fbpx
Αλεξάνδρα Μπίζη: «Ο πειρατής Περπερούα και ο κοιμισμένος κροκόδειλος»

Αλεξάνδρα Μπίζη: «Ο πειρατής Περπερούα και ο κοιμισμένος κροκόδειλος»

Είναι το έκτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς βιβλίων για μικρά παιδιά (5-8 ετών) με ήρωες πειρατές που αγαπούν τις περιπέτειες και αναλαμβάνουν δύσκολες αποστολές, προκειμένου να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη και ζητάει τη βοήθειά τους.

Ο πειρατής Περπερούα Πόντε Πούντα ντε Τόρμες ο άτρωτος και η πειρατίνα Μάρθα Ρουθ η τρομερή είναι αυτό που λέει ο κόσμος: «εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε». Είναι τόσο αγαπημένοι, τόσο δοτικοί και πρόθυμοι, έτοιμοι να θυσιαστούν για τους άλλους, που ο καθένας διεκδικεί τα πρωτεία για τον εαυτό του! Και κάθε φορά συμβαίνει ο καθένας να σπρώχνει τον άλλο για να είναι πρώτος:

«Εγώ, όχι εσύ!» ο Περπερούα.
«Όχι εσύ! Εγώ» η Μάρθα Ρουθ.

Και γίνεται το «έλα να δεις», ώσπου να βρεθεί τρόπος να συμμαχήσουν.

Έτσι, όταν ο δάσκαλος των πειρατών Κάπτεν Χο, κρεβατωμένος με πολύ πυρετό και ξερόβηχα, τους ζητάει να κάνουν κάτι για την πάρτη του, ο Περπερούα με όλα του τα συνοδευτικά θεωρεί τον εαυτό του πιο ικανό για να φέρει σε πέρας την αποστολή. Το ίδιο κάνει και η Μάρθα Ρουθ, για να κερδίσει την εύνοια και τον θαυμασμό του Κάπτεν Χο.

Η αποστολή όμως είναι δύσκολη. Απαιτεί δύο. Αναγκάζονται να δεχτούν πως πρέπει να πάνε και οι δυο μαζί για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που θα συναντήσουν. Το μυστικό της αποστολής, ο σκοπός μάλλον της αποστολής, είναι γραμμένος σ’ ένα χαρτάκι.

Έχοντας τέλος πάντων καταφέρει να φέρουν σε πέρας αισίως την αποστολή, ένα ολόκληρο μερόνυχτο, παρά τις σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες που συνάντησαν, επιστρέφουν το πρωί με το έπαθλο της νίκης καλά φυλαγμένο στο μυαλό τους, πιστεύοντας πως όχι μόνο θα ικανοποιήσουν, αλλά πως θα ενθουσιάσουν τον δάσκαλο και θα αποσπάσουν τον θαυμασμό του. Όμως, αντί να καταπλήξουν τον Κάπτεν Χο με το κατόρθωμά τους, εκείνος ο παλιός τρομερός πειρατής των ωκεανών τούς επιφυλάσσει την πιο μεγάλη έκπληξη.

Δεν θα αποκαλύψω το μυστικό που έκρυβε κάτω από το πάπλωμα ο δάσκαλος. Ο Κάπτεν Χο θα κάνει όλα τα παιδιά να τρίβουν τα μάτια τους, όταν θα τους αποκαλύψει το μυστικό του.

Μπαίνει σε βαθιά νερά και πλέκει τον μύθο της με στοιχεία της σύγχρονης ηλεκτρονικής πραγματικότητας, με την οποία είναι εξοικειωμένα τα μικρά παιδιά.

Θεωρώ απαραίτητο να επισημάνω μερικά στοιχεία που δικαιώνουν τον στόχο της συγγραφέα να περάσει στα μικρά παιδιά μηνύματα διαχρονικά, όπως είναι η φιλία, η συντροφικότητα, πως οι δυο μαζί κατορθώνουν περισσότερα, ότι «μαζί μπορούμε περισσότερα», ότι είναι καλό να δεχόμαστε και να παραδεχόμαστε πως ο διπλανός μας μπορεί να τα καταφέρει, χρησιμοποιώντας, ωστόσο, ήρωες και μέσα που παρέχει, επιβάλλει και οριοθετεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής: Η σύγχρονη τεχνολογία με την ηλεκτρονική πληροφόρηση, διαπαιδαγώγηση και οικείωση των μικρών παιδιών με τη σύγχρονη πραγματικότητα διά των εικόνων πολλαπλής χρήσης που προσφέρει αφειδώς η τηλεόραση και όλα τα ΜΜΕ.

Η Αλεξάνδρα Μπίζη στην όμορφη, απλή, καλογραμμένη, ευχάριστη, σύντομη ιστορία, όπως και στις προηγούμενες των άλλων βιβλίων της, ακολουθώντας το πνεύμα και τους ρυθμούς της εποχής, αφήνει πίσω της τους «παρωχημένους», όμως διαχρονικούς ήρωες των κλασικών παραμυθιών για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά: οικιακά ζώα και πουλιά, την πανίδα του χωραφιού και του δάσους, προχωρεί πιο πέρα. Μπαίνει σε βαθιά νερά και πλέκει τον μύθο της με στοιχεία της σύγχρονης ηλεκτρονικής πραγματικότητας, με την οποία είναι εξοικειωμένα τα μικρά παιδιά. Έτσι, τα κουπιά του πλωτού σκάφους κρατούν οι τρομεροί πειρατές, ο Περπερούα και η Μάρθα Ρουθ, ενώ ο εντολέας τους, ο παλιός πειρατής Κάπτεν Χο, είναι πια εκτός δράσης, αλλά είναι ο σοφός που ξέρει πολλά μυστικά και τεχνάσματα που οι καινούργιοι πειρατές αγνοούν. Εκείνος την κατάλληλη στιγμή αποκαλύπτει στους μαθητές του δυο σημαντικά πράγματα. Πρώτο: πως η προσπάθεια αξίζει περισσότερο από τη λύση του προβλήματος και, δεύτερο, ότι πολλές φορές η αλήθεια, η γνώση μπορεί να είναι πολύ κοντά μας, αλλά για να την κατακτήσουμε, χρειάζεται αγώνας και πρέπει να παλέψουμε, να προσπαθήσουμε, έστω, όσο μπορούμε.

ampiziΗ Ναταλία Καπατσούλια δημιούργησε το κατάλληλο κλίμα, ένα περιβάλλον χαρούμενα και εντυπωσιακά αγωνιστικό με τις χαριτωμένες, όλο παιδική αφέλεια, κίνηση και τσαχπινιά γελοιογραφικές φιγούρες των μικρομέγαλων ηρώων, που καρφώνουν με τα άγρια βέλη των ματιών και με τα τρομερά σπαθιά ο ένας την άλλη, κάνοντας ευχάριστη και πολύ διασκεδαστική την περιπέτεια και το βιβλίο έξοχα ελκυστικό για τους μικρούς αναγνώστες. Αυτό αρκεί. Καλύτερα το λογοτεχνικό βιβλίο να μη γίνεται σχολικό εγχειρίδιο με ασκήσεις σε μορφή παιγνιδιού.

 

Ο πειρατής Περπερούα και ο κοιμισμένος κροκόδειλος
Αλεξάνδρα Μπίζη
εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις Πατάκη
40 σελ.
ISBN 978-960-16-7566-4
Τιμή €5,47
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.