fbpx
Ανέστης Ποϊράζης: «Φεγγαροπαιχνιδίσματα»

Ανέστης Ποϊράζης: «Φεγγαροπαιχνιδίσματα»

Η καλλιτεχνική ψυχή πάντα ψάχνει τον τρόπο να εκφραστεί. Σε οποιεσδήποτε συνθήκες κι αν βρεθεί, με όποια μέσα και αν διαθέτει, συνεχίζει την αναζήτηση και κάποια στιγμή βρίσκει τον δρόμο της. Ο μικρός Ντάνιελ ζει σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι κοιμούνται την ημέρα και επιδίδονται στις δραστηριότητές τους τη νύχτα. Είναι μια κατάσταση δεδομένη γι’ αυτούς και έχουν συνηθίσει σ’ αυτόν τον τρόπο ζωής. Το σχολείο ξεκινά στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, τα πιο δημοφιλή λουλούδια για καλλιέργεια είναι τα νυχτολούλουδα, οι κάτοικοι σπάνια χρησιμοποιούν μέσα φωτισμού. Αγαπούν τον νυχτερινό ουρανό και έμβλημά τους είναι το φεγγάρι. Το μαγικό φεγγάρι, άλλοτε σαν μια χρυσαφένια φλούδα, άλλοτε σαν ένας φωτεινός κύκλος, είναι που, αρχικά, εμπνέει και τον Ντάνιελ για να φτιάχνει πολύχρωμα κολάζ, απεικονίζοντάς το σε όλες τις φάσεις του. Μέχρι που ένα βράδυ ακούει μια υπέροχη μελωδία, που παίζει ένα βιολί. Το πόσο μπορεί κάτι τόσο απλό να αλλάξει τη ζωή του είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις που του επιφυλάσσει το μέλλον.

Η ιστορία είναι απλή, γραμμένη με τρυφερότητα και ωραία γλώσσα. Λίγο ποιητική, λίγο ανατρεπτική, λίγο απρόβλεπτη, σαν τον ήρωά της.

Θα σταθώ πρώτα στις ιδιαίτερες, πανέμορφες, εξαιρετικά ατμοσφαιρικές εικόνες του Κώστα Καρασαββίδη, που πλαισιώνουν την ιστορία, επισημαίνοντας ότι είναι σκόπιμο να καθίσει κανείς να τις παρατηρήσει ακούγοντας ταυτόχρονα το CD που συνοδεύει το βιβλίο. Το βιολί, που τόσο σημαντικό ρόλο θα παίξει στην ιστορία του Ντάνιελ, κυριαρχεί και στη μουσική, η οποία άλλοτε κάνει μόνη της μια μελωδική διήγηση και άλλοτε συνομιλεί με τη γλυκιά αφήγηση της Μαριάννας Ρούκαλη που εξιστορεί το παραμύθι. Οι εικόνες, σκόπιμα σκοτεινές, σαν βγαλμένες από μακρινό όνειρο, φωτίζονται από κίτρινες λεπτομέρειες που αναπαριστούν πηγές φωτός: τα φωτισμένα παράθυρα, τα φαναράκια στους δρόμους, το φεγγάρι και τα μικροσκοπικά αστέρια, τα ξανθά μαλλιά των ανθρώπων, ο φωτισμένος φεγγίτης. Οι νότες της μουσικής, έτσι όπως παράγονται από το βιολί, προσομοιάζουν όλα αυτά τα φωτεινά σημεία. Με άλλα λόγια, οι εικόνες είναι σαν να αναπαριστούν τον ήχο του βιολιού. Ή το αντίστροφο: σαν ο ήχος του βιολιού να αποδίδει με μουσική τις εικόνες.

Η ιστορία είναι απλή, γραμμένη με τρυφερότητα και ωραία γλώσσα. Λίγο ποιητική, λίγο ανατρεπτική, λίγο απρόβλεπτη, σαν τον ήρωά της. Ο Ντάνιελ φτιάχνει συνεχώς κολάζ και πιστεύει ότι μ’ αυτή την πλευρά της τέχνης θα ασχολείται και στο μέλλον. Ωστόσο η ζωή τον διαψεύδει, κάνοντάς τον να στρέψει την προσοχή του σε ένα άλλο είδος καλλιτεχνικής έκφρασης. Ο Ανέστης Ποϊράζης ασχολήθηκε με τη μουσική και ίδρυσε το Ω2 Πρότυπο Μουσικό Εργαστήρι στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας μια στροφή στη ζωή του – κάτι που, σε μια διαφορετική αναλογία, συμβαίνει και στον Ντάνιελ. Ο συγγραφέας φαίνεται να έχει βάλει στον χαρακτήρα του Ντάνιελ στοιχεία τόσο από τον εαυτό του όσο και από τον Ντάνιελ Γκεοργκίεφ, τον μουσικό και βιολιστή από τη Βουλγαρία, που έχει ντύσει με ονειρικές μελωδίες την ιστορία του συνονόματού του ήρωα. Το βιολί ακολουθεί τον Ντάνιελ στην εξέλιξη της ιστορίας του και η μουσική είναι ένα ακόμη φως στο σκοτάδι.

apoirazΤα Φεγγαροπαιχνιδίσματα είναι ένα βιβλίο καλαίσθητο, φτιαγμένο με ευαισθησία, που απευθύνεται πρωτίστως σε όσους αναζητούν τον δρόμο τους, αλλά περνάει και ένα μήνυμα που αφορά όλους τους ανθρώπους σε σχέση με τις αλλαγές που μπορεί να έρθουν στη ζωή τους και τα ρίσκα που ενδεχομένως θα κληθούν να πάρουν. Η αλλαγή πορείας δεν θα πρέπει να μας τρομάζει, φτάνει να έχουμε τη δύναμη και την ικανότητα να τη διαχειριστούμε. Μια σταθερή αξία στη ζωή μας (θα μπορούσαμε να πούμε ότι, στη συγκεκριμένη ιστορία, τη συμβολίζει το φεγγάρι) είναι πάντα ένας άξονας που μας καθοδηγεί. Ο Ντάνιελ άκουσε την καρδιά του, ακολούθησε το μήνυμά της και η απόφασή του τον δικαίωσε. Κάπως έτσι, πραγματοποιούνται πολλές φορές και τα πιο τολμηρά όνειρα.

 

Φεγγαροπαιχνιδίσματα (περιέχει CD)
Ανέστης Ποϊράζης
εικονογράφηση: Κώστας Καρασαββίδης
μουσική: Daniel Georgiev
Ίκαρος
46 σελ.
ISBN 978-960-572-275-3
Τιμή €14,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.