fbpx
Σοφία Παράσχου: «Ο γάμος του μπαμπά μου»

Σοφία Παράσχου: «Ο γάμος του μπαμπά μου»

Ο γάμος του μπαμπά μου, όπως Ο γάμος του καλύτερού μου φίλου, εκείνη η υπέροχη ταινία με τους τρυφερά ευέλικτους ανθρώπινους χαρακτήρες που κράτησαν, με το ψυχικό τους σθένος, το μεγαλείο μιας σωστής επιλογής. Βέβαια, τα κίνητρα της Σοφίας Παράσχου που την ώθησαν να γράψει ένα καλό βιβλίο για μικρά παιδιά μπορεί να έχουν σχέση με κάποια βιώματα, με κάποιες μνήμες, και καμιά σχέση δεν έχουν με την ταινία που μπορείς να τη δεις εκατό φορές και να μην τη βαρεθείς. Ή μάλλον έχει: τον συμβιβασμό με την πραγματικότητα – ότι υπάρχει λύση για όλα.

Κακά τα ψέματα, οι εικασίες και οι παντός είδους υποθέσεις και παραλληλισμοί δεν γίνονται απλώς για να μετριαστεί το πρόβλημα τυπικά. Ένα διαζύγιο δεν είναι ποτέ «βελούδινο», κυρίως όταν υπάρχουν μικρά παιδιά. Είναι διαζύγιο, σπάσιμο μιας ενότητας, συμβατικής έστω, αλλά με θύμα πάντα ένα ή και περισσότερα μικρά παιδιά, που ατύπως υποχρεώνονται να σηκώσουν το βάρος του χωρισμού. Να βιώσουν το γεγονός, να κατανοήσουν το ακατανόητο για τα μέτρα τους γιατί, να δεχτούν και να αποδεχτούν την οδυνηρή εξέλιξη της οικογενειακής ζωής.

Η Σοφία Παράσχου ευθύς εξαρχής απέδειξε ότι διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ γονιών και παιδιών μικρής ηλικίας, από το πρώτο της κιόλας βιβλίο, με τίτλο: Το χάνουμε! (Εκδόσεις Πατάκη, 1997), που είχε θέμα το πρόβλημα της οικογένειας τα πρωινά με το δύσκολο ξύπνημα των παιδιών, τη βιασύνη της μαμάς και την κραυγή… απελπισίας της: «Το χάνουμε» το σχολικό αυτοκίνητο, να ετοιμαστούν γρήγορα για το σχολείο για να μη χάσουν το σχολικό. Ένα έξυπνο, σύντομο και με όμορφες ζωγραφιές βιβλίο. Από τότε η Σοφία Παράσχου, ίσαμε τώρα, έχει στο ενεργητικό της ένα πλούσιο βιογραφικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό συγγραφικό έργο: πανεπιστημιακές σπουδές, μεταπτυχιακά, καθηγήτρια παιδικής λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής σε διάφορα ελληνικά πανεπιστήμια, 35 λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και εφήβους, 2 επιστημονικά βιβλία φιλολογικού ενδιαφέροντος και με τριμελή συγγραφική ομάδα εγχειριδίου λογοτεχνίας για τις Α’ και Β’ τάξεις Γυμνασίου. Διευθύνει και τη Λέσχη Ανάγνωσης του Δήμου Νέας Σμύρνης. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν άλλα 7 βιβλία της για μικρά παιδιά.

Στο χαριτωμένο πρόσφατο βιβλίο της ασχολείται με προβλήματα που ανακύπτουν στις σχέσεις των παιδιών με τους γονείς, όταν για δικούς τους λόγους χωρίζουν οι γονείς και τα παιδιά «αιωρούνται» στις περισσότερες περιπτώσεις ως μπαλάκια πιγκ πογκ μεταξύ των δύο πόλων. Η συγγραφέας εδώ με απλό, κατανοητό λόγο και τρόπο καταφέρνει να ξεμπλοκάρει την υπόθεση του χωρισμού των γονιών της μικρής ηρωίδας μεταθέτοντας στο μέλλον την απάντηση στον προβληματισμό του παιδιού: «Γιατί χώρισαν, αφού δεν μαλώνουν πια και είναι αγαπημένοι».

Επιλέγει την οδό της απλής λογικής και τοποθετεί τα γεγονότα σε σωστές βάσεις, έτσι ώστε οι απαραίτητες απαντήσεις να δίνονται μέσα από καθημερινά δρώμενα.

Όταν η Βίκυ ρωτάει τη μαμά: «Γιατί χωρίσατε;», η μαμά την παραπέμπει στον μπαμπά: «Ρώτα τον μπαμπά σου να σου πει». Κι ο μπαμπάς: «Όταν μεγαλώσεις, θα σου εξηγήσω». Για δικούς της λόγους, η συγγραφέας δεν θεωρεί τη συγκεκριμένη στιγμή κατάλληλη να δοθούν πειστικές απαντήσεις. Και δεν πιστεύει, προφανώς, πως η Βίκυ, ένα κοριτσάκι έξι ετών που σε λίγο θα είναι στην Α’ Δημοτικού, είναι σε θέση να τις αποδεχτεί. Άλλωστε, η συνέχεια της ζωής με τις σχέσεις που θα δημιουργηθούν ανάμεσα στις καινούργιες οικογένειες, αφού και η μαμά ετοιμάζεται για μια καινούργια αρχή στη ζωή της με τον φίλο της τον Ανδρέα – τα Σαββατοκύριακα, όταν η Βίκυ είναι με τον μπαμπά, η μαμά της πηγαίνει εκδρομή με τον φίλο της, που είναι ό,τι η Δανάη για τον μπαμπά της.

Η Σοφία Παράσχου ασχολείται, κυρίως, με το πώς αντιδρά η μικρή ηρωίδα των έξι ετών, όταν ο μπαμπάς της ετοιμάζεται να παντρευτεί τη Δανάη, την όμορφη αρραβωνιαστικιά του, και πώς η ευφυής και καλοπροαίρετη Δανάη γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσά τους. Επιλέγει την οδό της απλής λογικής και τοποθετεί τα γεγονότα σε σωστές βάσεις, έτσι ώστε οι απαραίτητες απαντήσεις να δίνονται μέσα από καθημερινά δρώμενα. Προχωράει, λοιπόν, παραπέρα από το γεγονός του χωρισμού με τρόπο απλό και φυσικό, μέσα από καθημερινά περιστατικά που φέρνουν τις δύο πρωταγωνίστριες της ιστορίας κοντά, ώστε να αγαπηθούν και να γίνουν φίλες, κι η Βίκυ θα ντυθεί παράνυμφος στον γάμο του μπαμπά και θα περιμένει με μεγάλη αγωνία τον αδερφό που κυοφορεί η Δανάη. Και κάνει κάτι όνειρα… μεγάλα όνειρα.

Όμως τη συγγραφέα την απασχολεί και κάτι άλλο, που σίγουρα προβληματίζει τη Βίκυ: Σε λίγο θα είναι μαθήτρια Α’ Δημοτικού. Η Δανάη θα κάνει την έκπληξη. Αν παντρευτεί κι η μαμά τον Ανδρέα και κάνει κανένα αδερφάκι κι εκείνη, πώς θα τα βγάζει πέρα η Δανάη με τόσες υποχρεώσεις; Πώς θα προφταίνει να κάνει τόσο πολλά ένα μικρό κορίτσι τρέχοντας από το σχολείο στο σπίτι της μαμάς και μετά στο σπίτι του μπαμπά και να βρίσκεται διαρκώς ανάμεσα σε δυο σπίτια;

parasxouΆρα τα διλήμματα συνεχίζονται. Τα προβλήματα δεν λύνονται οριστικά, λύσεις τελεσίδικες δεν υπάρχουν. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με καλή θέληση, με αλληλοκατανόηση, που προϋποθέτει σεβασμό και αγάπη.

Η Μάρω Αλεξάνδρου, που εικονογράφησε το βιβλίο με απαλές πινελιές, γήινες, που χαρακτηρίζονται από ζωγραφική ελευθερία, αφήνοντας ελεύθερες τις ανθρώπινες φιγούρες να κινούνται στα διάφορα επίπεδα της ιστορίας, βγαίνοντας διακριτικά από τα στατικά εικονογραφικά στερεότυπα, δίνει τη δική της διάσταση και ενδιαφέρουσα άποψη. Και με τον τρόπο της διευρύνει επεξηγηματικά την υπόθεση του βιβλίου και το κάνει χαρούμενο και ελκυστικό: χαριτωμένο!

 

Ο γάμος του μπαμπά μου
Σοφία Παράσχου
εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου
Ψυχογιός
56 σελ.
ISBN 978-618-01-2348-7
Τιμή €7,70
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Φωτεινή Στεφανίδη: «Το κοτσύφι»

«Ζ’άλεντι κος ντάτα ουτ κάρα να καπίνα = Ακολούθα τον κότσυφα να σε πάει στα βάτα.» Πομακικές παροιμίες, εφ. Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης Ακολούθησα κι εγώ το «κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη και με πήγε όχι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΠΑΙΔΙΚΑ
Μισέλ Φάις: «Το περίεργο μαξιλάρι»

Αρκετοί συγγραφείς βιβλίων για ενήλικες έχουν γράψει ιστορίες για παιδιά και μας έχουν χαρίσει βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρω ενδεικτικά τις θρασύτατες Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.