fbpx
Δήμητρα Χαραλάμπους: «Το κρυφτό»

Δήμητρα Χαραλάμπους: «Το κρυφτό»

Η Δήμητρα Χαραλάμπους βρήκε έναν έξυπνο τρόπο να δώσει τις διαστάσεις ενός διαχρονικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν παιδιά και μεγάλοι, το πρόβλημα της διαφορετικότητας. Στην ιστορία της ο κεντρικός ήρωας, ο Βαγγέλης, είναι ένα αγόρι που για μεγάλο διάστημα δεν βγαίνει από το σπίτι, γιατί έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν μπορεί να παίξει κρυφτό στο δάσος μαζί με τους φίλους του.

Ο Βαγγέλης δεν ζει σε πόλη αλλά σ’ ένα χωριό πίσω από το βουνό, μέσα στο δάσος. Από το παράθυρο του μικρού σπιτιού του κάθε πρωί βλέπει τον έξω κόσμο, μετράει τα δέντρα του δάσους, βλέπει τους φίλους του που παίζουν κρυφτό και κάνει όνειρα για τη μέρα που θα βγει κι εκείνος να παίξει κρυφτό μαζί τους. Τους βλέπει που κρύβονται πίσω από τους κορμούς των μεγάλων δέντρων του δάσους. Ξέρει πως τον αγαπάνε οι φίλοι του. Και κάνει υπομονή ώσπου να γίνει εντελώς καλά.

Μετράει πόσες μέρες μένουν ακόμα: πέντε για τη Μαριτίνη, δέκα για τη Χρυσή, δεκαπέντε για τον Μάνο, είκοσι για τον Κωστή. Όσο κι αν τις τραβάει, αργεί να γίνουν 100 που προφανώς του χρειάζονται για να αναρρώσει.

Μια ιστορία πονεμένη, που η συγγραφέας κατάφερε να τη δώσει με ανάλαφρο τρόπο δείχνοντας πως τα προβλήματα ξεπερνιούνται με υπομονή.

Οι φίλοι ήρθαν και του φωνάζουν. Η μαμά τού λέει να τον κατεβάσει. Αλλά δεν το κουνάει. Και περιμένει τη μεγάλη μέρα. Ευτυχώς υπάρχει ο παππούς. Σ’ εκείνον δεν μπορεί να αντισταθεί. Μαζί θα βγουν να βρουν τις κρυψώνες του για όταν θα είναι έτοιμος να παίξει κρυφτό. Με τον παππού ανακαλύπτει την ομορφιά του δάσους, τα μέρη όπου θα ψάχνει τους φίλους. Όμως κάποια στιγμή αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τον «Γουίλι», το αναπηρικό καροτσάκι του, και να βγει από το σπίτι. Και να παίξει κρυφτό τσουλώντας το καροτσάκι του ως την κρυψώνα που είχε ανακαλύψει με τον παππού, κάνοντας τους φίλους του, τη μαμά και τον παππού να τον παραδεχτούν ως νικητή. Για όλα υπάρχει λύση.

Μια ιστορία πονεμένη, που η συγγραφέας κατάφερε να τη δώσει με ανάλαφρο τρόπο δείχνοντας πως τα προβλήματα ξεπερνιούνται με υπομονή. Χρησιμοποιεί το κρυφτό ως δελεαστικό μέσο, ένα παιγνίδι που απαιτεί κίνηση και αναζητήσεις, πολύ ευχάριστο στα μικρά παιδιά, για να αναγκάσει τον ήρωά της να αφήσει το παράθυρο, να βγει έξω με τον «Γουίλι», να σβήσει τα κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του, ελπίζοντας στα επόμενα γενέθλια να σηκωθεί όρθιος!

dcharalampΗ Σάντρα Ελευθερίου με τις υπέροχες ζωγραφιές πλαισίωσε θαυμάσια το καλογραμμένο κείμενο και το έκανε κι από τη μεριά της χαρούμενο με τα όμορφα χρώματα και τις δυναμικές εικόνες.

 

Το κρυφτό
Δήμητρα Χαραλάμπους
εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
32 σελ.
ISBN 978-618-5151-64-5
Τιμή €12,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.