Φίλιππος Φιλίππου: «Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας»
Φίλιππος Φιλίππου: «Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας»

Φίλιππος Φιλίππου: «Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας»

Η άνθηση της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας τα τελευταία χρόνια και ιδίως με την έλευση του 21ου αιώνα είναι αδιαμφισβήτητη. Ο όγκος των αστυνομικών μυθιστορημάτων που εκδίδονται αυξάνεται διαρκώς, ολοένα περισσότεροι συγγραφείς ασχολούνται με το αστυνομικό μυθιστόρημα, ιδρύθηκε η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), ενώ προσφάτως έκανε την εμφάνισή της η επιθεώρηση αστυνομικής λογοτεχνίας με τίτλο The Crimes and Letters Magazine (CLM). Ως φυσική απόρροια όλων αυτών, εν έτει 2018 εκδόθηκε η πρώτη Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας από τον Φίλιππο Φιλίππου, συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, κριτικό βιβλίων, κυρίως αστυνομικής λογοτεχνίας, και ιδρυτικό μέλος της ΕΛΣΑΛ.

Το βιβλίο του Φιλίππου έρχεται να καλύψει ένα κενό στη βιβλιογραφία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας και να δώσει έναυσμα για τους μελλοντικούς μελετητές της. Είναι γραμμένο με γλώσσα απλή, διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεν κουράζει παρά τον μεγάλο όγκο πληροφοριών και απευθύνεται σε όλους τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας, χωρίς να εξειδικεύει επιστημονικά. Εισαγωγικά ο συγγραφέας αναφέρει σχετικά: «Το βιβλίο τούτο δεν είναι επιστημονική μελέτη, αλλά μια προσπάθεια καταγραφής της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας –που έκανε τα πρώτα της βήματα στις αρχές του 20ού αιώνα–, σε συνάρτηση με το έργο του εισηγητή της στην Ελλάδα, του Γιάννη Μαρή… Το έργο είναι ο καρπός μιας πολύχρονης έρευνας σε βιβλιοθήκες. Η έρευνα δεν είχε φιλολογικό χαρακτήρα, οπότε ο συγγραφέας του παρόντος πονήματος δεν θα επιχειρήσει να ερμηνεύσει καταστάσεις, ούτε να σχολιάσει συστηματικά τα ευρήματα: απλώς τα καταγράφει».

Οι πρώτες εισαγωγικές σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνουν μια σύντομη, περιεκτική και ουσιαστική αναδρομή στη γέννηση της αστυνομικής λογοτεχνίας, με παράλληλη καταγραφή των κυριότερων εκπροσώπων της. Κατόπιν, γίνεται αναφορά στη δημοσίευση στις εφημερίδες της εποχής στην Ελλάδα, ιστοριών περιπέτειας με ήρωες ληστές, καθώς και των πρώτων μυθιστορημάτων με αστυνομική πλοκή, για να ακολουθήσουν έπειτα τα περιοδικά Μάσκα και Μυστήριο με τη δημοσίευση αστυνομικών ιστοριών τη δεκαετία του ’30. Η δημοσίευση της ιστορίας της Ελένης Βλάχου με τίτλο Το μυστικό της ζωής του Πέτρου Βερίνη σε συνέχειες στην Καθημερινή το 1938 είναι σημαντικό γεγονός για την αστυνομική λογοτεχνία, ενώ εν μέσω της Κατοχής παρατηρείται άνθηση περιοδικών που δημοσιεύουν πληθώρα εγχώριων και ξένων ιστοριών.

«Το βιβλίο του Φιλίππου έρχεται να καλύψει ένα κενό στη βιβλιογραφία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας και να δώσει έναυσμα για τους μελλοντικούς μελετητές της».

Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στον πατέρα της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, τον Γιάννη Μαρή, όπως μαρτυρά και το παραπάνω εισαγωγικό σημείωμα, αλλά και ο υπότιτλος του βιβλίου: Ο Γιάννης Μαρής και οι άλλοι. Οι πληροφορίες που δίνονται για τη ζωή και το έργο του έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και βοηθάνε τον αναγνώστη να ρίξει μια διεξοδική ματιά στην προσωπική και συγγραφική ζωή του Μαρή. Έτσι, διαβάζουμε για την αντιστασιακή δράση του Μαρή, τη δημοσιογραφική του δουλειά στις εφημερίδες, τις επιρροές του από τον σπουδαίο Georges Simenon και την εμφάνιση του αστυνόμου Μπέκα, την αγάπη του για τον κινηματογράφο και τις μεταφορές των βιβλίων του στη μεγάλη οθόνη, τη θεματολογία των βιβλίων του. Αναφορά μεταξύ άλλων γίνεται στους Μαράκη και Μαρκάκη, που μαζί με τον Μαρή υπήρξαν οι πρωτοπόροι του αστυνομικού είδους στον ελληνικό Τύπο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες γύρω από τη μετάδοση των αστυνομικών ιστοριών από το ραδιόφωνο και το ανέβασμά τους στο θεατρικό σανίδι, όσο και κατόπιν, με την εμφάνιση της τηλεόρασης, όπου οι αστυνομικές ιστορίες εισβάλλουν στη μικρή οθόνη, γυρίζονται σίριαλ, κάποια εκ των οποίων βασίζονται σε βιβλία του Μαρή. Μικρότερη αναφορά γίνεται για τους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας, την αυξανόμενη εκδοτική παραγωγή μετά τη δεκαετία του 1990 και την εμφάνιση του Πέτρου Μάρκαρη.

filippos filippou articleΤο βιβλίο του Φιλίππου, παράλληλα, ρίχνει κλεφτές ματιές στην ελληνική κοινωνία και αναφέρεται στις συνθήκες ζωής της δεκαετίας του ’50, έπειτα από μια εμπόλεμη δεκαετία, με αναφορές στα διεθνή γεγονότα της εποχής, στην πολιτιστική εξέλιξη και στη διασκέδαση του κόσμου με το θέατρο, τον κινηματογράφο, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Ως εκ τούτου, η Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας διαβάζεται ποικιλοτρόπως και ιδιαίτερα απολαυστικά. Δεν απευθύνεται μόνο στους αναγνώστες της αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Η συγκέντρωση του υλικού από τον Φιλίππου ήταν χρονοβόρα (σχεδόν είκοσι χρόνια) και κοπιαστική, αλλά το αποτέλεσμα πραγματικά τον δικαιώνει: Ένα βιβλίο που διαβάζεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα μνημονεύεται μελλοντικά.

 

Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας
Ο Γιάννης Μαρής και οι άλλοι
Φίλιππος Φιλίππου
Εκδόσεις Πατάκη
437 σελ.
ISBN 978-960-16-7301-1
Τιμή €17,70
001 patakis eshop


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Τούλα Ρεπαπή: «Μούσες & Δαιμόνια»

Η κριτική πράξη της Τούλας Ρεπαπή έτσι όπως καταγράφεται στο πρόσφατο βιβλίο της, Μούσες & Δαιμόνια: Κείμενα για την πεζογραφία της Ελένης Λαδιά, 2000-2018, πηγάζει από τον αμέριστο θαυμασμό της προς την...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Guy Debord: «Η κοινωνία του θεάματος»

Φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από την εξέγερση του Μάη του 1968 στο Παρίσι. Έναν χρόνο πριν από το διονυσιακό ξέσπασμα της σπουδάζουσας παριζιάνικης νεολαίας, το οποίο ακολούθησε αργοπορημένη, ως...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Δημήτρης Τσινικόπουλος: «Οι πνευματικοί πατέρες του Νίκου Καζαντζάκη»

Διαβάζοντας κάποιος εποπτικά το έργο του Δημήτρη Τσινικόπουλου, μελετητή, δοκιμιογράφου, αλλά και διηγηματογράφου και ποιητή, διαπιστώνει ότι ο Νίκος Καζαντζάκης κατέχει δεσπόζουσα θέση. Δε γνωρίζω...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

*  Το email σας:

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.