fbpx
Έφη Λαδά: «Οι μέρες της σιωπής»

Έφη Λαδά: «Οι μέρες της σιωπής»

Διαβάζοντας τον τίτλο του βιβλίου της Έφης Λαδά, μου ήρθαν στον νου οι στίχοι που γράφτηκαν με αφορμή τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018:

Λόγια παρηγορίας
δεν υπάρχουν
δεν βρίσκονται σε παρακαταθήκη
μήτε για ώρα ανάγκης
φυλαγμένα
ξοδεύτηκαν με τόσων χρόνων τις απώλειες
[…]
Σαν παλιό θρόισμα φύλλων
Σέρνεται τώρα στη φρυγμένη γη
Βαρυπενθούσα θλίψη
ερημική
του σύμπαντος η προαιώνια σιωπή
(Ελένη Χωρεάνθη, Σύνθεση σε ρε ελάσσονα)

Μελετώντας προσεχτικά τις υπέροχες ζωγραφιές της, διαπίστωσα πως η σπουδαία καλλιτέχνις απέδωσε με ανάλογα χρώματα μία αληθινή, συγκλονιστική, σύγχρονη φυσική καταστροφή και ανθρώπινη τραγωδία που παιζόταν στη φλεγόμενη σκηνή του μαρτυρίου δέκα ολόκληρες μέρες εκείνον τον Ιούλιο, με εξιλαστήρια θύματα εκατόν... τόσους συνανθρώπους μας, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.

Μόνο τα παιδιά και η Μεγάλη Τέχνη θα σώσουν τον κόσμο από την καταστροφή.

Οι μέρες της σιωπής της απλώνουν μπροστά μας τη συμφορά σε όλες τις τραγικές διαστάσεις της. Ξεκινώντας από τη ζωγραφιά του εξωφύλλου, με τη φωτιά προσωποποιημένη σε θηλυκή οντότητα να τρέχει ξεδιπλώνοντας την πυρακτωμένη χλαμύδα της πάνω στην κοιμισμένη περιοχή και να αφανίζει τα πάντα στο διάβα της, αντιλαμβάνεται ο καθένας τον ψυχικό πόνο και τον συγκλονισμό που ένιωσε η δημιουργός θεωρώντας από περιωπής την τεράστια καταστροφή, τη μία από τις πολλές που προκαλούν συχνά οι απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες θεομηνίες που συμβαίνουν στον τόπο μας και κάθε στιγμή σε όλο τον κόσμο.

Η ασπρόμαυρη ταπετσαρία, εξάλλου, που καλύπτει το εσωτερικό σαλόνι του εξωφύλλου και του οπισθοφύλλου, όπως και όλες οι θαυμάσιες ζωγραφιές της με τα χρώματα που ταιριάζουν σε κάθε φάση του δράματος και σε κάθε σκηνή της πορείας προς την αποκατάσταση της καταστροφής, ακολουθώντας τη δομή της τραγωδίας δίνει λύση στο δράμα της φύσης και των ανθρώπων της καμένης γης, καταλήγει αισιόδοξα: Από τη στάχτη θα προβάλλει πάλι ζωή, θα φυτρώνουν σπόροι και θα ανθίσουν λουλούδια και πουλάκια θα ξανάρθουν και θα χτίζουν ξανά φωλιές. Η ζωή συνεχίζεται. Αλλά πώς θα γίνει το θαύμα; Ποιος άλλος εκτός από την ίδια τη φύση θα ξαναφέρει την άνοιξη, ποιος θα κάνει να φυτρώσει από τη στάχτη νέα ζωή, αφού όλα έγιναν παρανάλωμα του πυρός; Ποιος θα τα βάλει με τον κακό, τον μαύρο δράκο που έφερε την κακιά φλόγα μάγισσα κι αφάνισε τον όμορφο τόπο;

eldΠολύ σοφά η Έφη Λαδά δίνει στα παιδιά, που σ’ αυτά ανήκει το μέλλον, την ευκαιρία να αναστήσουν την καμένη φύση, να ξαναδώσουν ζωή στον τόπο όπου «ήρθε κι άπλωσε τη σκιά της η Σιωπή. Μια σκοτεινή Σιωπή με μυρωδιά καμένης γης...». Ήρθαν ύστερα οι βροχές, ο αέρας κι ο ήλιος, η γη άρχισε να πρασινίζει, η ελπίδα ξαναγύρισε στην περιοχή και η Σιωπή μάζεψε τα υπάρχοντά της κι αποχαιρέτησε τον τόπο που άρχισε να ανασαίνει, να ανασταίνεται!

Μόνο τα παιδιά και η Μεγάλη Τέχνη θα σώσουν τον κόσμο από την καταστροφή. Το υπέροχο έργο της Έφης Λαδά φέρνει αυτό το πανανθρώπινο αισιόδοξο μήνυμα.

 

Οι μέρες της σιωπής
Έφη Λαδά
εικονογράφηση: Έφη Λαδά
Εκδόσεις Πατάκη
40 σελ.
ISBN 978-960-16-8063-7
Τιμή €15,50
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.