fbpx
Clare Elsom: «Οράτιος & Χάριετ (2 τίτλοι)»

Clare Elsom: «Οράτιος & Χάριετ (2 τίτλοι)»

Η σειρά «Οράτιος & Χάριετ» είναι δημιούργημα της Βρετανίδας εικονογράφου και συγγραφέα Κλερ Έλσομ και απευθύνεται στους μικρούς αναγνώστες με σκοπό να τους κάνει να διασκεδάσουν, αλλά και να σκεφτούν, με τις απίθανες περιπέτειες δύο άκρως ασυνήθιστων ηρώων. Η Κλερ Έλσομ έχει γράψει με σπιρτόζικο, έξυπνο χιούμορ και έχει εικονογραφήσει ευφάνταστα και με πολύ κέφι τις ιστορίες Οράτιος & Χάριετ: Κατακτούν την πόλη και Οράτιος & Χάριετ: Έχει ο καιρός γυρίσματα, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καλέντη με την απολαυστική μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη, και παρακολουθούν αρχικά τη γνωριμία και στη συνέχεια τη φιλία της μικρής Χάριετ με τον Λόρδο Αντιπλοίαρχο Οράτιο Φρειδερίκο Γουόλινγκτον Βλακέντιο Μάξιμο Πίμπλμπερι τον Τρίτο.

Ο Οράτιος με το παράξενο και ασυνήθιστα μεγάλο ονοματεπώνυμο είναι ένα εντυπωσιακό ιστορικό άγαλμα με καπέλο και παράσημα, που κοσμεί το πάρκο της πόλης όπου μένει η Χάριετ, η οποία είναι εφτά χρονών και ζει με τη μαμά και τον παππού της. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Χάριετ είναι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας – είναι κάτι που θίγεται πολύ διακριτικά, καθώς παρουσιάζεται ως δεδομένο στη ζωή του κοριτσιού. Έχοντας αυτό το ρεαλιστικό, σύγχρονο στοιχείο ως βάση, οι ιστορίες της Κλερ Έλσομ επεκτείνονται πέρα από τα όρια του ρεαλισμού και αποκτούν προεκτάσεις παραμυθιού. Το σουρεαλιστικό-μαγικό στοιχείο εισβάλλει πολύ νωρίς στην καθημερινότητα της Χάριετ, όταν το κορίτσι βλέπει το άγαλμα του Οράτιου να ζωντανεύει. Αγανακτισμένος από την κακομεταχείριση και τις κουτσουλιές των περιστεριών, ο πρώην Αντιπλοίαρχος και νυν άγαλμα αποφασίζει αιφνιδιαστικά να βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά και κατεβαίνει από την κολόνα όπου έστεκε για πάνω από 387 χρόνια, για να αλλάξει τη ζωή του. Κοντολογίς, μας λέει η πρώτη ιστορία, ποτέ δεν είναι αργά για μια δραστική αλλαγή.

Και όσον αφορά τη Χάριετ, η λίγη δόση από μαγεία που έφερε στη ζωή της η γνωριμία με τον Οράτιο ήταν αυτό που είχε ανάγκη για να δει με άλλο μάτι τον κόσμο γύρω της. Μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι (κυριολεκτικά πρόκειται για μια μικρή περιπλάνηση σε μια ασφαλή περιοχή – την πόλη τους, αλλά μεταφορικά είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας) για να βρει ο Οράτιος καινούριο μέρος για να μείνει, αφού έχει πια μπουχτίσει με τις κακουχίες που υφίσταται στην κολόνα του. Φέρνοντας μαζί του τη νοοτροπία πολλών αιώνων πριν (μιλάει εξεζητημένα, φέρεται και αντιδρά περίεργα), του είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί έννοιες όπως η ατομική ιδιοκτησία, κάτι που κάνει την αυθόρμητη συμπεριφορά του να γίνεται οριακά αντικοινωνική. Στο τέλος συνειδητοποιεί ότι κάποια πράγματα είναι ιδανικά ως έχουν – το θέμα είναι να αλλάξουμε εμείς.

Στη δεύτερη ιστορία, έχοντας πλέον «συνενόχους» στο μυστικό της για τον Οράτιο (ότι δηλαδή ο παράξενος φίλος της είναι άγαλμα) τον παππού και την παρέα της, τον Φρέιζερ και τη Μέγκαν, η Χάριετ γίνεται η αφορμή ώστε ο πάντα ανήσυχος Αντιπλοίαρχος να θελήσει να ψάξει για δουλειά. Έχοντας μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, και εξακολουθώντας να είναι κολλημένος στη δική του εποχή, αρνούμενος να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα, η αναζήτηση της κατάλληλης γι’ αυτόν απασχόλησης γίνεται μάλλον γραφική. Τελικά τον προσλαμβάνουν στην τοπική εφημερίδα, όπου κι εκεί αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με τον δικό του τρόπο, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του την πραγματικότητα ή τις συνέπειες. Αυτό τον φέρνει σε ρήξη με την προϊσταμένη του αλλά και τη Χάριετ, ωστόσο στη συνέχεια, επιστρατεύοντας τα στοιχεία εκείνα που τον κάνουν ξεχωριστό, καταφέρνει να πιάσει τον παλμό της μικρής κοινωνίας της πόλης και να έχει, τελικά, επιτυχία με τον τρόπο του.

 Οι περιπέτειες του Οράτιου και της Χάριετ είναι αστείες και αντισυμβατικές, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως με τις κωμικές ιστορίες, οι αλήθειες που κρύβουν είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Η Χάριετ και ο Οράτιος μοιάζουν αταίριαστοι, καθώς είναι σε άλλο μήκος κύματος ο καθένας. Ο Οράτιος είναι κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου, και η Χάριετ είναι ένα μικρό παιδί της σύγχρονης εποχής. Ωστόσο, γίνονται φίλοι και η φιλία τους δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Μέσα από τη φαινομενικά αταίριαστη σχέση τους, φωτίζεται η αξία της αληθινής φιλίας και της αλληλεγγύης, και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχει η λήψη αποφάσεων που μας καθιστούν υπεύθυνα άτομα στην παιδική μας ηλικία και προετοιμάζουν το έδαφος για να γίνουμε υπεύθυνοι ενήλικες. Ο Οράτιος δεν είναι ένας συμβατικός ενήλικας και η Χάριετ δεν είναι ένα συμβατικό παιδί. Ήδη ο κόσμος της Χάριετ είχε μια δόση σουρεαλισμού: η μητέρα της έκανε μαθήματα αεροβικής σε σκύλους. Υπό αυτή την έννοια, ήταν κατά κάποιον τρόπο προετοιμασμένη ώστε να αποδεχτεί μια όχι και τόσο συνηθισμένη εξέλιξη – το να γίνει φίλη με ένα άγαλμα που ζωντάνεψε. Ο Οράτιος πάλι, όντας ο ίδιος η σουρεαλιστική νότα, το παραμυθικό στοιχείο, δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να εξηγήσει με τη λογική αυτό που συνέβη. Απλώς παίρνει τον ρόλο του στην ιστορία και επιβάλλει τον εαυτό του όπως είναι.

photo Clare ElsomΟι περιπέτειες του Οράτιου και της Χάριετ είναι αστείες και αντισυμβατικές, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως με τις κωμικές ιστορίες, οι αλήθειες που κρύβουν είναι εξαιρετικά σημαντικές. Στο τέλος κάθε βιβλίου, περιλαμβάνεται και ένα σύντομο λεξικό με τις λόγιες, ασυνήθιστες ή εξεζητημένες λέξεις που χρησιμοποιεί ο Οράτιος, καθώς έρχεται από μακρινές εποχές, και τις οποίες εξηγεί ο ίδιος με το ιδιαίτερα γλαφυρό, χαρακτηριστικό του ύφος.

 

Οράτιος & Χάριετ: Κατακτούν την πόλη
Clare Elsom
εικονογράφηση: Clare Elsom
μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Καλέντης
120 σελ.
ISBN 978-960-594-049-2
Τιμή €9,00
001 patakis eshop

 

 

 

 

Οράτιος & Χάριετ: Έχει ο καιρός γυρίσματα
Clare Elsom
εικονογράφηση: Clare Elsom
μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Καλέντης
120 σελ.
ISBN 978-960-594-050-8
Τιμή €9,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.