fbpx
Susan D. Sweet – Brenda S. Miles: «Η Τζάκι και η φασολιά»

Susan D. Sweet – Brenda S. Miles: «Η Τζάκι και η φασολιά»

«Ο φόβος συχνά δίνει σ’ ένα μικρό πράγμα μεγάλη σκιά» λέει μια σουηδική παροιμία και το βιβλίο Η Τζάκι και η φασολιά μιλά πράγματι για τον φόβο: όχι όμως τον φόβο της μικρής πρωταγωνίστριας, όπως ίσως υποθέσει κανείς, αλλά τον υπέρμετρο φόβο των δικών της ότι θα της συμβεί κάτι κακό.

Η Τζάκι είναι πριγκίπισσα και οι ιππότες της βασιλικής φρουράς, υπακούοντας προφανώς στους υπερπροστατευτικούς γονείς της, δεν την αφήνουν να κάνει ρούπι έξω από τα ακόντια και τις ασπίδες τους. Στις πανέμορφες εικόνες της Βαλέρια Ντοκάμπο, βλέπουμε την Τζάκι να χαζεύει από μακριά τους ζογκλέρ και τους γελωτοποιούς του παλατιού, τα ζευγάρια που στροβιλίζονται στην αίθουσα χορού, τα παιδιά που παίζουν στους κήπους του παλατιού. Από μακριά, πάντα από μακριά, μην τυχόν και πάθει κάτι.

«Ψηλά τις ασπίδες! Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος!» έλεγαν οι φρουροί. «Ναι, αλλά μπορεί και να μην υπάρχει», έλεγε η πριγκίπισσα. Αλλά του κάκου. Καθημερινά στερούνταν το παιχνίδι, την εξερεύνηση και τη συνακόλουθη χαρά.

Το χειρότερο, βέβαια, για τους ιππότες ήταν όταν η Τζάκι πλησίαζε τη γιγάντια φασολιά. Κι όχι μόνο την πλησίαζε, αλλά και φώναζε με όλη της τη δύναμη: «Κύριε Γίγαντα, γεια σας!», επειδή ήθελε να γνωρίσει επιτέλους αυτόν τον γίγαντα που κατοικούσε εκεί ψηλά. Αλλά οι φρουροί της ανένδοτοι: «Σσσστ! Μπορεί ν’ ακούσει!» «Είναι φριχτός!» «Με πονάει η κοιλιά μου και μόνο που τον σκέφτομαι!»

Ώσπου, ένα βράδυ που όλοι στο παλάτι έχουν πέσει για ύπνο, η Τζάκι παίρνει την απόφαση ν’ ανέβει μόνη της στη φασολιά. Κι ούτε πιστεύει αυτό που βλέπει εκεί ψηλά: έναν γίγαντα πραγματικό, θεόρατο μα όχι τρομακτικό, ο οποίος τρέμει και μόνο στη σκέψη των ανθρώπων! Κι έτσι, ένα μικρό κορίτσι αποφασίζει να λύσει μια παρεξήγηση που χρονίζει ανάμεσα στους μεγάλους…

Ο φόβος και το άγχος δεν χαρακτηρίζουν την πρωταγωνίστρια αλλά το περιβάλλον της, και οι μικροί αναγνώστες, είτε ταυτιστούν με τον άτολμο γίγαντα είτε όχι, θα βρουν στο πρόσωπο της Τζάκι ένα πρότυπο γενναιόψυχης κι ανοιχτόκαρδης αντιμετώπισης της ζωής.

Το βιβλίο, που είναι έκδοση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας και το φέρνουν κοντά μας οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος, υπογράφουν η Δρ Σούζαν Σουίτ, κλινική παιδοψυχολόγος, και η Δρ Μπρέντα Μάιλς, παιδιατρική νευροψυχολόγος, οι οποίες έχουν συνεργαστεί σε άλλα τέσσερα έργα για παιδιά. Στο τέλος του βιβλίου, παραθέτουν ένα παράρτημα για γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με το θέμα του φόβου και του άγχους στα παιδιά, όπου, αφού αναλύσουν τις εκδηλώσεις κι επιπτώσεις του άγχους στο σώμα μας, στα συναισθήματά μας, στη σκέψη και στη συμπεριφορά μας, προτείνουν ορισμένους τρόπους διαχείρισής του.

Στην έξυπνη επιλογή τους να πειράξουν το κλασικό παραμύθι «Ο Τζακ και η φασολιά», αντικαθιστώντας τον μικρό πρωταγωνιστή με μια μικρή πρωταγωνίστρια και τον αιμοδιψή γίγαντα με έναν γίγαντα άκακο και συνεσταλμένο, έρχεται να προστεθεί η καλομελετημένη προσέγγιση του θέματός τους. Ο φόβος και το άγχος δεν χαρακτηρίζουν την πρωταγωνίστρια αλλά το περιβάλλον της, και οι μικροί αναγνώστες, είτε ταυτιστούν με τον άτολμο γίγαντα είτε όχι, θα βρουν στο πρόσωπο της Τζάκι ένα πρότυπο γενναιόψυχης κι ανοιχτόκαρδης αντιμετώπισης της ζωής.

image 280219Τέλος, όπως σε κάθε ωραίο παιδικό βιβλίο, έτσι κι εδώ, το καλό αποτέλεσμα είναι σαφώς και θέμα εικονογράφησης. Η Βαλέρια Ντοκάμπο, με τις γλυκές, παραμυθένιες φυσιογνωμίες και τα θαυμάσια χρώματά της, μας είναι ήδη όχι μόνο γνωστή, αλλά και αγαπημένη από πέντε άλλα παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν στη χώρα μας με την υπογραφή της: Δε ζουν όλες οι πριγκίπισσες σε κάστρα (Μίνωας, 2018), Η Ωραία Κοιμωμένη (Χάρτινη Πόλη, 2018), Η Σταχτοπούτα (Χάρτινη Πόλη, 2016), Ο Καρυοθραύστης (Ίκαρος, 2016) και Φύγαμε για περιπέτεια! (Μεταίχμιο, 2012). Στο βιβλίο Η Τζάκι και η φασολιά, κάθε σαλόνι είναι και μια πανδαισία σχεδίων και χρωμάτων – οι παλατιανοί, οι ζογκλέρ, οι φρουροί (άντρες και γυναίκες), με αποκορύφωμα τις εικόνες του γίγαντα στη μαγική φασολιά: η δυναμική προοπτική, οι απρόσμενες λεπτομέρειες και η διάχυτη γαλήνη ευφραίνουν πραγματικά την ψυχή των αναγνωστών, μεγάλων και μικρών.

 

Η Τζάκι και η φασολιά
Μια ιστορία για γιγάντιους φόβους
Susan D. Sweet – Brenda S. Miles
εικονογράφηση: Valeria Docampo
μετάφραση: Αυγή Δαφερέρα
Κλειδάριθμος
32 σελ.
ISBN 978-960-461-918-4
Τιμή €8,80
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου: «Ο Αλέκος στη Χώρα των Παθημάτων»

Η παιδική ηλικία είναι μια ξεχωριστή «πατρίδα», που δεν είναι δυνατόν να την «επισκεφτούμε» ως ενήλικοι, γιατί μόνο εκεί, στο τοπίο της, βιώσαμε την έννοια της παιδικότητας, όπως θα έλεγε ο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.