fbpx
Tatyana Feeney: «Οι κάλτσες του κυρ-Λύκου»

Tatyana Feeney: «Οι κάλτσες του κυρ-Λύκου»

Στον όμορφο κόσμο του μικρού παιδιού όλα είναι μαγικά, αθώα και «καλά λίαν», ωραία και «φωνήεντα». Αισθάνονται, χαίρονται και πονούν. Μιλούν και ονειρεύονται. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στον δικό του μαγικό, υπέροχο κόσμο. Φαντάζεται, θέλει τον κόσμο σαν τον εαυτό του: αθώο και ηθικό, χωρίς κακίες και έχθρες. Άλλωστε, στον κόσμο των ζώων δεν υπάρχει κακία και εχθρότητα μήτε αντιδικία. Εκεί εφαρμόζονται οι φυσικοί νόμοι βάσει του ενστίκτου της επιβίωσης.

Η Τατιάνα Φίνι, βασισμένη στη μαγική αντίληψη του κόσμου από το μικρό παιδί ή, άλλως, στην «παιδική ηλικία του μάγου», επέλεξε τον «κυρ-Λύκο» για μοναδικό ήρωα του παραμυθιού της, ως ένα αθώο και εντελώς άκακο άγριο ζώο. Δεν επέλεξε τυχαία τον λύκο, γιατί ο λύκος δεν επιτίθεται στον άνθρωπο.

Ο κυρ-Λύκος της Φίνι έχει αδυναμία στις μακριές κόκκινες κάλτσες και στον χορό. Έλα όμως που τρύπησε η φτέρνα από τους πολλούς γύρους! Και για να λύσει τελεσίδικα το πρόβλημά του μετήλθε πολλά τεχνάσματα μέχρι που, ψάχνοντας, έπιασε τη μια άκρη του «νήματος», που ήταν μαλλί προβάτου.

Εδώ, ο λύκος είναι ευγνώμων που το πρόβατο του έδωσε ό,τι μπορούσε να προσφέρει στον παραδοσιακό εχθρό. Έτσι, ο τρομερός εχθρός έγινε φίλος.

«Το και το», είπε στο προβατάκι.

Κι εκείνο του πρόσφερε όσο χρειαζόταν για να πλέξει, όχι μόνο ένα αλλά δυο ζευγάρια κάλτσες, για να έχει πάντα καινούριες κάλτσες, αφού:

«Θέλει να δείχνει ωραίος
και τρελαίνεται για χορό...»

Και με τον τρόπο της αυτό που ο λύκος έλυσε το πρόβλημά του, δηλαδή με το μαλλί προβάτου, η συγγραφέας έπλεξε μια σύντομη παραμυθοϊστορία συμπλέκοντας τις αντιθέσεις –την πονηρία του λύκου με την αγαθότητα του προβάτου– και παράλληλα φιλιώνει δύο φύσει μη φιλικά ζώα. Εδώ, ο λύκος είναι ευγνώμων που το πρόβατο του έδωσε ό,τι μπορούσε να προσφέρει στον παραδοσιακό εχθρό. Έτσι, ο τρομερός εχθρός έγινε φίλος.

T FeeneyΗ γραμμική, ως επί το πλείστον, εικονογράφηση με τα απαλά χρώματα, σε συνδυασμό και όπως διαπλέκεται με διάσπαρτα κυκλικά σχέδια στα εναλλασσόμενα επίπεδα, καθιστά το κείμενο ενδιαφέρον, χαρούμενο, ελκυστικό, εν κατακλείδι: διασκεδαστικό για τα παιδάκια.

 

Οι κάλτσες του κυρ-Λύκου
Τατιάνα Φίνι
μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης
εικονογράφηση: Τατιάνα Φίνι
Διάπλαση
40 σελ.
ISBN 978-960-567-145-7
Τιμή €12,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Ευγένιος Τριβιζάς: «Ένας κατσούφης βασιλιάς»

Με δύο νέα βιβλία έκλεισε το 2023 για τον Ευγένιο Τριβιζά, το όνομα του οποίου είναι, για πολλούς, συνώνυμο με την παιδική λογοτεχνία στη χώρα μας: Τρισδαιμόνα, η μάγισσα που ξεγέλασε τον Αϊ-Βασίλη, σε...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Lucia Giustini: «Ο βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο»

«Πριν από πολύ καιρό, βασίλευε ένας βασιλιάς που δεν ήθελε να κάνει πόλεμο…» Έτσι αρχίζει το βιβλίο της Ιταλίδας συγγραφέα Λουτσία Τζιουστίνι, σε εικονογράφηση του Σάντρο Ναταλίνι, που μας φέρνουν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.