ομάδα του Henri Gougaud, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους αφηγητές.

Κυκλοφορούν περί τα είκοσι έργα της για μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες, ενώ ταξιδεύει σε πόλεις και χωριά της πατρίδας μας αφηγούμενη παραμύθια από την προφορική παράδοση. Από τις μικρές ιστορίες που έγραψε, το Κρυμμένο νερό (Πατάκης, 2010), με την τερπνή εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη, έλαβε, το 2011, το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ).

Το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) έλαβε, επίσης, και η Κέλλυ Ματαθία-Κόβο για το κείμενο και την εικονογράφηση του παραμυθιού της Τα κίτρινα καπέλα (Πατάκης, 2017). «Τελευταία μπήκε μέσα μου το ζιζάνιο του γραψίματος» εξομολογείται. Κρίνοντας από Τα κίτρινα καπέλα, θεωρώ πως αυτό θα είναι ένα ακόμη δώρο της γνωστής και ξεχωριστής εικονογράφου στους αναγνώστες.

Ο ασβός ως παιχνίδι (λούτρινο) αγαπιέται πολύ από τα παιδιά, καθώς μαθαίνουμε από τα σχετικά καταστήματα, ενώ υπήρξε ήρωας πολλών κλασικών έργων ή λαϊκών ιστοριών· είναι δε ο καλύτερος και πιστότερος φίλος της αλεπούς, κατά τον Γκαίτε! Αλλά τυγχάνει και της προτίμησης της Λίλης Λαμπρέλλη.

Τα πάντα από τα όνειρα ξεκινούν. Η ζωή ολόκληρη.

Ο ασβός, λοιπόν, είναι ο πρωταγωνιστής στο όμορφο και αισθαντικό αυτό βιβλίο. Σημειωτέον, και σύμφωνα με τη ζωολογία, ο ασβός θεωρείται από τα πλέον μονογαμικά άτομα και ζευγαρώνει με τον ίδιο σύντροφο για όλη του τη ζωή. Η φωλιά του είναι υπέροχο δείγμα αρχιτεκτονικής…

Και να που «Μια φορά κι έναν καιρό, όταν οι πέτρες, οι πεταλούδες, τα δέντρα και τα πουλιά δεν ήταν πέτρες, πεταλούδες, δέντρα και πουλιά, εκείνο τον καιρό που οι ασβοί δεν ήτανε ασβοί, ένας ασβός περπατούσε στο δάσος, ψάχνοντας να μάθει ποιο είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο».

Ασβός με όνειρα και ανησυχίες. Και ευαισθησίες. Και έτυχε να είναι μια νύχτα χαρά θεού. Το φεγγάρι ολόγιομο, στεφανωμένο από τα άστρα, ο ασβός για λίγο να λικνίζεται ευτυχισμένος στη γαλανή διαφάνεια, ξάφνου όμως να σταματά εμπρός σε μια πέτρα μήπως και αυτή τον διαφωτίσει. «Να ’σαι ελαφρύς και να πετάς» του απάντησε η πέτρα μες στον καημό της ακινησίας της. Και η πεταλούδα, που στροβιλιζόταν συνεχώς στον άνεμο, «Να ’σαι βαρύς και ν’ αντέχεις» είπε πειστικά. Το δέντρο το ριζωμένο αιώνια που ονειρευόταν ταξίδια, «Να ταξιδεύεις» του είπε. Το πουλί το ταξιδιάρικο, «…να ’χεις πατρίδα να γυρίσεις». Η κουκουβάγια υποστήριξε τη γνώση που θα τον κάνει ελεύθερο και αγωνιστή ανυποχώρητο. Ο ποιητής μίλησε με βεβαιότητα και πάθος για τις λέξεις που μ’ αυτές φτιάχνεις φως, ομορφιά και ελεύθερη βούληση – κι ας πληγώνουν κάποτε ορισμένες…

Και ο αναζητητής ασβός, σέρνοντας πάντα το καροτσάκι με τα πράγματα της χαράς του και της καρδιάς του, «Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει…», καταπώς μας έλεγαν οι γυναίκες στο χωριό, που τόσα άκουγαν και άλλα τόσα γνώριζαν, φθάνει στην άκρη του χωριού. Ακριβώς εκεί που λιαζόταν ο παραμυθάς. «Και εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;» τον ρώτησε. Και ο παραμυθάς, που τόσο ήταν γλυκός και γαλήνιος, προσομοιάζοντας στον μεγάλο Δανό που φώτισε –και φωτίζει– τα όνειρα των παιδιών όλου του κόσμου, αποκρίθηκε ευθύς: «Οι ιστορίες που θα σου ανοίξουν τις πόρτες τις κλειδαμπαρωμένες και θα σε γεμίσουν ειρήνη και χαρές αναπάντεχες…».

Στην πλατεία του χωριού, ένα παιδί «Ο καλύτερός μου φίλος…» τ’ απάντησε. «…θα είναι εδώ πάντα για μένα, κι εγώ πάντα γι’ αυτόν και θα τον αγαπώ».

Το οδοιπορικό του επίμονου ασβού τελειώνει με την επίσκεψη στο όνειρο της πλαγιασμένης συγγραφέως. «Εσύ τι λες;» τη ρωτά εν μέρει αποκαμωμένος, εν μέρει μπερδεμένος. Κι εκείνη: «Τ’ όνειρό μου…» αποκρίθηκε. Το όνειρο!

llamprlΚαι το βιβλίο, όνειρο και αυτό!

Ω, ναι. Τα πάντα από τα όνειρα ξεκινούν. Η ζωή ολόκληρη. Όλοι οι αγώνες, ατόφιες οι χαρές και οι απολαύσεις. Οι αγάπες. Οι ευωδιές της αιωνιότητας. Και οι κατακτήσεις πνεύματος, ψυχής και σώματος. Το όνειρο! Αυτό, κυρίως.

Όνειρο και το βιβλίο, παραμύθι για όλες τις ηλικίες, ανάγνωσμα με φρόνημα και σθένος, έργο δύο εκλεκτών, γνωστών και αγαπητών δημιουργών.

 

Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;
Λίλη Λαμπρέλλη
εικονογράφηση: Κέλλυ Ματαθία-Κόβο
Εκδόσεις Πατάκη
28 σελ.
ISBN 978-960-16-7539-8
Τιμή €12,70
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.