Παπαοικονόμου Αντώνης: «Σχολείο, πολιτική και πολιτικοποίηση, θεωρία και έρευνα»
Παπαοικονόμου Αντώνης: «Σχολείο, πολιτική και πολιτικοποίηση, θεωρία και έρευνα»

Παπαοικονόμου Αντώνης: «Σχολείο, πολιτική και πολιτικοποίηση, θεωρία και έρευνα»

Η έννοια της δημοκρατίας και της αρχής της αντιπροσώπευσης αποτελούν τη βάση για τη συνειδητή συμμετοχή του αυριανού πολίτη στα κοινά. Μπορεί όμως να συμβάλει το σχολείο στην εμπέδωση της δημοκρατικής συνείδησης; Δηλαδή, να καλλιεργήσει στον μαθητή-πολίτη τον πολυκομματισμό, την αντιπροσωπευτική, τα ορθολογικά κριτήρια επιλογής;

Σε αυτά τα ερωτήματα δίνει απαντήσεις ο συγγραφέας με μια πολυεπίπεδη διερεύνηση δείγματος από τα σχολεία μιας εκπαιδευτικής περιφέρειας.

Είναι αλήθεια ότι ο ρόλος του σχολείου στην καλλιέργεια της δημοκρατικής συνείδησης δεν μόνο θέμα μάθησης. Η μαθητική κοινότητα αποτελεί έναν εισαγωγικό θεσμό στην οργάνωση της πολιτείας. Οι μαθητές εκλέγουν αντιπροσώπους για τα μαθητικά τους συμβούλια. Σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης οι μαθητές της, λειτουργώντας σαν κοινωνία, επιλέγουν αντιπροσώπους και προσομοιώνουν τις διαδικασίες της δημοκρατικής λειτουργίας.

Μέσα από το σχολείο αναπτύσσονται οι πρακτικές που βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν τους ρόλους τους και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις πολιτικής παιδείας. Η διαδικασία που παρακινεί το άτομο να αντιληφθεί τον ρόλο του, φανερά ή με λανθάνον τρόπο, ως πολιτικό δρώντα ονομάζεται πολιτική κοινωνικοποίηση. Πιο συγκεκριμένα η πολιτική κοινωνικοποίηση ασχολείται: Με την αντίληψη της πολιτικής εξουσίας από τους πολίτες, με τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και με την προετοιμασία των πολιτών έτσι ώστε να επιτελέσουν τον πολιτικό ρόλο τους ως άτομα ικανά να λάβουν αποφάσεις όταν αντιμετωπίζουν το δίλημμα σε σχέση με ένα δημόσιο ζήτημα.

Το βιβλίο Σχολείο, πολιτική και πολιτικοποίηση, θεωρία και έρευνα του Αντώνη Παπαοικονόμου είναι σημαντικό γιατί τεκμηριώνει ότι η πολιτική παιδεία είναι από τα αντικείμενα στο σχολείο που λειτουργούν σε γνωστικό πεδίο αλλά και στο επίπεδο της κοινωνικοποίησης και της πολιτικοποίησης. Με την κατάλληλη εκπαίδευση οι μαθητές μπορούν να ασκηθούν στη συλλογικότητα και στην ικανότητα να καταλαβαίνουν ποια είναι η χρήση του καλού για τον εαυτό τους και την κοινωνία.

Βιβλία όπως το συγκεκριμένο είναι απαραίτητα για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς. Μην ξεχνάμε ότι με την ανάγνωση παιδαγωγικών βιβλίων διευρύνουμε τον πνευματικό μας ορίζοντα και αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα διάφορα προβλήματα της κοινωνίας.

 

Σχολείο, πολιτική και πολιτικοποίηση
Θεωρία και έρευνα
Αντώνης Παπαοικονόμου
Εκδόσεις Κυριακίδη
232 σελ.
ISBN 978-960-599-086-2
Τιμή: €13,05
001 patakis eshop


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Τούλα Ρεπαπή: «Μούσες & Δαιμόνια»

Η κριτική πράξη της Τούλας Ρεπαπή έτσι όπως καταγράφεται στο πρόσφατο βιβλίο της, Μούσες & Δαιμόνια: Κείμενα για την πεζογραφία της Ελένης Λαδιά, 2000-2018, πηγάζει από τον αμέριστο θαυμασμό της προς την...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Φίλιππος Φιλίππου: «Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας»

Η άνθηση της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας τα τελευταία χρόνια και ιδίως με την έλευση του 21ου αιώνα είναι αδιαμφισβήτητη. Ο όγκος των αστυνομικών μυθιστορημάτων που εκδίδονται αυξάνεται...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Guy Debord: «Η κοινωνία του θεάματος»

Φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από την εξέγερση του Μάη του 1968 στο Παρίσι. Έναν χρόνο πριν από το διονυσιακό ξέσπασμα της σπουδάζουσας παριζιάνικης νεολαίας, το οποίο ακολούθησε αργοπορημένη, ως...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας:
 
     

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.